ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ατύχημα πολίτη σε χαντάκι της ΔΕΗ στη Λ. Δημοκρατίας. Ποιος έχει ευθύνη,και ποιος ο ρόλος του δήμου;

palmeΈγραφα προχτές με αφορμή την είδηση για είσπραξη τελών κοινοχρήστων χώρων από ΔΕΗ, ΟΤΕ και άλλους οργανισμούς υπέρ του δήμου Ηρακλείου, ότι κάθε λίγο και λιγάκι σκάβουν στους δρόμους της πόλης, καταστρέφοντάς τους ουσιαστικά, αφού οι επιχώσεις που κάνουν δεν είναι σωστές, και οι δρόμοι παρουσιάζουν τα γνωστά σε όλους προβλήματα καθιζήσεων.

Πολλές φορές δε, γίνονται και ατυχήματα, αφού οδηγοί με τα αυτοκίνητά τους ουσιαστικά επιδίδονται σε αγώνες..ανωμάλου δρόμου, αλλά και πεζοί κάνουν πεζοπορία μετ’ εμποδίων!

Χτες λοιπόν είχαμε άλλο ένα ατύχημα, στη Λ. Δημοκρατίας. Ένας άτυχος συμπολίτης μας έπεσε μέσα σε χαντάκι που είχε σκάψει η ΔΕΗ, στο ύψος του Κρητικού Φούρνου, και δεν είχε φροντίσει να επιχώσει αμέσως. Ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα σοβαρό, αλλά έγινε έξω φρενών, και άρχισε να φωνάζει και να τα βάζει με όλους!

Το πρόβλημα αυτό έχει πολλές πτυχές, που θα προσπαθήσω να “φωτίσω” λιγάκι. Οι οργανισμοί αυτοί, είτε εκτελούν συχνά έργα υπογειοποίησης των δικτύων τους, που εντάσσονται σε έργα ανάπλασης που εκτελεί ο δήμος, είτε κάνουν τομές σε ήδη κατασκευασμένους δρόμους, τις οποίες υποχρεούται να αποκαθιστούν άμεσα, και ΕΝΤΕΧΝΑ, βάσει προδιαγραφών που τους παρέχει ο δήμος εγγράφως, μαζί με την άδεια τομής. Μάλιστα, ο δήμος ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ να δώσει αυτές τις άδειες τομής, ειδικά σε ΔΕΗ και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους!

Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση (των ολοκληρωμένων έργων), η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ – που είναι οι πιο συχνοί “πελάτες” του δήμου- έχουν αποκλειστικά την ευθύνη για τα έργα τους. Ότι ατύχημα συμβεί στα χαντάκια τους, ή κατά τη διάρκεια των εργασιών τους, είναι ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ, αφού δεν τηρούν τους κανόνες  και τα μέτρα ασφαλείας.

Στη δεύτερη περίπτωση (των μεμονωμένων τομών σε οδοστρώματα), πάλι τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι οργανισμοί αυτοί, αφού ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να επιχώσουν έντεχνα και με την απαιτούμενη συμπύκνωση τα χαντάκια τους, ώστε στη συνέχεια ο δρόμος να μην παρουσιάσει καθίζηση στο συγκεκριμένο τμήμα. Αυτό όμως δε γίνεται σχεδόν ποτέ, αφού συνήθων ρίχνουν όπως-όπως αμμοχάλικο στο χαντάκι, χωρίς να το συμπυκνώνουν καθόλου. Έτσι, στις πρώτες βδομάδες μετά την αποκατάσταση, παρουσιάζεται η γνωστή σε όλους μας εικόνα των δρόμων. 

Για το τελευταίο όμως έχει και κάποια ευθύνη ο δήμος, γιατί, για να πάρουν οι οργανισμοί την άδεια τομής, καταθέτουν σε αυτόν εγγυητική επιστολή από τράπεζα. Η εγγυητική επιστολή αυτή, αν διαπιστωθεί ότι η αποκατάσταση δεν έχει γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές, και παρουσιάστηκε πρόβλημα στο οδόστρωμα, θα πρέπει να ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ. Αυτό όμως δε γίνεται ΠΟΤΕ,  με αποτέλεσμα η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ να μη νοιάζονται και τόσο για τη σωστή αποκατάσταση, αφού δεν έχουν ουσιαστικά καμία επίπτωση.

Θ έπρεπε λοιπόν ο δήμος Ηρακλείου, να ελέγχει μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ΟΛΕΣ τις τομές που κάνουν οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, και όταν βλέπει ότι δεν έχει γίνει σωστά η αποκατάσταση, να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα, και να εισπράττει τα ποσά των εγγυητικών επιστολών. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε δρόμους χωρίς (πολλές) λακούβες και σαμαράκια,  είτε στη χειρότερη ο δήμος θα εισπράττει και κάποια επιπλέον ποσά.

Θα του χρειαστούν άλλωστε, για να …πληρώνει τις ζημιές που παθαίνουν τα αυτοκίνητά μας στους δρόμους του Ηρακλείου!

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μπράβο στο δήμο Ηρακλείου για την επιβολή τελών κοινοχρήστου χώρου σε ΔΕΗ και ΟΤΕ

Σήμερα αποκάλυψε ο δήμαρχος Ηρακλείου ότι στα ταμεία του δήμου μπήκε το ποσό των 240.000 ευρώ από τον ΟΤΕ, σε εφαρμογή απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για χρέωση τελών κοινόχρηστου χώρου σε κοινωφελείς οργανισμούς. Αναμφίβολα θετική εξέλιξη που θα δώσει μια οικονομική ανάσα στο –να το πω άδειο;- ταμείο του δήμου, που έχει να αντιμετωπίσει σωρεία οφειλών σε εργολάβους και προμηθευτές.
Το θέμα βέβαια αυτό δεν είναι καινούριο. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που επιβάλλει τα τέλη αυτά είναι η 192 του 2008, και τη βλέπετε παρακάτω:

Επιβολή τέλους κοινόχρηστου χώρου για χρήση εδάφους και υπεδάφους

Οι χρεώσεις, που δεν αφορούν μόνο ΔΕΗ και ΟΤΕ, αλλά και όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που έχουν δίκτυα στην πόλη του ηρακλείου, τις τράπεζες, κλπ,  έχουν ως εξής:
  • 50 ευρώ ετησίως ανά  κυβικό μέτρο για χρήση υπεδάφους κατά την υπογειοποίηση καλωδίων,  των κοινοφελών επιχειρήσεων και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
  • 300 € ανά  τ.μ.  για  κάθε τηλεφωνικό θάλαμο ετησίως.
  • 300 € ανά τ.μ. για κάθε ΚΑΦΑΟ ετησίως.
  • 3.000,00 € για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου ενός τ.μ. το χρόνο από αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ)  Τραπεζών  για συναλλαγές του κοινού.
  • 30 € για κάθε στύλο ετησίως.
  • 70 Ευρώ ετησίως  ανά κυβικό μέτρο- ανεξάρτητα από τη διάρκεια χρήσης - για τη χρήση υπεδάφους από δεξαμενές υγρών καυσίμων των πρατηρίων, σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Ηρακλείου.
Όπως ήταν φυσικό βέβαια, οι φορείς που είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια να χρησιμοποιούν ΤΣΑΜΠΑ το δημοτικό χώρο, και να τον καταστρέφουν συχνά-πυκνά για να φτιάχνουν και να εκσυγχρονίζουν τις δικές τους υποδομές, αντέδρασαν στην απόφαση αυτή, και προσέφυγαν στα δικαστήρια. ‘Όμως, αν ο δήμος κερδίσει πρωτόδικα, όπως έγινε με τον ΟΤΕ, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ένα μέρος της οφειλής τους (40% γράφει το  cretalive) με τις νόμιμες προσαυξήσεις, και μετά να κάνει έφεση.
Ήρθε η ώρα λοιπόν του λογαριασμού για τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και όλους τους υπόλοιπους που κάθε λίγο και λιγάκι σκάβουν στους δρόμους της πόλης, καταστρέφοντάς τους ουσιαστικά, αφού οι επιχώσεις που κάνουν δεν είναι σωστές, και οι δρόμοι παρουσιάζουν τα γνωστά σε όλους προβλήματα καθιζήσεων.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ που αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στο νταβατζιλίκι των δήθεν κοινωφελών οργανισμών, που έχουν μετατραπεί πλέον σε Ανώνυμες Εταιρίες, έχουν χάσει κάθε κοινωφελή χαρακτήρα, και έχουν ως πρωταρχικό σκοπό τους το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση του πολίτη. Των Οργανισμών που, όταν είναι μονοπωλιακοί όπως η ΔΕΗ, έχουν την δική τους νομοθεσία και κανονισμούς, και αδιαφορούν για τους κανονισμούς των υπολοίπων. Των οργανισμών που επιβάλλουν στο δήμο Ηρακλείου να επωμιστεί το κόστος της υπογείωσης των δικτύων τους , και απαιτήθηκε δικαστικός αγώνας για να μοιραστούν με το δήμο το κόστος αυτό.
Τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες θέλουμε από το δήμο Ηρακλείου: να διεκδικεί το συμφέρον του δημότη από όλους, και όχι μεμονωμένα και με αδιαφανή κριτήρια.

Εικαστικές παρεμβάσεις χαμηλής αισθητικής No2

HPIM2242

Την προηγούμενη εβδομάδα το ιστολόγιο ασχολήθηκε με μια…Εικαστική παρέμβαση χαμηλής αισθητικής έξω ακριβώς από το Δημαρχείο Ηρακλείου. Η εικόνα που βλέπετε παραπάνω είναι από τον κεντρικότερο πεζόδρομο της πόλης, την 25ης Αυγούστου. Όπως είχαμε γράψει τότε, “κάποιοι” τοποθέτησαν μεταλλικούς κοιλοδοκούς περιμετρικά από τις σχάρες των δέντρων, και μετά τις έβαψαν με φούξια σπρέι, προφανώς για να μη σκοντάφτει πάνω τους ο κόσμος!

Φαίνεται ότι το άρθρο μας αυτό το διάβασαν αυτοί οι “κάποιοι”, και αποφάσισαν να … δώσουν άλλο χρώμα στην εικαστική τους παρέμβαση! Έτσι, έβαψαν τελικά… κίτρινες τις κοιλοδοκούς, προφανώς για να…ταιριάζουν με τις πρωτότυπες κίτρινες διαβάσεις πεζών του Ηρακλείου!

DSC00177 

Δεν άντεξα όμως, και ρώτησα τους γύρω καταστηματάρχες ποιος έκανε αυτές τις “Αρχιτεκτονιές”. Και δυστυχώς πήρα την απάντηση που φοβόμουνα: “Ο δήμος” !! Και αν αυτό σας τρομάζει, που να ακούσετε και το λόγο: “Για να μην μπαίνουν μέσα στα δέντρα τα νερά από πλύσιμο του πεζόδρομου από τους καταστηματάρχες”!

DSC00176

Προφανώς οι υπάλληλοι των καταστημάτων ρίχνουν άφθονες σαπουνάδες και άλλα καθαριστικά για να φύγουν από τους κυβόλιθους οι βρωμιές και τα υπολείμματα τροφών από τα καταστήματά τους. Και για να μην ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα, ανοίγουν τις βρύσες στο φουλ, και ρίχνουν και αρκετή χλωρίνη, και απλά τρίβουν. Όμως δεν είναι λύση αυτή, να φτιάχνεις προστατευτικά για τα δέντρα, στα οποία σκοντάφτει ο κόσμος.  Ούτε νομίζω επιτρέπεται να ρίχνεις σαπουνάδες στους δρόμους. Το καθάρισμα μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο, με σκούπα και σφουγγαρίστρα, όπως γίνεται σχεδόν μπροστά από όλα τα μαγαζιά του Ηρακλείου. Χωρίς να ρυπαίνουν με διάφορα καθαριστικά, ούτε βλάπτοντας τα δέντρα.

Και αν οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να το δουν αυτό, επειδή κοιτάνε την ευκολία τους, είναι δουλειά του δήμου να τους το υποδείξει, ακόμα και να τους το επιβάλλει. Και όχι να τους διευκολύνει, ασχημαίνοντας με τις πρόχειρες και κακόγουστες κατασκευές του το πιο κεντρικό σημείο της πόλης. 

Ιδού το ΦΕΚ για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης

Ιδού το Τεύχος Α του Φύλλου 80 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, στο οποίο δημοσιεύεται η Ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης:

 FEK

FEK-1

FEK-2

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Νέα καθυστέρηση για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου! Τροποποιούν την ήδη εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μουσειολογική μελέτη!

Όταν στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2010 η  γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη δήλωνε από το Ηράκλειο ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου δεν θα είναι έτοιμο πριν από την άνοιξη του...2012, προφανώς δεν υπολόγιζε την… αλλαγή διεύθυνσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο!!!

Διαβάζω στο “ΚΡΗΤΟΛΟΓΙΟ” πολύ δυσάρεστα νέα σχετικά με την πορεία των μελετών που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν τα έργα και να ανοίξει τις πόρτες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στο κοινό. Νέα, που δυστυχώς επιβεβαιώνω και από άλλες πηγές.

Ως γνωστόν για να γίνει η έκθεση των αρχαίων αντικειμένων στο Μουσείο όπου έχει ολοκληρωθεί η επέκτασή του, απαιτούνται δύο μελέτες. Η μουσειολογική και η μουσειογραφική. Η πρώτη αναφέρει ποια αρχαία αντικείμενα θα εκτεθούν στο μουσείο, ενώ η δεύτερη θα ασχοληθεί με τον τρόπο έκθεσης, σε ποιες αίθουσες θα πάνε και πως θα φτιαχτούν οι προθήκες.

Η πρώτη μελέτη ολοκληρώθηκε από την τέως διευθύντρια του Μουσείου κ. Αθ. Κάντα, που τώρα έχει αναλάβει την ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και πέρασε πριν λίγο καιρό με θετική γνώμη από το ΚΑΣ, εγκρίθηκε και δόθηκε το πράσινο φως για τη μουσειογραφική μελέτη.

Ο νέος όμως διευθυντής του Μουσείου,κος Γ. Ρεθεμιωτάκης, φαίνεται ότι δε συμφωνεί με την ήδη εγκεκριμένη μελέτη, και έχει ζητήσει να γίνει τροποποίησή της από το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου. 

Το γεγονός αυτό  δημιουργεί ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ στην ολοκλήρωση των εργασιών του μουσείου, καθώς η ΝΕΑ μουσειολολική μελέτη, εφόσον και όποτε ολοκληρωθεί, ποιος ξέρει μετά από πόσους μήνες,  θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, το οποίο συνεδριάζει κατά πολύ αραιά χρονικά διαστήματα με θέματα απ’ όλη την Ελλάδα!

Όλα τα παραπάνω κάνουν την πρόβλεψη της κας Μενδώνη να μοιάζει αρκετά… αισιόδοξη, και εμάς να ευχόμαστε πλέον να λειτουργήσει πραγματικά την Άνοιξη του 2012 το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Είναι γνώστες των παραπάνω γεγονότων όμως οι πολιτικοί, θεσμικοί και επαγγελματικοί φορείς του Ηρακλείου; Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Αρναουτάκης και ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θανάσης Καρούντζος,  ο δήμαρχος Ηρακλείου κος Κουράκης, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι Τουριστικοί πράκτορες, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου γνωρίζουν για τις νέες αυτές εξελίξεις στο θέμα των μελετών του Μουσείου; Δέχονται να υπάρχουν επιπλέον καθυστερήσεις επειδή άλλαξε απλά η Δ/νση του μουσείου, και “ξύνισε” (όπως εύστοχα σχολιάζει το Κρητολόγιο) στη νέα διεύθυνση η ήδη εγκεκριμένη μελέτη;  Και προπάντων, η κα Μενδώνη, στην οποία υπάγεται οργανικά το Αρχαιολογικό Μουσείο, γνωρίζει την εξέλιξη, ή μάλλον την καθυστέρηση αυτή;

Και τι θα γίνει άραγε με τη χρηματοδότηση των έργων; 8.000.000 ευρώ έχουν δεσμευτεί για το μουσείο από το ΕΠΑΝ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης). Αν καθυστερήσουν κι άλλο οι απαιτούμενες μελέτες, δεν κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα αυτά, και να πάνε σε άλλα έργα που υπάρχουν ώριμες μελέτες;

Πέρα από το ότι η πλούσια σε ευρήματα έκθεση του μουσείου δεν είναι πλήρως προσβάσιμη από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης,  οι καιροί που διανύουμε δε σηκώνουν τέτοια παιχνίδια σε βάρος του μεγάλου ποσοστού των πολιτών του Ηρακλείου που ζουν από τον τουρισμό. Γιατί, κακά τα ψέματα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η συλλογή του αποτελούσε πόλο έλξης για τους επισκέπτες, και ένα επιπλέον λόγο για να επισκεφτούν την πόλη μας.

Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες τους. Και ο νέος διευθυντής του Μουσείου, και το Υπουργεί Πολιτισμού στο οποίο υπάγεται, και οι τοπικοί άρχοντες και φορείς. Πρέπει να βγουν πάλι οι πολίτες στους δρόμους για το μουσείο, για να ταρακουνηθούν κάποιοι; Γιατί αν χρειαστεί θα το κάνουν. Και αυτή τη φορά δε θα είναι μόνο καμιά 300αριά…

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Το ανέκδοτο της εβδομάδας: ποδηλατοδρομία από το δήμο Ηρακλείου!

Θα μπορούσε να είναι και το ανέκδοτο της εβδομάδας… Και όμως, το κάνουν πολύ σοβαρά, και μάλιστα στα πλαίσια  της υποψηφιότητας για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014: Ο δήμος Ηρακλείου διοργανώνει…ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ, και μάλιστα βραδινή!!

Η ποδηλατοδρομία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου, με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 19.30 το απόγευμα και τερματισμό κατά τις 21.00 στη Λότζια . Στην ποδηλατοδρομία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι δύο ομάδες ποδηλατιστών της πόλης Critical Mass και Freevox.

Αν ήμουν ποδηλάτης, θα σκεφτόμουν διπλά πριν συμμετάσχω σε αυτή τη συγκεκριμένη ποδηλατοδρομία… Γιατί, δεν ξέρω αν ..θα τερματίσω, αφού δεν υπάρχει κανένας ποδηλατόδρομος στην πόλη, πέρα από την παραλιακή λεωφόρο, οπότε κάθε βόλτα με το ποδήλατο στους δρόμους του Ηρακλείου – πόσο δε βραδινή – είναι άκρως επικίνδυνη. Αλλά και επειδή, όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για να εξυπηρετήσει ένα συγκεκριμένο σκοπό του δήμου Ηρακλείου.

Του δήμουΗρακλείου που έχει καταργήσει επί της ουσίας το μοναδικό ποδηλατόδρομο που προβλέπονταν σε μεγάλη οδική αρτηρία της πόλης (λ. Κνωσού) μετατρέποντάς τον σε λωρίδα στάθμευσης οχημάτων, και..τοποθέτησης κάδων συλλογής απορριμάτων!

Του δήμου Ηρακλείου, ο οποίος στην κυκλοφοριακή μελέτη της παλιάς πόλης (εντός τειχών) δεν προβλέπει καθόλου ποδηλατόδρομους!

Του δήμου Ηρακλείου, που εκπόνησε μελέτη με τίτλο « Κατασκευή Δικτύου Ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Ηρακλείου » και υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 2.500.000 ευρώ για την κατασκευή ενός έργου που δεν εκτελέστηκε ποτέ, και προέβλεπε ποδηλατόδομους στους δρόμους που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, που είναι:

  • Από κόμβο Εθνικής Αντιστάσεως και Παραλιακής - Νέαρχου - Σοφ. Βενιζέλου έως και το Παγκρήτιο στάδιο.
  • Περιμετρικά των Τειχών εξωτερικά, στις παρειές της Τάφρου, από παραλιακή - Εφόδου - Μάχης Κρήτης - Πυράνθου - Γεωργιάδου - Χαρ. Τρικούπη - Λ. Δημοκρατίας - Ανώνυμος - Δούκος Μποφόρ
  • Περιμετρικά των Τειχών εσωτερικά, από παραλιακή: - Αρχ. Μακαρίου - Πλαστήρα
  • Από παραλιακή: Γιαμαλάκη - Αγ. Μηνά - πλατεία Κορνάρου - Αβέρωφ - Ικάρου - Εθνικής Αντιστάσεως - έως τον κόμβο Εθνικής Αντιστάσεως με παραλιακή.
  • Από πλατεία Ελευθερίας - Δικαιοσύνης -Ίδης - Καλοκαιρινού - Χανιώπορτα
  • Από πλατεία 18 Άγγλων - 25ης Αυγούστου - μικρή Έβανς - μεγάλη Έβανς - Καινούρια Πόρτα - Χρυσοστόμου
  • Λεωφ. Δημοκρατίας - Κνωσού.
  • Όταν ο δήμος λοιπόν έχει ένα τέτοιο ιστορικό, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι θα υπάρξει θεαματική αλλαγή στον τομέα του ποδηλάτου και της εξυπηρέτησης του ποδηλάτη στην πόλη του Ηρακλείου, όσο καλή πρόθεση και θέληση και να έχουν ένα-δυο φρέσκα και νέα πρόσωπα εντός δήμου. Και όλα συγκλίνουν στο ότι ο δήμος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ενεργή παρουσία των ποδηλατικών ομάδων της πόλης, για να υποβάλει άλλο ένα φάκελο με φωτογραφίες και υπογραφές στην υποψηφιότητά του για την  Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

    Στο χέρι, ή μάλλον στο.. ποδήλατο των ομάδων αυτών είναι λοιπόν να δείξουν στο δήμαρχο και τους συνεργάτες του ότι ΑΠΑΙΤΟΥΝ υποδομές για τους ποδηλάτες, και όχι εκδηλώσεις, φωτογραφίες και συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς. Όπως στο χέρι της νεολαίας είναι να δείξει ότι απαιτεί το Ηράκλειο να γίνει επί της ουσίας μια πόλη για αυτήν, και όχι τυπικά η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014. 

    Δ.Τ: Ίδρυση Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου

    clip_image002Την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του εργατικού κέντρου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Ηρακλείου.

    Καλούμε όλους τους ανέργους, αλλά και τους εργαζόμενους με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, με μπλοκάκι και τους εργαζόμενους στη «μαύρη» εργασία να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Δικαιώματα όπως η σταθερή εργασία με απολαβές που να εξασφαλίζουν την διαβίωση, όπως η προστασία όλων όσων βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας, όχι μόνο με αξιοπρεπές επίδομα, αλλά και με μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική στις μετακινήσεις, το ρεύμα και το νερό.

    Ειδικά στις συνθήκες του μνημονίου και της τρόικας κανένας δεν πρέπει να είναι ή να νιώθει μόνος απέναντι στην ανεργία και την ανασφάλεια. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην ατομική λύση ούτε να περιμένουμε από άλλους να λύσουν τα προβλήματα μας. Η οργάνωση, η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και μια ανθρώπινη ζωή.

    Η ίδρυση του συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξουμε το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας και της επισφάλειας. Μια πραγματικότητα που βρίσκετε μέσα σε κάθε οικογένεια και που δυστυχώς σπρώχνεται κάτω από το χαλί –όταν δεν επιδεινώνεται- από τους κυβερνώντες και τους τοπικούς «άρχοντες».

    Στην ιδρυτική συνέλευση θα συζητηθεί το καταστατικό του συλλόγου, θα εγγραφούν μέλη και θα εκλεγεί η προσωρινή διοίκηση του συλλόγου.

    Ανεπίτρεπτη η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από Κοινόχρηστους Χώρους Πρασίνου (βλέπε Πάρκο Γεωργιάδη).

    Μια πολύ σημαντική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εστάλη πρόσφατα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, που αναφέρεται στην προστασία και διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.
    Σύμφωνα με αυτή υπενθυμίζεται ότι τα πάρκα και τα άλση που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο, εντός ρυμοτομικού σχεδίου, εξομοιώνονται με τα δασικά οικοσυστήματα και υπάγονται στην ιδιαίτερη προστασία που θεσπίζεται για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
    Μεταφέρει το σκεπτικό απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου «αποτελούν το εντελώς απαραίτητον δια την υγείαν των ανθρώπων υποκατάστατον του φυσικού περιβάλλοντος εντός του αστικού ιστού», των οποίων «η διατήρησις αποτελεί υψίστην προτεραιότητα διά την προστασίαν της ποιότητος του αστικού περιβάλλοντος, εις τρόπον ώστε και ελαχίστης τοιαύτης εκτάσεως η απώλεια να λογίζεται ανεπίτρεπτος επιδείνωσις του οικιστικού περιβάλλοντος».
    Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι πράξεις, που εκδίδονται στα πλαίσια των πολεοδομικών ρυθμίσεων, δεν επιτρέπεται να αντιτίθενται προς τις διατάξεις του νόμου 998/1979 (δασική νομοθεσία) και ειδικότερα δεν μπορούν να μεταβάλλουν την κατά προορισμό χρήση των υφισταμένων πάρκων, αλσών ή δενδροστοιχιών, μέσα σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ή πολεοδομικής ζώνης ή οικιστικής περιοχής, με την μετατροπή τους, έστω και εν μέρει, σε οικοδομήσιμους, ανεξάρτητα αν αυτά χαρακτηρίζονται από το εγκεκριμένο σχέδιο ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου ή έχουν «εν τοις πράγμασι» αποκτήσει τέτοιο χαρακτήρα.
    Η εγκύκλιος αυτή αποσαφηνίζει ότι το υπέδαφος των δασικών εδαφών αποτελεί αγαθό που προστατεύεται σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, ως μέρος του δασικού οικοσυστήματος που συγκροτείται στην κείμενη περιοχή.
    Για το υπέδαφος συνεπώς, πάρκων και αλσών, ισχύουν οι περιοριστικές διατάξεις σ’ ότι αφορά στον προορισμό και τη χρήση του, που ισχύουν γι’ αυτά, όπως απορρέουν από τη δασική νομοθεσία και το Σύνταγμα.
    Δεν είναι επομένως δυνατόν, να διατίθεται το υπέδαφός τους για τη δημιουργία υπογείων parking, καθότι δεν δίνεται τέτοια δυνατότητα από τη δασική νομοθεσία.
    Σχετικώς, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι, δεν είναι δυνατή η κατασκευή χώρου στάθμευσης κάτω από κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, αφού υπάρχει ασυμβατότητα της συγκεκριμένης χρήσης με τον προορισμό του υπερκειμένου χώρου πρασίνου. Οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου δε, αποτελούν οιονεί υποκατάστατα του φυσικού περιβάλλοντος εντός της πόλης και δεν επιτρέπεται παράλληλη χρήση που να αναιρεί ή να μειώνει ουσιωδώς τη χρήση αυτή, όπως είναι η χρήση των υπόγειων χώρων στάθμευσης.
    Τα παραπάνω πρέπει να τεθούν υπόψη της δημοτικής αρχής του Ηρακλείου που σχεδιάζουν την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από το υφιστάμενο πάρκο Γεωργιάδη, στο κέντρο της πόλης.
    Σας αποστέλλω, συνημμένα, την παραπάνω πρόσφατη, πολύ σημαντική εγκύκλιο που αλίευσα από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ του ΥΠΕΚΑ.
    Γιώργος Π. , Αναγνώστης
    Κοινόχρηστοι Χώροι Πρασίνου

    Αγία Τριάδα όπως… Άγιος Παντελεήμονας, ή όπως κέντρο της Αθήνας;;;

    image Μία ομάδα νεαρών Ελλήνων, γύρω στα 60 άτομα, φορώντας κουκούλες και κράνη, με καδρόνια και λοστούς στα χέρια, πήραν σβάρνα τα σοκάκια της Αγίας Τριάδας Ηρακλείου χτες βράδυ προς αναζήτηση αλλοδαπών. Μάλιστα, υπήρχε τόση ένταση, που οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα! Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που άρχισαν ανθρωποκυνηγητό μέσα στα στενά, για να ηρεμήσει η κατάσταση τα ξημερώματα.

    Η αστυνομία πιθανολογεί ότι πρόκειται περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ συμμοριών με αφορμή κλεμμένα μηχανάκια, ωστόσο φοβάται γενίκευση των επεισοδίων  στο μέλλον, δεδομένης της ξενοφοβίας που υπάρχει τον τελευταίο καιρό και στην πόλη μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα.

    Το θέμα που δημοσιεύει αναλυτικότερα σήμερα η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, είναι αρκετά σοβαρό, γιατί από τη μία δεν είχαν γίνει αντιληπτές τέτοιες επιχειρήσεις Ελλήνων εναντίων αλλοδαπών στην πόλη του Ηρακλείου σε τέτοια έκταση, και από την άλλη γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη συνοικία από τις συμμορίες αυτές.

    Είχα την εντύπωση ότι δεν υπάρχει στην πόλη μας τόση μεγάλη ξενοφοβία, και ειδικότερα απέναντι σε Αλβανούς, που πλέον ζουν στην πόλη μας πάνω από 10 χρόνια και έχουν σε μεγάλο ποσοστό ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία. Επίσης νόμιζα ότι δεν υπάρχουν τόσο ακραία εθνικιστικά στοιχεία στο Ηράκλειο, τουλάχιστον οργανωμένα σε ομάδες, όπως φάνηκε με τα χτεσινά γεγονότα. Πιθανότατα να έκανα λάθος.. Όμως το μυαλό μου πήγε και κάπου αλλού, γιατί  τα “περί μαφίας” που ακούσαμε το τελευταίο διάστημα, με έχουν κάνει περισσότερο καχύποπτο…

    Πιθανόν να θέλουν κάποιοι να περάσει η εικόνα ότι η Αγία Τριάδα είναι όπως το κέντρο της Αθήνας, με τόσους πολλούς αλλοδαπούς, που οι Έλληνες μόνο κατά συμμορίες περνάνε από εκεί. Ή ότι η Αγία Τριάδα είναι μια συνοικία που οι Έλληνες δεν χαρίζονται σε αλλοδαπούς, και τους διώκουν μαζικά, παίρνοντας το νόμο στα χέρια τους, όπως συμβαίνει στον Άγιο Παντελεήμονα.

    Πολύ τραβηγμένο σενάριο, και κάπως αυθαίρετο. Όμως, όπως λένε και στις αστυνομικές ταινίες, υπάρχει κάποιο κίνητρο που το κάνει περισσότερο αληθοφανές: τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να γίνουν από πρόθεση, για να  υποβαθμιστεί περεταίρω η ιστορική αυτή συνοικία του Ηρακλείου, και να μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν ευκολότερα διάφορα δήθεν “αναπτυξιακά σχέδια”, με ταυτόχρονη κατάργηση των ιστορικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της.

    Ας το έχουμε λοιπόν όλοι στην άκρη του μυαλού μας αυτό ως “απίθανο” σενάριο. Και, λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά, αλλά εύχομαι το χτεσινό να ήταν όντως ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών. Γιατί αυτό είναι αντιμετωπίσιμο από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες όταν υπάρχει βούληση, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία παρόμοιες καταστάσεις.

    Κυριακή 10 Απριλίου 2011

    Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση για τη Βικελαία

    Πρωτοφανής για τα δεδομένα του Ηρακλείου ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στα Λιοντάρια, με αίτημα τη θεσμική και κτηριακή αποκατάσταση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.

    bikelaia1

    Αρκετός κόσμος, πάνω από 1500 ευαισθητοποιημένοι πολίτες,   εξέφρασαν αν μη τι άλλο την αγωνία τους για το μέλλον της Βικελαίας βιβλιοθήκης, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι Ηρακλειώτες δεν μένουν πλέον αμέτοχοι στα ζητήματα της πόλης τους. Και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο μήνυμα από αυτή τη συγκέντρωση.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία μιας ομάδας πολιτών, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες (αυτό ήταν άλλωστε και το μυστικό της επιτυχίας της), συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 1300 υπογραφές για την απόδοση ολόκληρου του κτιρίου Αχτάρικα στη Βικελαία βιβλιοθήκη, ενώ έδωσαν το παρόν και πολιτικά πρόσωπα.

    Έχω εκφράσει και στο παρελθόν την άποψη ότι, ΕΦΟΣΟΝ ο χώρος που η δημοτική αρχή προορίζει για να στεγαστεί η Βικελαία επαρκεί, δεν είμαι αντίθετος στην εκμετάλλευση κάποιου καταστήματος του ισογείου του Αχτάρικα από ιδιώτες, με χρήση που να συνάδει με αυτή του υπόλοιπου κτιρίου . Αλλά δυστυχώς δε είμαι αρμόδιος να κρίνω εγώ αν επαρκεί ή όχι ο χώρος, ούτε γνώστης του χώρου που πραγματικά απαιτείται για να είναι ασφαλής και πλήρως προσβάσιμος αυτό ο πολιτιστικός θησαυρός. 

    Δεν μπορεί όμως παρά να με χαροποιεί το γεγονός ότι οι πολίτες του Ηρακλείου ευαισθητοποιούνται για θέματα πολιτισμού, ή για οποιαδήποτε άλλα θέματα αφορούν την πόλη μας, χωρίς να εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες και χωρίς να ακολουθούν κομματικές εντολές. Και δίνουν το παρόν με δυναμισμό όποτε απαιτηθεί. Αυτό είναι για μένα το κέρδος από τη χτεσινή συγκέντρωση.

    Αντίθετα, με στεναχωρεί όταν ολόκληρο σχεδόν το Ηράκλειο είναι σύμφωνο με την παραχώρηση από το δήμο ενός ολόκληρου ορόφου και ίσως και παραπάνω του κτιρίου της πλατείας Δασκαλογιάννη στο εφετείο, και δεν ακούγεται ούτε κιχ… Μάλιστα, η Νέα Κρήτη πρόσφατα είχε θέμα με τίτλο "Την Τετάρτη οι υπογραφές για τη β' φάση των εργασιών για το Εφετείο, αναφερόμενη στο κτίριο που διαμορφώθηκε ειδικά για να φιλοξενήσει τη φιλαρμονική και την πολεοδομία!

    Ίσως να μην ενδιαφέρει πολλούς ότι θα πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί από την αρχή αυτός ο συγκεκριμένος όροφος, αφού έχει σχεδιαστεί να φιλοξενήσει μικρά γραφεία της πολεοδομίας, αντί για μεγάλες αίθουσες δικαστηρίου… Ή απλώς να μην το γνωρίζουν.. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο.

    Το αόρατο τείχος…

    Το πιο άφθαρτο, αέναο και ανυπέρβλητο τείχος ανάμεσά μας είναι αόρατο... Το Αόρατο Τείχος ή διαφορετικοί τρόποι να περάσετε το καλοκαίρι σας σε ένα μικρό νησί.

    Περιμένω τα σχόλιά σας…

    Και… στις επόμενες εκλογές με το καλό!!!!

    Ένα … πρωτότυπο μήνυμα εμφανίζεται εδώ και μερικές μέρες στην ιστοσελίδα της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο- Ανατροπή & Πορεία στο Μέλλον” του Τάσου Ηλιαδάκη.

    Ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας, προφανώς απλήρωτος εδώ και μήνες για τη δουλειά του, έγραψε στην αρχική σελίδα της παράταξης το μήνυμα που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα:

    “ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ! ΜΟΥ ΦΑΓΑΝΕ 600 ΕΥΡΩ! ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ”

    image

    Μάλλον ο κατασκευαστής της σελίδας (Gmedia Generation με έδρα Κοκκίνη Χάνι) έζησε από πρώτο χέρι τις υποσχέσεις των πολιτικών της πόλης μας!!! Και βλέποντας ότι δεν έχει ελπίδα να λάβει τα χρήματα για τα οποία δούλεψε, αποφάσισε να … τους κάνει ελαφρώς ρεζίλι!!!

    Αυτή είναι λοιπόν η… ανατροπή και η πορεία στο μέλλον στο Ηράκλειο, κε Ηλιαδάκη; Να μένουν οι άνθρωποι απλήρωτοι για τη δουλειά τους; Καλύτερα να αναθεωρήσετε μέχρι τις ..επόμενες εκλογές..Αν βρείτε τότε κανένα να σχεδιάσει την ιστοσελίδα σας…