ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Κάτω από τη βάση η εξυπηρέτηση σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης!

Τι σας έμεινε από την επίσκεψη Γερουλάνου στην Κρήτη και στο Ηράκλειο; Μήπως η δέσμευσή του για την όσο το δυνατόν συντομότερη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου; Εμένα όχι, αφού δεν άκουσα τίποτα σχετικό, πέρα από τη χρηματοδότηση της μουσειολογικής μελέτης από το ΕΣΠΑ. Ή μήπως το ότι έθεσε σε…διαβούλευση ένα  σωρό πολιτιστικά θέματα, πράγμα που σημαίνει απλά “κερδίζω χρόνο”; Ούτε κι αυτό…

Το θέμα που μου έμεινε από αυτή την επίσκεψη, είναι η επίσημη ανακοίνωση ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ !

Όσοι βέβαια έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς αρχαιολογικούς χώρους, ίσως να το έχουν διαπιστώσει και μόνοι τους. Στην Κνωσό για παράδειγμα, μπαίνεις στο χώρο, και περιπλανιέσαι χωρίς να σου λείε κανείς που πας και τι βλέπεις. Αν δεν πληρώσεις ξεναγό, δουλειά δεν κάνεις…

Από τη μία λοιπόν το κλειστό μουσείο , και από την άλλη οι χαμηλής εξυπηρέτησης αρχαιολογικοί χώροι. Πως να πάει μπροστά ο τουρισμός στο Ηράκλειο; Θα πρέπει να παρακαλάμε να σφάζονται στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, για να έρθει κόσμος και σ’ εμάς;

Η μόνη εξαγγελία του υπουργού που με χαροποίησε ιδιαίτερα, ήταν η προσπάθεια για  αναβάθμιση 10 ελληνικών προορισμών στην κατηγορία Α1 , ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΝΩΣΟΣ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο. Και αυτό είναι ένας στόχος ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς η χαμηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όλους τους τομείς του τουρισμού είναι ένας από τους δύο κύριους αποτρεπτικούς λόγους  για επίσκεψη ξένων. Ο άλλος φυσικά είναι η ακρίβεια.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον η αναβάθμιση της Κνωσού σε επίπεδο εξυπηρέτησης Α1 να μην πάρει όσο χρόνο χρειάστηκε για να χτιστεί!!!

Δεν θα είναι νέοι φόροι, θα είναι αυξήσεις τιμολογίων και μειώσεις μισθών και συντάξεων.Δεν είναι Γιώργος, είναι Γιωργάκης..

 

Συνέντευξη τύπου έδωσε προχθές ο υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας κάποια από τα στοιχεία του μνημονίου 4: 

  • Το 2010 κλείνει με έλλειμμα 9,4% ή 9,5%. Τη χρονιά αυτή ελήφθησαν μέτρα 14,8 δισ. ευρώ για να πέσει το έλλειμμα στα 22 δισ. ευρώ από 36 δισ. το 2009 ή 15,4% του ΑΕΠ.
  • Το 2011, εκτός από τα γνωστά μέτρα των 8.159 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως οι «πιθανοί κίνδυνοι», όπως τους ονόμασε ο Υπουργός, σίγουροι κατ’ εμέ, θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα 0,75% του ΑΕΠ, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει στο 7,4% από 9,4% ή 9,5% το 2010. Αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βέβαια διευκρίνισε πως αφορούν «διαρθρωτικού χαρακτήρα» μέτρα διαψεύδοντας το ενδεχόμενο αυξήσεων σε φόρους.

Ήδη όμως έχουν αναγγείλει κάποιες νέες αυξήσεις φόρων: αυτές του πετρελαίου θέρμανσης και των αναψυκτικών, που θα επιβαρύνει κατά πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Εκτός από αυτά, και σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς, θα υπάρξει κι άλλη μείωση αποδοχών στο Δημόσιο με όχημα το ενιαίο μισθολόγιο, αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις καθώς και μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές.

Δεν είναι νέοι φόροι λοιπόν κατά το Γιώργο Παπακωνσταντίνου πάντα, αλλά περικοπές σε αποδοχές και αυξήσεις τιμολογίων. Δεν είναι Γιώργος, είναι Γιωργάκης!! Όλα τα παραπάνω, θα έχουν ακριβώς το ίδιο αντίκτυπο στον Έλληνα πολίτη: θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το ήδη κατά πολύ μειωμένο εισόδημά του. Και σε συνδυασμό με τη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού, η οικονομική κατάσταση του Έλληνα θα είναι του χρόνου ακόμα χειρότερη από τη φετινή. Κι αν φέτος οι μισοί Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, φανταστείτε τι θα γίνει του χρόνου. Αφήστε που, ούτε τη μη επιβολή νέων φόρων δεν πιστεύω πια… Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου το “Δε θα αυξήσουμε το ΦΠΑ, δε θα βάλουμε νέους φόρους, δε θα μειώσουμε τους μισθούς”.

Δυσκολότερα τα πράγματα φέτος λοιπόν. Και δυστυχώς δε νομίζω ότι το πορτοφόλι του Έλληνα μπορεί να αντέξει τα νέα αυτά μέτρα. Το τι θα γίνει,  τι θα μπορέσει να δεχτεί ο Έλληνας, και τι θα απορρίψει στην πράξη αδυνατώντας να πληρώσει, θα το δείξει η ίδια η ζωή. Και μέχρι στιγμής, τα πράγματα δε φαίνονται καλά για το Γιώργο, που και αυτός Γιωργάκης είναι τελικά, όπως και ο πρωθυπουργός μας.

Αναγνώστης: Αυτή είναι η καθημερινή εικόνα του Ηρακλείου

Σας στέλνω αυτό το βίντεο που δείχνει τι συμβαίνει καθημερινά στην πλατεία Ελευθερίας και το κέντρο γενικότερα. Αυτοκίνητα τα οποία σταθμεύουν μονίμως και για ώρες πάνω στην πλατεία, μηχανάκια που κάνουν βόλτα ανάμεσα στους πεζούς, πεζοί που προσπαθούν να περπατήσουν ανάμεσα στα αυτοκίνητα και αυτοκίνητα που σταθμεύουν επί το δρόμου μεν αλλά σε σημεία που απαγορεύεται είτε με σήμα είτε χωρίς (πάνω σε διαβάσεις, μέσα σε πεζόδρομους).

Αυτή είναι η καθημερινή εικόνα του κέντρου του Ηρακλείου, η εικόνα που χαρίζει το δημοκρατικό Ηράκλειο στους πολίτες του και κυρίως στους επισκέπτες του. Η καλύτερη δυνατή δηλαδή...

Αναγνώστης

Πλατεία Ελευθερίας Ηράκλειο

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Επικίνδυνο σημείο με ελλιπή σήμανση η ράμπα της παραλιακής προς Ν.Αλικαρνασσό.

Πολλά έχουν γραφτεί για την ποιότητα κατασκευής της ράμπας προς Ν. Αλικαρνασσό στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου. Να μην τα αναφέρω ξανά. Θα ασχοληθώ όμως με το θέμα της ασφάλειας των διερχομένων σε αυτή οχημάτων.

DSC03143Όσοι κατευθύνονται από το Ηράκλειο προς τη Ν. Αλικαρνασσό, αντικρίζουν την εικόνα που βλέπετε δίπλα. Ανηφορίζοντας τη ράμπα, και εκεί που ο δρόμος έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, ξαφνικά αλλάζει διατομή, και οι δύο λωρίδες γίνονται μία. Και μάλιστα, η μετάβαση αυτή γίνεται σε ένα σημείο που η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη!

Στο σημείο αυτό λοιπόν, δεν υπάρχει ούτε η πινακίδα που σε πληροφορεί ότι μεταβαίνεις από δύο λωρίδες κυκλοφορίας σε μία, αλλά ούτε και η σωστή οριζόντια σήμανση, δηλαδή η διαγράμμιση που θα σε βοηθούσε να αλλάξεις έγκαιρα λωρίδα.

Κάνοντας μια προσπάθεια με τα μέσα που διαθέτω, και μην έχοντας γνώσεις επεξεργασίας φωτογραφιών, σας δείχνω πως περίπου θα έπρεπε να είναι η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση σε εκείνο το σημείο.

ramba2

Ας το δουν λοιπόν ΑΜΕΣΑ το θέμα αυτό οι αρμόδιοι του ΟΛΗ, που έκαναν τη λανθασμένη σήμανση σε εκείνο το σημείο, και να τη διορθώσουν , πριν γίνει ΚΑΙ σε αυτό το σημείο της παραλιακής κανένα ατύχημα.

Κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων και συλλήψεις των ιδιοκτητών τους στο κέντρο του Ηρακλείου, παρουσία εισαγγελέα

DSC03140 Αποφασισμένος να βάλει τάξη στο χάος των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και της παράνομης στάθμευσης στους πεζόδρομους του κέντρου του Ηρακλείου (και όχι μόνο) εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηράκλειο κος Μαρκάκης.

Συνοδευόμενος από κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, της ΕΛ.ΑΣ. και από υπαλλήλους του δήμου στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η ενοικίαση κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα, προχωράει από τις 8 το πρωί σε ελέγχους.

Αυτή τη στιγμή γίνεται κατάσχεση τραπεζοκαθισμάτων στην 25ης Αυγούστου, απ’ όπου και οι φωτογραφίες που βλέπετε, ενώ νωρίτερα το πρωί είχε γίνει το ίδιο και στην πλατεία Ελευθερίας, όπου πραγματοποιήθηκε και η σύλληψη δύο καταστηματαρχών που επιχείρησαν να πάρουν πίσω τα τραπεζοκαθίσματα που είχαν ήδη κατασχεθεί.

Σε συνομιλία που παρακολούθησα μεταξύ του εισαγγελέα και του καταστηματάρχη της καφετέριας που βλέπετε στις φωτογραφίες, ο ιδιοκτήτης απάντησε σε ερώτηση του Εισαγγελέα αν έχει άδεια , ότι έχει υποβάλει τα χαρτιά του, και ότι περιμένει να εκδοθεί. Ο εισαγγελέας τότε έδωσε εντολή να καταγράψουν τα τραπεζοκαθίσματα. Διαμαρτυρόμενος ο ιδιοκτήτης είπε ότι όταν η άδεια είναι υπό έκδοση, μπορεί να βγάλει τα τραπεζοκαθόσματα στον πεζόδρομο. Μάλιστα, υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας είπαν στον ιδιοκτήτη: “του το είπαμε”… Αλλά ο εισαγγελέας ήταν ανένδοτος.

“Πες μου εμένα ποιος σου είπε ότι μπορείς να βγάλεις τα τραπεζοκαθίσματα χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια, και τα υπόλοιπα είναι δική μου δουλειά”, απάντησε ο κος Μαρκάκης φεύγοντας, για να ακούσει τον ιδιοκτήτη να του λέει “Σας ευχαριστώ κύριε Εσαγγελέα”. Τότε γυρνάει πίσω ο Εισαγγελέας, προφανώς αντιλαμβανόμενος το ελαφρός ειρωνικό ύφος του ιδιοκτήτη, και του λέει : “Εγώ σας ευχαριστώ κύριε..”  Και συνέχισε προς το Μειντάνι, όπου ζήτησε γερανό για να απομακρυνθούν 3 παράνομα σταθμευμένα μηχανάκια που είχαν σταματήσει μπροστά από το εργοτάξιο του κτηρίου Αχτάρικα.

Μπράβο στον κύριο Μαρκάκη για την αποφασιστικότητα που δείχνει. Η προσπάθεια αυτή όμως θα πρέπει να είναι καθημερινή, και χωρίς τη δική του παρουσία. Την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να δείξουν από εδώ και πέρα όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με πρώτη τη δημοτική αστυνομία. Αφού έχουν τη στήριξη του Εισαγγελέα, φαντάζομαι ότι μπορούν να προχωρήσουν πλέον σε τακτικότερους ελέγχους, και χωρίς τις τηλεοπτικές κάμερες.

Που μένουν οι κινέζοι,οέο;;;

image Με απόλυτη επιτυχία γράφει ο τύπος, και πιθανότατα έτσι είναι κιόλας, στέφθηκε η επιχείρηση μεταφοράς κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου, κ. Μυλωνάκη, με το που παρουσιάστηκε η ανάγκη μετακίνησης των Κινέζων, άμεσα έγινε μία έρευνα κι εξασφαλίστηκαν 6.000 κλίνες, σε 11 ξενοδοχειακά καταλύματα της Αμμουδάρας, των Γουβών, της Σταλίδας και των Μαλίων.

Όλα καλά λοιπόν, και συγχαρητήρια για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε και το Ελληνικό κράτος, αλλά και οι τοπικοί παράγοντες . Μάλιστα, εξαιτίας αυτού, ενδιαφέρονται για το ίδιο πράγμα και από τη Μεγάλη Βρετανία, και όλοι μιλούν για μια ανέλπιστη οικονομική ευκαιρία για την Κρήτη, που θα βρεθεί να νοικιάζει περίπου 60.000 κλίνες σε μια νεκρή τουριστικά περίοδο.

Παρόλα αυτά όμως, δεν είδα πουθενά να εξηγούν ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ που φιλοξενούν ή θα φιλοξενήσουν τους Κινέζους , τους Βρετανούς, ή όποιους άλλους χρειαστεί. Ευτυχώς τουλάχιστον η εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” δημοσιεύει τα ονόματα των ξενοδοχείων, τα οποία είναι: το Apolonia, το Marilena Beach, το Γούβες Park, το Cactus, το Star Beach, το Σειρήνες, το Sergios και το Mediterraneo.

Δώστε μας λοιπόν περισσότερες πληροφορίες κύριοι, γιατί υπάρχουν και πολλοί άλλοι ξενοδόχοι που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση, και θα χρειάζονταν μία ανάσα μες στο χειμώνα. Να μην αναγκαστούν να διώξουν κι άλλο κόσμο.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Πότε θα υποδεχτεί το κτήριο “Αχτάρικα” τη Βικελαία βιβλιοθήκη

image

Πολλοί αναγνώστες ρωτάνε για το κτήριο “Αχτάρικα”, τη μελλοντική όψη του οποίου βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία (από το φυλλάδιο - απολογισμό του δημάρχου )  , και πότε προβλέπεται να τελειώσει η ενίσχυση – ανακατασκευή του, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η Βικελαία Βιβλιοθήκη. Θυμίζω ότι τα αρχεία της τελευταίας στοιβάζονται τα τελευταία χρόνια σε υπόγεια, παρέα με ποντίκια (σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα). Κατάφερα με κόπο να συλλέξω τα παρακάτω στοιχεία:

  • Στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο θα δοθεί ΝΕΑ παράταση για το έργο της ενίσχυσης του κτηρίου. Η νέα προθεσμία που θα δοθεί θα είναι μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2011, αν δεν κάνω λάθος, αλλά αυτό θα το δούμε από βδομάδα…Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και η τελευταία, αλλά έτσι φαίνεται…
  • Στη συνέχεια θα υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρία που θα εκτελέσει το έργο της αρχιτεκτονικής αποκατάστασης του κτηρίου, δηλαδή θα εκτελέσει όλες τις υπόλοιπες κτηριακές εργασίες, πλην της κατασκευής του σκελετού. Το έργο αυτό έχει χρόνο εκτέλεσης ΕΝΑ ΕΤΟΣ, αλλά αυτό είναι όπως καταλαβαίνεται το μικρότερο διάστημα που θα χρειαστεί. Τα έργα αυτά συνήθως παίρνουν και παρατάσεις.

Επομένως το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ που θα είναι έτοιμο το κτήριο για να υποδεχτεί τη Βικελαία βιβλιοθήκη, είναι τον ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2012. Αν ήθελα να στοιχηματίσω όμως, θα έβαζα τα χρήματά μου για το τέλος του 2012…

Ας ελπίσουμε μέχρι τότε, μετά και από τα τελευταία σκληρά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και την οργή των πολιτών που εκφράζεται με κάθε τρόπο, η δημοτική αρχή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του πολιτιστικού αυτού θησαυρού της πόλης μας, ή ότι από αυτόν έχουν αφήσει τα ποντίκια!!!

Η άποψη των φοιτητών για το τι έγινε στο Βερολίνο κατά την ομιλία του πρωθυπουργού.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη και περιγραφή για το τι συνέβη προχτές στο Βερολίνο, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού και την παρέμβαση των φοιτητών, δίνει ένας από τους φοιτητές που ήταν μέσα στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου Humboldt. Η δική του αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που περιγράφηκε από τα ΜΜΕ της χώρας μας, και αυτό ακριβώς καυτηριάζει με το κείμενό του.
Σας παραθέτω ένα μέρος του κειμένου του, όπως έχει αναρτηθεί στο Red Notebook, αλλά και ένα βίντεο με την περιγραφή άλλων φοιτητών που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο.
“Η αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου, που χωράει λίγο πάνω από 100 άτομα, είναι ασφυκτικά γεμάτη. Οι πρώτες 45 θέσεις είναι κρατημένες για "επισήμους" και δημοσιογράφους. Κατά τα άλλα, το κοινό αποτελείται κυρίως από μεσήλικες και υπερήλικες που τον υποδέχονται χειροκροτώντας όρθιοι (λεπτομέρεια: και που δεν μιλάνε αγγλικά). Οι λίγοι νέοι ακροατές στριμώχνονται στο βάθος της αίθουσας. Ο Κοσμήτορας, όταν συστήνει τον Γιώργο Παπανδρέου, τον συγχαίρει που είναι ο τρίτος Παπανδρέου που θα μιλήσει σ΄ αυτήν την αίθουσα, τον ευχαριστεί που ήρθε να μιλήσει στους φοιτητές και αμέσως αναρωτιέται: "where are they?", ενώ κάνει την χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι στο μέτωπο, σαν να προσπαθεί να δει μακριά.
Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου ξεκινά με την περιγραφή της πρώτης του επίσκεψης στο Βερολίνο, σε ηλικία δεκαέξι ετών, και με μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα της χούντας. Επιμένει στο γεγονός ότι οι δικτάτορες περιόρισαν τις δημοκρατικές ελευθερίες με πρόσχημα την ολίσθηση της Δημοκρατίας. Δήλωναν, λέει, ότι ήταν απαραίτητο να αναστείλουν κάποιες από τις ελευθερίες, προκειμένου να σώσουν την Δημοκρατία από τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Με αυτήν την αφορμή περνά στη σημερινή προσπάθεια της δικής του κυβέρνησης να εμβαθύνει την δημοκρατία στην Ελλάδα. Κάπου εκεί μια ακροάτρια από το βάθος της αίθουσας εκστομίζει την πρώτη "βρισιά": "ψεύτη!". Μια ολιγομελής ομάδα αρχίζει να φωνάζει συνθήματα, πετά φυλλάδια και προσπαθεί να σηκώσει ένα πανό. Η φρουρά του Παπανδρέου σπεύδει να κατεβάσει το πανό και στην συνέχεια αποτραβιέται. Τότε αναλαμβάνουν δράση τα στελέχη της τοπικής οργάνωσης του ΠαΣοΚ. Στα βίντεο που τραβήξαμε φαίνεται (και μας σοκάρει) η βιαιότητα με την οποία επιτίθενται στους νέους και τους βγάζουν σηκωτούς από την αίθουσα. Από το μικρόφωνο ο Παπανδρέου καλεί τους διαμαρτυρόμενους πρώτα να ακούσουν και μετά να διαμαρτυρηθούν. Όλη αυτήν την ώρα, οι γερμανοί αστυνομικοί παρακολουθούν αμέτοχοι από μικρή απόσταση.

Παραβολή: τα 3 αυτοκίνητα, το σαραβαλάκι,ο ορειβάτης και ο γκρεμός…

“Το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων έχει ήδη ληφθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει να αλλάξουν”, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός από το Ελσίνκι μετά τη συνάντησή του με τη Φινλανδή ομόλογό του.

Λέτε; Λέτε να είναι έτσι; Ή απλά προσπαθεί να μας παρηγορήσει, και να μας δώσει θάρρος και υπομονή για τη συνέχεια; Μάλλον το δεύτερο…

Βέβαια στη συνέχεια είπε ότι απομένουν πολλά να γίνουν. Δεν αναφέρθηκε όμως σε “φοροεισπρακτικά” μέτρα: “Θέλουμε πλήρη διαφάνεια, θέλουμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θέλουμε καλύτερη διοίκηση στο Δημόσιο. Θέλουμε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, που θα συμβάλλουν στη μείωση του χρέους και στην ενίσχυση της ανάπτυξης», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Είπε ακόμη ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη γεωργία, στον τουρισμό και στην πράσινη ενέργεια υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες.

Συμφωνώ επί της αρχής σε όλα τα παραπάνω. Άλλωστε η θεωρία σαφώς είναι ευκολότερη από την πράξη. Η εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο θα επιτύχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τους στόχους αυτούς είναι που με ανησυχεί.

Για να εστιάσω όμως στο οικονομικό κομμάτι, θα πω ότι αυτό το 80% έχει οδηγήσει παραπάνω από τους μισούς  Έλληνες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και αυτό με τα επίσημα στοιχεία. Η πραγματικότητα σαφώς είναι χειρότερη. Φαντάζεστε τί θα γίνει αν στο 20% που απομένει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπάρξει περεταίρω μείωση μισθών και συντάξεων και  νέα αύξηση φόρων;

Η εξής εικόνα μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας τη δήλωση αυτή του πρωθυπουργού:

image Ανεβαίνεις σ’ ένα βουνό, από ένα χωματένιο, στενό δρόμο που υπάρχει. Κάτω από το δρόμο υπάρχει γκρεμός . Βαδίζεις αργά, στη μέση του δρόμου, αλλά με ασφάλεια.  Κι εκεί που πηγαίνεις, έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση με ταχύτητα τρία καλά, καινούρια, τετρακίνητα  οχήματα (Τρόικα). Πίσω τους ακολουθεί ασθμαίνοντας κι ένα σαραβαλάκι (κυβέρνηση). Τα οχήματα αυτά, σε αναγκάζουν να πας στην άκρη για να περάσουν, και να περπατήσεις για κάποιο διάστημα στο χείλος του γκρεμού (με το 80% των μέτρων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα). Κι εκεί που βλέπεις ότι τα 3 οχήματα έχουν περάσει, και μόλις περάσει και το σαραβαλάκι, θα ξαναπάς στη μέση του δρόμου, κατεβαίνει από το τελευταίο ο συνοδηγός (Παπακωνσταντίνου), σου ρίχνει μια σπρωξιά  (με το 20% των μέτρων που απομένουν), και σε ρίχνει  στο γκρεμό!! Αλλά το σαραβαλάκι συνεχίζει κανονικά, ασθμαίνοντας πάντα, να ακολουθεί τα τρία γρήγορα, καινούρια οχήματα!!

Βαδίζουμε που βαδίζουμε λοιπόν στο χείλος του γκρεμού. Αν θελήσει ο συνοδηγός να μας γκρεμίσει και από κάτω, ας τον πετάξουμε καλύτερα εμείς στον γκρεμό… Και ας προσπαθήσουμε να επανέλθουμε σιγά σιγά στη μέση του δρόμου με τις δικές μας δυνάμεις, μήπως κάποια στιγμή φτάσουμε και στην κορυφή του βουνού…

Δελτίο τύπου ΚΟΕ για την απεργία στις 23-02-2011

Χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών σε όλη τη χώρα που πήραν μέρος στην πρώτη γενική απεργία του 2011. Ο όγκος των διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις πανελλαδικά προσέγγιζε αυτόν της 5ης Μαΐου 2010 και ξεπερνούσε σχεδόν σε όλες τις πόλεις τη μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων της 15ης Δεκέμβρη.

Η οργή, η αγανάκτηση και η επίγνωση πως δεν υπάρχει ατομική λύση μέσα στην κρίση, έσπρωξαν χιλιάδες ανθρώπους να πυκνώσουν τις διαδηλώσεις, να αψηφήσουν την φημολογία κομμάτων και ΜΜΕ για προβοκάτσιες και να δείξουν πως θέλουν και επιζητούν μια κλιμάκωση, μια άλλη πρακτική στάση στις μεγάλες απεργίες.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση νοιώθοντας την πίεση της λαϊκής οργής φοβήθηκε μια μαζική περικύκλωση της Βουλής και φρόντισε να διαλύσει την πορεία κτυπώντας σε πολλά σημεία και κυρίως απομονώνοντας την πλατεία Συντάγματος από όσους ήθελαν να φτάσουν σε αυτήν. Έκλεισε σταθμούς του μετρό, αφού τους έπνιξε στα χημικά, και επιδόθηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις αποτροπής της προσέλευσης και παραμονής στο Σύνταγμα.

Παρόλα αυτά, χιλιάδες διαδηλωτών παρέμειναν στο Σύνταγμα μέχρι το απόγευμα και αφήνουν μια παρακαταθήκη, δημιουργούν μια νέα συνήθεια. Τις επόμενες φορές θα είναι πιο προετοιμασμένοι, πιο αποτελεσματικοί. Η επιμονή χιλιάδων διαδηλωτών να παραμείνουν με κάθε τρόπο στο Σύνταγμα, τονίζει την αναγκαιότητα του μαζικού παρατεταμένου παλλαϊκού αγώνα.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να πέσει η κυβέρνηση και να φύγει η τρόικα. Για μια οικονομική, πολιτική και κοινωνική διέξοδο της χώρας, πέρα από το «μονόδρομο» της χρεοκοπίας στον οποίο σπρώχνουν βίαια τη χώρα και το λαό οι «δανειστές» και η κυβέρνηση τους.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Βίντεο με τα επεισόδια στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Δυστυχώς για άλλη μια φορά, σημειώθηκαν επεισόδια στην πορεία που έγινε στην Αθήνα, στα πλαίσια της σημερινής Πανελλαδικής Απεργίας. Μερικές σκηνές μπορείτε να παρακολουθήσετε στα παρακάτω βίντεο που “ψάρεψα” στο διαδίκτυο. Δεν είναι αρκετά μεγάλα για να εξάγουμε συμπεράσματα, αλλά μια ιδέα την παίρνουμε…

 

 

Να ποιοι είναι οι τζαμπατζήδες!!!

Ακόμα και δαπάνες ύψους..κρατηθείτε..6,51 ευρώ χρεώνουν τα κυβερνητικά στελέχη στον προϋπολογισμό του κράτους! Δείτε την απόφαση παρακάτω που εγκρίνει τη δέσμευση του..ιλιγγιώδους αυτού ποσού για την προμήθεια γραφικής ύλης για το γραφείο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης!  Και μετά λένε τζαμπατζήδες τον κόσμο που δεν έχει να πληρώσει διόδια!

Τουλάχιστον κε Πάγκαλε, μαζέψτε τα μικροποσά αυτά μέχρι να γίνουν ένα ποσό άξιο λόγου. Μη δουλεύουν 5 δημόσιοι υπάλληλοι για να εκδόσουν αυτή την απόφαση, και τα 5 ευρώ καταλήγουν να κοστίζουν 300 στον Έλληνα φορολογούμενο, αν συνυπολογιστούν οι εργατοώρες που χάθηκαν για να εκδοθεί αυτή η απόφαση!!!

Και, μη φοβάσαι, αν το κάνεις αυτό, δε θα σου πει κανείς “μαζί τα φάγαμε”!!!

Στον … “ποδηλατόδρομο” της Λ. Κνωσσού οι Minoistas

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που από το blog “αντίπαλοι” θα παρουσιάσω την 5η κατά σειρά δράση των minoistas. Και ο λόγος είναι ότι έχω κι εγώ ασχοληθεί με το θέμα στο παρελθόν, καυτηριάζοντας την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή που θα δράσουν, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση γύρω από αυτό το θέμα.

Η 5η δράση των Minoistas λοιπόν θα ασχοληθεί με τον υφιστάμενο ποδηλατοδρόμο της λεωφ. Κνωσσού που , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν , μόνο ως ποδηλατοδρόμος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού είναι γεμάτος με μονίμως  σταθμευμένα αυτοκίνητα αλλά και κάδους του δήμου μας. Επίσης η διαμαρτυρία τους έχει να κάνει και με τους ποδηλατοδρόμους που έχει υποσχεθεί η Δημοτική Αρχή από το 2008, αλλά ακόμα τους περιμένουμε.

Οι “Αντίπαλοι” έχουν παρουσιάσει και ένα βίντεο, που δείχνει ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί στη Λ. Κνωσού. Μάλιστα ο τίτλος της ανάρτησης που είχε γίνει στις 7 Μαΐου 2010 ήταν “ΠΟΔΗΛΑΤΟ…ΤΡΟΜΟΣ!” (κάντε κλικ εδώ για να τη διαβάσετε και να δείτε το βίντεο).

“Η λεωφόρος Κνωσσού”, σημειώνουν στο blog τους οι αγαπητοί minoistas,  “ως γνωστόν είναι μία από τις κεντρικότερες και πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες της πόλης μας. Είναι η λεωφόρος από την οποία περνούν όλοι οι επισκέπτες της πόλης προκειμένου να θαυμάσουν το διεθνούς φήμης μινωϊκό ανάκτορο της Κνωσσού. Καλούμε λοιπόν όλους τους λάτρεις του ποδηλάτου μεμονωμένους ή μη να συμμετέχουν στην συμβολική μας ποδηλατάδα-διαμαρτυρία την Κυριακή 13 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι στην Λεωφόρο Κνωσσού στο ύψος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Από εκεί θα ξεκινήσουμε και θα κατευθυνθούμε στο κέντρο της πόλης (με μία μικρή στάση μπροστά από το Δημαρχείο) και τελικό προορισμό τον κολπίσκο της παραλιακής λεωφόρου δίπλα και αριστερά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Κατά την διαδρομή μας οφείλουμε να σεβαστούμε όλα τα σήματα κυκλοφορίας για να μην έχουμε κάποιο ατύχημα. Η διαμαρτυρία μας θα είναι ειρηνική και σιωπηρή χωρίς δηλαδή κραυγές και συνθήματα. Χουλιγκανοποίηση της κίνησής μας δεν θα επιτραπεί από κανένα, αντιθέτως οφείλουμε όλοι μας να την προστατέψουμε και να βοηθήσουμε στην επιτυχή έκβασή της. Κάποιοι από εμάς τους διοργανωτές θα είμαστε μπροστά και κάποιοι θα μείνουμε πίσω για να μοιράζουμε έντυπο υλικό στους περαστικούς αλλά και στην τοποθέτησή τους πάνω στα παρμπρίζ των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων πάνω στον ποδηλατοδρόμο”.

Πολύ καλή επιλογή δράσης, και εύχομαι ολόψυχα να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι και να δουν το θέμα των ποδηλατοδρόμων, αλλά και ειδικότερα της Λ. Κνωσσού πιο ζεστά. Γιατί, αν δεν το ξέρατε, η χρηματοδότηση για την ανάπλαση της λ. Κνωσσού  είχε προαπαιτούμενο τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου, και χωρίς αυτόν δε θα δίνονταν τα χρήματα για το έργο από το Γ’ ΚΠΣ. Αφού βέβαια κατασκευάστηκε, ο ποδηλατόδρομος έγινε πάρκινγκ για τα καταστήματα. Ο κος Σαρρής έχει άραγε να πει κάτι γι’ αυτό, ή ο κος Μαμουλάκης;

Φίλοι minoistas, ίσως βέβαια να έπρεπε να επιλέξετε την αντίστροφη διαδρομή, δηλαδή από το μουσείο φυσικής ιστορίας με κατάληξη το Βενιζέλειο νοσοκομείο. Γιατί, με τέτοιους ποδηλατόδρομους που έχει το Ηράκλειο, και ειδικά η Λ. Κνωσσού, το ατύχημα είναι πολύ πιθανό, και ίσως χρειαστούν οι πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς του Βενιζελείου... Το απευχόμαστε βέβαια, αλλά είναι πιθανό…

Σεισμός νότια της Κρήτης σήμερα το πρωί (και νέος σεισμός το μεσημέρι)

image

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:29 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 181 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου  και 180 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της Καρπάθου. Το εστιακό βάθος είναι 40 χλμ. Στα 4,7 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού από το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο.

--------------------------------------------------------

Ενημέρωση : 15:15 μ.μ

image

Και νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2:08 το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοανατολικά της Κρήτης και πάλι, αλλά πολύ πιο κοντά αυτή τη φορά. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 116 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Ηρακλείου  και 112 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της Καρπάθου.

Ανακοινώσεις για τη σημερινή απεργία στο Ηράκλειο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

imageΟ Ελληνικός λαός, η κοινωνία απαιτεί να μπει ένα τέλος σε κάθε μορφή αντεργατικής, αντιαναπτυξιακής και αντικοινωνικής πολιτικής που δυσχεραίνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη, που διευρύνει την υπάρχουσα ύφεση και υπονομεύει το μέλλον της κοινωνίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η κυβέρνηση αφήνεται σαν μαριονέτα στα χέρια της Τρόικας των τοκογλύφων δανειστών, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πιάσει πάτο χάρη στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και τα εργασιακά δικαιώματα κινδυνεύουν να είναι ……….ανάμνηση!

Γι αυτό, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων για μια αξιοπρεπή ζωή σε μια κοινωνία που επικρατεί η ανάπτυξη, η ευημερία και υπάρχει δουλειά για όλους.

24 ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ

Όλοι οι εργαζόμενοι να δώσουν δυναμικό παρόν στην συγκέντρωση 10:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

---------------------------------------------------------------------------

ΠΑΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

"Πρέπει να δείξουμε, ότι δεν ανεχόμαστε και αποδοκιμάζουμε όσα έγιναν σε βάρος μας, ότι δε νομιμοποιούμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, δε σκύβουμε το κεφάλι και ότι δυναμώνουμε την αντίστασή μας στα χειρότερα που φέρνουν. Πρέπει να συμβάλλουμε, ώστε η απεργιακή κινητοποίηση να τους ταρακουνήσει. Να δείξουμε τη δύναμή μας σε κυβέρνηση, μεγαλοεργοδότες, ΕΕ, ΔΝΤ.
Η απεργία αυτή να γίνει αφορμή για να ανοίξει πιο ουσιαστικά η συζήτηση για την προοπτική, για τη διέξοδο, για την οικονομία που θα ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις μας, τις ανάγκες μας. Για το ότι η εργατική τάξη, η τάξη των καταπιεσμένων πρέπει να πάρει την εξουσία στα χέρια της.
(...)
Το ΠΑΜΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους που συνθλίβονται από τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, των πολιτικών της κυβέρνησης, της Ε.Ε., τους φτωχούς αγρότες στις 23 Φλεβάρη να βρεθούν μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα. Οι αυτοαπασχολούμενοι να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να παρακινούν τους πελάτες τους να κατέβουν και αυτοί στην απεργία. Οι αγρότες να μην πάνε στα χωράφια. Με τη συμμετοχή τους και τα μηχανήματά τους να δείξουν τη δύναμή τους. Στις εργατικές γειτονιές να γίνουν συζητήσεις, σπίτι το σπίτι, οικογένεια την οικογένεια.
Στα καφενεία, στις πλατείες, στα ΚΑΠΗ, παντού. Μοναδικό θέμα συζήτησης να είναι η απεργία και η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.
Στις 23 Φλεβάρη να νεκρώσουν τα πάντα. Όλες οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες να πλημμυρίσουν, να ζωντανέψουν την πλατεία ελευθερίας με το ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί. Να σμίξουν οι φωνές όλων των βασανισμένων από την αντιλαϊκή πολιτική. Με αισιοδοξία- θάρρος- αποφασιστικότητα- μαχητικότητα να γίνουμε δύναμη που θα σαρώσει τη βαρβαρότητα που ζούμε"

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Αυτές είναι οι τράπεζες που στηρίζει το κράτος!!!

[1and20a.gif]Μια νέα τακτική έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες οι τράπεζες της χώρας μας, που για άλλη μια φορά δείχνουν το στυγερό τους πρόσωπο. Φυσικά η τακτική που θα σας περιγράψω έχει σκοπό τι άλλο, το κέρδος τους!

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο δανεισμός των νοικοκυριών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Είτε για στεγαστικές ανάγκες, είτε για καταναλωτικές, αποτελούσε τη νούμερο ένα σκέψη κάθε Έλληνα. Σε αυτό συνέβαλαν φυσικά και οι τράπεζες, οι οποίες χορηγούσαν δάνεια ασύστολα και χωρίς κανένα σχεδόν έλεγχο. Ήρθε όμως και το πλήρωμα του χρόνου..Τα δύο τελευταία έτη, ολοένα και περισσότερα δάνεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων που οι δανειολήπτες είχαν υποθηκεύσει.

Η νέα πρακτική των τραπεζών σήμερα, που θα επεκταθεί πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, έχει να κάνει με τα κατασχεθέντα ακίνητα. Αντί να βγάλουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα αυτά, καλούν σε απευθείας διαπραγματεύσεις είτε  πελάτες τους που έχουν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζά τους, είτε άλλους επιχειρηματίες με μεγάλα κεφάλαια σε ανταγωνίστριες τράπεζες, και τους προσφέρουν τα ακίνητα αυτά σε τιμές πολύ κατώτερες από αυτές της αγοράς, αλλά μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως επιτυγχάνουν στους πλειστηριασμούς. Για να προχωρήσουν όμως στην πώληση, είτε χορηγούν στεγαστικό δάνειο στον πελάτη, είτε τον αναγκάζουν (κατόπιν συμφωνίας πάντα) να μεταφέρει τα κεφάλαιά του σε αυτές!!! Έτσι, οι τράπεζες βγαίνουν διπλά κερδισμένες!!

Θα μου πείτε ποιο το κακό; Αυτή δεν είναι η δουλειά των τραπεζών; Να επιζητούν κέρδη! 

Το κακό, ή μάλλον το μη ηθικό, είναι ότι από τη μία οι ίδιες χορήγησαν δάνεια σε άτομα ή νοικοκυριά που είχαν μεγάλο κίνδυνο να μην τα αποπληρώσουν, και από την άλλη, γνωρίζοντας ότι με την πρακτική αυτή θα έχουν μεγάλο κέρδος, είναι πιθανό από εδώ και πέρα να προχωρούν τις διαδικασίες για κατασχέσεις ακινήτων πολύ πιο εύκολα από πριν, μόλις για 2-3 ανεξόφλητες δόσεις!!

Κι επειδή οι τράπεζες ως γνωστόν δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, άρα και κανένα ηθικό φραγμό, θα πρέπει να παρέμβει το κράτος. Αντί να τους παρέχει μόνο ρευστότητα και εγγυήσεις, θα πρέπει και να αποτρέψει την πιθανότητα και να περιορίσει τη δυνατότητά τους να προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων για ψύλλου πήδημα.

Φραστική επίθεση φοιτητών κατά Παπανδρέου στη Γερμανία (βίντεο)

Φραστική επίθεση από Έλληνες φοιτητές δέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του σε αίθουσα του πανεπιστημίου Humboldt της Γερμανίας.

Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα ενάντια σε αυτόν και την κυβέρνηση, ενώ προσπάθησαν να αναρτήσουν κι ένα πανό, αλλά εμποδίστηκαν από “κάποιους”.

Και, εκτός αν η Γερμανική κυβέρνηση έχει προσλάβει Έλληνες για φυλάνε το πανεπιστήμιο Humboldt, αυτοί οι κάποιοι ανήκουν στη φρουρά του πρωθυπουργού! Αναρωτιέμαι όμως ποιος τους έδωσε το δικαίωμα σε μη Ελληνικό έδαφος, να προβούν σε ενέργειες καταστολής . Προφανώς κανένας!!!

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ότι δεν είδατε ΠΟΤΕ στην ελληνική τηλεόραση..

Κάλεσμα πολιτών για το χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών

image Όπως πιθανόν γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα έχει οργανωθεί μια κίνηση πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί η “εκποίηση” του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης γουρνών σε ιδιώτες. Η κίνηση αυτή, που όπως λένε οι εκπρόσωποί της,  δεν έχει καμία σχέση με κανέναν κομματικό φορέα, απευθύνει την παρακάτω πρόσκληση στους πολίτες:
Τη Δευτέρα στις 28 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 18:00 στην αίθουσα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.), στο χώρο της πρ. αμερικάνικης βάσης Γουρνών, καλούμε
όλους όσους ανησυχούν και αγωνίζονται να αποτρέψουν τον διαφαινόμενο δημόσιο διαγωνισμό για παράδοση του χώρου στα ελληνικά και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, όσους θεωρούν αδιανόητη τη συνύπαρξη σχολείων και καζίνων, όσους έχουν κουραστεί να βλέπουν μια εγκατάλειψη της περιοχής και επιθυμούν να διασώσουν το δημόσιο χαρακτήρα της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες, να συμπαραταχθούν μαζί μας, με γνώμονα το όφελος της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας, ώστε ο χώρος αυτός να αποτελέσει στο μέλλον σημείο σύζευξης δραστηριοτήτων, έτσι όπως η τοπική και ευρύτερη κοινωνία οραματίζεται την περιοχή”.
Παράλληλα, δημοσιεύουν κι ένα κείμενο που συνυπογράφουν 190 πολίτες-προς το παρόν- και καλεί για πλατιά συσπείρωση στο θέμα του κινδύνου ξεπουλήματος της πρ. αμερικάνικης βάσης. Το κείμενο έχει ώς εξής:
“Στην προσπάθεια για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, κρίνουμε απαραίτητο να παρέμβουμε ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, με την επίγνωση ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος κι έχει προκληθεί αδικαιολόγητη σύγχυση ως προς τους στόχους και τους τρόπους του αγώνα για να μην ξεπουληθεί η πρώην αμερικάνικη βάση σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Έχοντας κατά νου ότι δεν μας καλύπτει μια λογική αποκλεισμού και επιλεκτικής εκπροσώπησης, είναι κοινή η πεποίθηση της ανάγκης για άμεση σύμπραξη και κινητοποίηση της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας για το θέμα που αφορά το χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Παράπονα έκαναν οι δημοτικοί αστυνομικοί στον Εισαγγελέα. Τα παράπονα των πολιτών γι’ αυτούς ποιος θα τ’ ακούσει;

Στον εισαγγελέα Ηρακλείου έκαναν παράπονα οι δημοτικοί αστυνομικοί του Ηρακλείου, γιατί το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζονται εχθρικά από τους παραβάτες. Μάλιστα, είδα και εκπροσώπους τους σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό το απόγευμα, να λένε ότι κυρίως δέχονται λεκτικές επιθέσεις και όχι προπηλακισμούς, και ότι το φαινόμενο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Αυτό είναι από τη μια πλευρά δυσάρεστο, και η επιθετική συμπεριφορά των παραβατών σαφώς καταδικαστέα. Όμως υπάρχει και ένα θετικό στην όλη υπόθεση: αυτό δείχνει ότι τελευταία οι δημοτικοί αστυνομικοί δουλεύουν!!!

Γιατί δεν είχαμε πολλά τέτοια κρούσματα παλαιότερα; Μα, γιατί να βρίσει κάποιος τους 3 δημοτικούς αστυνομικούς που κουβεντιάζουν στα λιοντάρια, ή έξω από τη Λότζια, ή τους 5 που πίνουν καφέ στο πολύκεντρο νεολαίας του δήμου; Έχει κανένα λόγο; Τώρα όμως που υπό την πίεση του κόσμου και, κυρίως, του εισαγγελέα αποφάσισαν να δουλέψουν πιο οργανωμένα και πιο σωστά (ελπίζω), σαφώς και θα αντιμετωπίσουν περισσότερη αντίδραση από τα γαϊδούρια που παρκάρουν όπου βρουν για να πιουν τον καφέ τους ή να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς να κάνουν ένα βήμα.

Τα παράπονά τους λοιπόν τα άκουσε ο εισαγγελέας. Τα παράπονα όμως που έχουν οι πολίτες για τη δημοτική αστυνομία ποιος θα τα ακούσει; Και δεν εννοώ μόνο για το προσωπικό, που μέχρι τώρα απλά δε δούλευε όσο έπρεπε, αλλά και για τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, που δίνουν “ειδικές εντολές” στο προσωπικό “να μην αγγίζει” κάποιους, και να μην πηγαίνει σε συγκεκριμένες περιοχές για αστυνόμευση στάθμευσης. Όσο και να φωνάζουν τα blogs δε φτάνει…

Έχω βέβαια πληροφορίες ότι ο ίδιος ο δήμαρχος πολλές φορές αναφέρεται σε συζητήσεις του και με δημοσιογράφους αλλά και με συνεργάτες του στο γεγονός ότι έχει δει πολλές φορές δημοτικούς αστυνομικούς να πίνουν καφέδες σε διάφορα στέκια εν ώρα εργασίας, και ότι ο ίδιος γίνεται δέκτης παραπόνων δημοτών γι’ αυτή την κατάσταση. Είμαι μαζί του σ’ αυτό, γιατί το έχω δει κι εγώ. Και είναι πραγματικά κρίμα να βλέπεις νέα παιδιά, που μπήκαν στο “δημόσιο” πριν μερικά χρόνια, να έχουν τέτοια νοοτροπία και συμπεριφορά.

Όμως έχει ευθύνη και ο ίδιος ο δήμαρχος, και οι κατά καιρό υπεύθυνοι τη δημοτικής αστυνομίας, που άφησαν να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση. Αφήστε που υποψιάζομαι και το άλλο: να υπήρχαν παιδιά με όρεξη για δουλειά και ζήλο, που απλά τους τα στέρησαν οι πολιτικοί με τις εντολές τους για επιλεκτική αστυνόμευση. Γιατί οι μεσοβέζικες καταστάσεις πάντα βολεύουν τους πολιτικούς, και πάντα τις επιδιώκουν. Αλλά  είναι εις βάρος της κοινωνίας.

Υ.Γ.: Σαφώς και δε θεωρώ ότι όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί δε δουλεύουν σωστά. Μάλιστα, έχω κάνει και ειδική αναφορά σε υπαλλήλους που εκτελούν άψογα το καθήκον τους. Όμως δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι αυτός είναι ο κανόνας. Θεωρώ ότι είναι αρκετά μοιρασμένα τα πράγματα…

Ποτέ να μη συμβεί σε μας…

Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί από αυτό το ιστολόγιο στην οδική ασφάλεια. Ένα από τα θέματα που έχουμε μεγάλη ευαισθησία, είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να έχουμε τα παιδιά μας στο αυτοκίνητο. Για να μη μακρηγορώ, μπορείτε να διαβάσετε μια από τις αναρτήσεις μας εδώ

Στο παρακάτω ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΟ βίντεο, θα δείτε με τον πιο παραστατικό τρόπο τι συμβαίνει, όταν δεν βάζουμε τα παιδιά μας ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ του αυτοκινήτου μας.

Για να μη συμβεί λοιπόν ποτέ σε εσάς, αν τα παιδιά σας είναι μέχρι 20 κιλά, να τα τοποθετείτε στα ειδικά καθισματάκια (όπως αυτό στη δίπλα εικόνα) με την πλάτη που δένονται στη ζώνη ασφαλείας . Και στη συνέχεια, να τα δένετε με τις ζώνες που έχουν τα καθισματάκια αυτά .

Αν πάλι τα παιδιά σας είναι πιο μεγάλα, αλλά δεν έχουν το κατάλληλο ύψος για να δεθούν με τη ζώνη του αυτοκινήτου, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε καθισματάκι χωρίς πλάτη (όπως αυτό στη δίπλα εικόνα), και στη συνέχεια να δεθούν με τη ζώνη.

Και πάντα να θυμάστε ότι τα παιδιά μας δε φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τις δικές μας μαγκιές, απερισκεψίες, ή απλά, την αφηρημάδα μας.

Αναγνώστης: Για τη Βικελαία Βιβλιοθήκη

image Με χαρά διάβασα σήμερα την ανάρτησή σας για τη Βικελαία Βιβλιοθήκη. Περίμενα να πάρετε θέση γιατί σας διαβάζω αρκετό καιρό και βλέπω ότι σας απασχολούν τα θέματα της επικαιρότητας. Με όλα αυτά που γράφονται βεβαίως συμφωνώ και επαυξάνω. Παρακάτω θα σας δώσω ένα άλλο θέμα θετικής δημοσιότητας για τη Βικελαία, το οποίο της δίνει υψηλό κύρος παρά τη θέληση του Δήμου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_15/02/2011_432620
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=61&artid=376970&dt=09/01/2011

Σας ευχαριστώ
Καθημερινός αναγνώστης σας

Θα έχει το “οικόπεδο Λυδάκη” την τύχη του “οικόπεδου Φακίδη”;

image_thumb[4]

Με επείγον έγγραφό του προς το ΥΠΕΚΑ και την κα Μπιρμπίλη μόλις την Παρασκευή 18/2/2011, ο δήμαρχος Ηρακλείου κος Κουράκης ζητάει χρηματοδότηση από το υπουργείο, προκειμένου να προχωρήσει στην αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων που προβλέπονται από την εφαρμογή του σχεδίου πόλης στην περιοχή των Πατελών, και συγκεκριμένα του “οικόπεδου Λυδάκη”, το οποίο προορίζεται να γίνει πάρκο.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι δεσμευμένο εδώ και 53 χρόνια από το Σχέδιο Πόλης, ωστόσο οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Με δικαστική απόφαση οι ιδιοκτήτες πέτυχαν τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης το 2008 “λόγω εύλογου χρόνου”, δηλαδή επειδή ο δήμος Ηρακλείου δεν είχε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια στην αποζημίωσή τους και την αξιοποίηση του χώρου των 26 στρεμμάτων ως κοινόχρηστου χώρου.

Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου το Δεκέμβριο του 2009 αποφάσισε την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης. Παρέμεινε όμως το θέμα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών, που , όπως φαίνεται, ο δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει. Έτσι, υπάρχει ΑΜΕΣΑ ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ η συγκεκριμένη έκταση ΝΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ, και αφού αποδοθεί στο δήμο η προβλεπόμενη εισφορά σε γη (που είναι 12,5 στρέμματα), Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 13,5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΗ! 

Για να αποτραπεί αυτό, ο δήμος ζητάει από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει αυτό στην αποζημίωση των ιδιοκτητών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα 26 αυτά στρέμματα θα γίνουν (κάποτε) πράσινο. Το ίδιο το υπουργείο μάλιστα, με έγγραφό του (Αρ.Πρωτ.22430) από τις 31.5.2010 ζητούσε από το δήμο Ηρακλείου να του αναφερθούν σημαντικοί κοινόχρηστοι χώροι μέσα στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά Σχέδια Πόλης προκειμένου να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση τους.

Η όλη υπόθεση μου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά:

  • Γιατί αφού η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε το Δεκέμβρη του 2009, δεν έγινε καμία ενέργεια εξεύρεσης πόρων από τότε μέχρι σήμερα; Για άλλα ζητήματα, εξίσου σημαντικά, βρίσκονται κατά καιρούς πόροι (π.χ. Πολιτιστικό).
  • Γιατί από το Μάιο του 2010, που το υπουργείο είχε ζητήσει από το δήμο  να προταθούν σημαντικοί κοινόχρηστοι χώροι μέσα στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά Σχέδια Πόλης προκειμένου να τα απαλλοτριώσει με δικά του κονδύλια, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΜΕΣΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ για το οικόπεδο Λυδάκη, αλλά καθυστέρησε 9 μήνες;

Δεν ξέρω αν οι καθυστερήσεις αυτές έγιναν απλά από … αμέλεια, από ανοργανωσιά και από ανικανότητα, ή αν κρύβουν πίσω τους κάποιες σκοπιμότητες.  Το παράδειγμα όμως για το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πρόσφατο, με το Μασταμπά να έχει χάσει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που προβλέπονταν για πράσινο επί της οδού Κονδυλάκη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Και, επειδή ο δήμαρχος έχει και τις πολιτικές διασυνδέσεις αλλά και τους τρόπους να βρίσκει χρήματα όταν θέλει, έστω και τώρα, ας μας αποδείξει ότι ενδιαφέρεται να μη γίνει με το οικόπεδο Λυδάκη ότι έγινε και με το οικόπεδο Φακίδη.

Άσχετο: Πόσο παζαρεύει ο δήμος το “ΑΘΗΝΑ” ;;;

Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα, κε Ντομινίκ!

«Αποφύγαμε την κατάρρευση, δεν αποφύγαμε όμως την ταλαιπωρία του κόσμου που υποφέρει». Σε ποιον ανήκει άραγε αυτή η φράση; Μα..στον “εμπνευστή” της λιτότητας, το Ντομινίκ Στρος Καν, τον πρόεδρο του ΔΝΤ!

Σε συνέντευξή του χτες βράδυ, με αρκετή διάθεση για αυτοκριτική είπε ακόμα ότι “Ανταποκριθήκαμε στην οικονομική κρίση, δεν κυριαρχήσαμε όμως επί της κοινωνικής κρίσης”, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια Ευρώπη που δεν κατορθώνει να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και που διατρέχει το σοβαρό κίνδυνο «να υποβαθμισθεί σε σχέση με την Ασία».

Στο ερώτημα εάν η οικονομική λιτότητα μπορεί να θεωρηθεί ως η «μοιραία» λύση για την Ευρώπη, ο Ντομινίκ Στρος Καν αναφέρθηκε κατ' αρχάς στην ανάγκη διατήρησης μιας τάξης στις οικονομίες των χωρών και μιας σώφρονος πολιτικής, «εκείνο όμως που είναι σημαντικό είναι να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Αναφέρθηκε δε και στη χώρα μας, λέγοντας ότι ορισμένες χώρες τα καταφέρνουν καλύτερα όπως η Γερμανία που έχει καλύτερη ανάπτυξη από τη Γαλλία, υπάρχουν όμως και άλλες χώρες που είναι σε χειρότερη κατάσταση όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία»

Μα αν θυμάμαι καλά, το ΔΝΤ ήταν αυτό που σε όποια χώρα κι αν έχει συνδράμει οικονομικά, έχει επιβάλει την άκρατη λιτότητα!  Τώρα θυμήθηκε την κοινωνία ο Στρος Καν; Τώρα κατάλαβε ότι η ανάπτυξη είναι το κλειδί της εξόδου από την κρίση; Τώρα κατάλαβε ότι η λιτότητα δεν ευνοεί την ανάπτυξη; Δεν το είχε καταλάβει με την Αργεντινή που η ανεργία μετά τη λιτότητα που επέβαλε το ΔΝΤ ξεπέρασε το 40% ; Ούτε με το Μεξικό, που οι πολίτες που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας μετά από τις παρεμβάσεις του ξεπέρασαν το 50% του πληθυσμού της χώρας; Για να μην πάω σε Ρουμανία, Λετονία, Ουκρανία, Ουγγαρία κλπ, που το ΑΕΠ των χωρών μέσα με μια χρονιά μειώθηκε κατακόρυφα, και η ανεργία εκτινάχτηκε στα ύψη…

Γιατί έπρεπε να συνεχίσετε παρόμοια πολιτική και στην Ελλάδα, και στην Ιρλανδία κε Ντομινίκ; Εντάξει, η διαχείριση του δημόσιου χρήματος έπρεπε να αλλάξει, αυτό δεν το συζητάμε. Αλλά με το να αυξηθούν κατακόρυφα όλοι οι φόροι, και ταυτόχρονα να μειωθούν μισθοί και συντάξεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να μειώσεις κατακόρυφα το ΑΕΠ, να βυθίσεις τη χώρα σε ύφεση, και να αυξήσεις κατά συνέπεια κατά πολύ την ανεργία.

Υπήρχαν πολλοί τομείς που θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές δαπανών. Οι τομείς της υγείας και της άμυνας από μόνοι τους μπορούν να συμβάλουν κατά πολύ στη μείωση του ελλείμματος. Και, αν στην υγεία γίνονται δειλά δειλά κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, στους εξοπλισμούς ακόμα δεν έχουμε μειώσει σχεδόν καθόλου τις δαπάνες μας. Και πως να το κάνουμε άλλωστε, όταν…αγοράζουμε από τους δανειστές μας!!

Τέλος, δε βλέπω και καμιά ιδιαίτερη πίεση του ΔΝΤ και της ΤΡΟΙΚΑ στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πρώτα απαίτησαν μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων, για να δώσουν βοήθεια. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ! Όσο για την ανάπτυξη, πως να επιτευχθεί, όταν δεν υπάρχει ρευστό στην κοινωνία; Μόνο με ξένες επενδύσεις; Και ποιος θα ρισκάρει επένδυση στην Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες;

Έστω και τώρα όμως κε Ντομινίκ, αντί να λέτε “στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα”, κάντε διορθωτικές κινήσεις, ώστε να ευνοήσετε την ανάπτυξη στη χώρα μας. Μην προσαρμόζεται συνεχώς το μνημόνιο εις βάρος την κοινωνίας. Γιατί η αντοχή και η ανοχή της κοινωνίας έχει και κάποια όρια, τα οποία έχουμε πλησιάσει επικίνδυνα.