ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τι προβλέπουν οι οδηγίες για εργασίες σε υποσταθμούς της ΔΕΗ. Τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας στην περίπτωση του 30χρονου στις Δαφνές;

φώτο: ΠΑΤΡΙΣΦαντάζομαι οι περισσότεροι θα έχετε ενημερωθεί για το τραγικό ατύχημα που συνέβη χτες στις Δαφνές, όταν ένας 30χρονος εργαζόμενος σε εργολάβο της ΔΕΗ, στην προσπάθειά του να επισκευάσει βλάβη σε υποσταθμό  κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα.Το ηλεκτρικό ρεύμα διαπέρασε το σώμα του, του προκάλεσε εγκαύματα στο 50% του σώματός του και κατέστρεψε το μυϊκό του σύστημα, ενώ τα όργανά του κινδυνεύουν να υποστούν βλάβες. Η κατάστασή του είναι πολύ κρίσιμη, και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε μονάδα εγκαυμάτων στην Αθήνα. Είναι διασωληνωμένος και σε καταστολή.

Στην υπόθεση όπως είναι φυσικό έχει παρέμβει και ο εισαγγελέας, και έχει κατέβει και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της ΔΕΗ από την Αθήνα, προκειμένου να διερευνηθούν  πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα.

Από την πλευρά του εργολάβου, στον οποίο εργάζονταν ο άτυχος νεαρός υποστηρίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αδειούχος τεχνίτης, αλλά μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος, μπορούσε να εκτελεί τέτοιου είδους εργασίες, από τη στιγμή που στο συνεργεί υπήρχε και ο αδερφός του, ο οποίος ήταν αδειούχος τεχνίτης. Το βασικό όμως, όπως υποστηρίζει πάντα ο εργολάβος, είναι ότι από τη ΔΕΗ είχε δοθεί διαβεβαίωση για διακοπή ρεύματος.

Από την πλευρά της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι δεν είχε δοθεί καμία τέτοια άδεια, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος δήλωσε ότι "Ο άτυχος 30χρονος δεν έπρεπε να βρίσκεται καν στο στύλο και να εκτελεί εργασίες. Η πρόσληψή του αναφέρει ότι εκτελεί χρέη οδηγού" . Πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τόσες επικίνδυνες και απαιτητικές εργασίες άνθρωποι ανειδίκευτοι που βαπτίζονται "μαθητευόμενοι".

Το όλο θέμα με έχει βάλει από χτες σε σκέψεις. Όχι μόνο επειδή κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του ένα νεαρό παιδί, αλλά επειδή τέτοιου είδους βλάβες συμβαίνουν συχνά, και είναι πιθανό ένα τέτοιο ατύχημα να ξανασυμβεί. Με τη βοήθεια φίλων λοιπόν, έψαξα και βρήκα ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, και ποια θα πρέπει να είναι ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ , αντιγράφω:

Εργασίες σε υποσταθμούς ( σελ. 65):

Τα κυριότερα μέτρα ασφαλείας είναι τα ακόλουθα:

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να επιχειρήσει οποιαδήποτε εργασία επεμβάσεως σε οποιοδήποτε τμήμα εγκατάστασης ή συσκευή, εκτός εάν:

-  Το τμήμα αυτό (ή η συσκευή) έχει πάψει να τροφοδοτείται με τάση

-  Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να απομονωθεί από τα στοιχεία με τάση  και να παραμένει απομονωμένο

- Έχει εξακριβωθεί ότι είναι ελεύθερο τάσεως και έχει γειωθεί αποτελεσματικά όχι μόνο έναντι εσφαλμένης ή κακόβουλης τροφοδοτήσεως με τάση στερεάς πηγής, αλλά και έναντι ενδεχόμενης προσπτώσεως υπερκείμενου ενεργού αγωγού ο οποίος κόπηκε πάνω σε κύκλωμα που απομονώθηκε για εργασία.

-  Έχουν επισημανθεί κατά τρόπο αναμφισβήτητα σαφή τα γειτονικά στοιχεία που είναι εκτός ζώνης εργασίας και θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό τάση

-  Έχει δοθεί σχετική άδεια εργασίας

Εξακρίβωση της έλλειψης τάσεως γίνεται με χρήση κατάλληλου δοκιμαστικού. ”

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι, για να επέμβει κάποιος σε ένα υποσταθμό, ή σε μια εγκατάσταση της ΔΕΗ που φέρει ηλεκτρικό ρεύμα, και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση ΥΠΟ ΜΕΣΗ ΤΑΣΗ και όχι χαμηλή,  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Θα πρέπει δηλαδή, ακόμα και να έχει λάβει τη σχετική διαβεβαίωση ότι η εγκατάσταση δε βρίσκεται υπό τάση (κοινώς δεν έχει ρεύμα), να απομονώνει το τμήμα που δουλεύει με ασφάλειες, να γειώνει το τμήμα που δουλεύει ώστε αν γίνει κάτι το ρεύμα να φύγει προς τη γη, και να δοκιμάζει πριν επέμβει ότι το τμήμα δεν έχει τάση.

Η δοκιμή αυτή γίνεται με ένα “κοντάρι” μεγάλου μήκους, που στην άκρη του έχει ένα μεταλλικό γάντζο. Ο γάντζος πάει στο καλώδιο ή στο στοιχείο, και η άλλη άκρη του κονταριού ακουμπάει στη γη. Αν υπάρχει ρεύμα, ένα όργανο που βρίσκεται στο κοντάρι (αμπεροτσιμπίδα) θα δείξει κάποια ένδειξη. Αν όχι, τότε είναι ασφαλές να δουλέψεις.

ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΙΣ ΔΑΦΝΕΣ; ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ!!! Γιατί, πολύ απλά, αν είχαν τηρηθεί, δε θα είχε γίνει το ατύχημα! Θα είχαν αντιληφθεί ότι υπάρχει ρεύμα στον υποσταθμό, και θα είχαν κάνει τις προβλεπόμενες ενέργειες.

Σαφώς λοιπόν υπάρχουν ευθύνες για την μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Και στο συνεργείο του εργολάβου της ΔΕΗ θα έπρεπε να υπήρχε κάποιος επικεφαλής, ο οποίος θα φρόντιζε αφενός αυτός που εκτελεί τις εργασίες να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και άδεια εργασίας, και αφετέρου να τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας. Τώρα, αν υπάρχουν και ευθύνες της ΔΕΗ, επειδή έπρεπε να είχε διακόψει τη ρευματοδότηση και δεν το έκανε, αυτό θα το δείξει η έρευνα.

Και αυτή η περίπτωση όμως απέδειξε ότι με το ρεύμα δεν παίζουμε. Και κάθε τί γύρω από αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και πάντα, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, έστω και αν μας φαίνονται υπερβολικοί ή περιττοί. Γιατί υπάρχουν για να μας σώσουν τη ζωή.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Αυτοκίνητο σφηνώθηκε στις προστατευτικές μπάρες στη ράμπα της εθνικής οδού!

Το πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά μου, ανέβηκα τη ράμπα της εθνικής οδού στον κόμβο της Αλικαρνασσού με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο. Στην κορυφή της ράμπας, αντίκρισα ένα απίστευτο θέαμα: ένα ΙΧ αυτοκίνητο είχε κυριολεκτικά καρφωθεί στις προστατευτικές μπάρες της ράμπας!

image

Προφανώς ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο του οχήματος, και ερχόμενος από ανατολικά, αντί να στρίψει δεξιά στη ράμπα,  πήγε ευθεία! Το ευτύχημα είναι ότι δεν ερχόταν άλλο αυτοκίνητο από το ρεύμα ανόδου της ράμπας, κι έτσι δε συγκρούστηκε με άλλο όχημα, παρά σφηνώθηκε στις μπάρες.

Με αφορμή το συγκεκριμένο ατύχημα, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στους οδηγούς που εξέρχονται από την εθνική οδό μέσω των ραμπών. Επειδή στα σημεία αυτά φρενάρουν πολύ βαριά οχήματα, τα οδοστρώματα πολύ συχνά είναι παραμορφωμένα, και είναι πολύ εύκολο για ένα ΙΧ που κινείται με ελάχιστα μεγαλύτερη ταχύτητα από την επιτρεπόμενη να ολισθήσει.

Ας έχουμε το νου μας λοιπόν, για να μην καταλήξουμε κι εμείς σφηνωμένοι σε κάποιο κιγκλίδωμα!

Αναγνώστης: Έτσι ρίχνουν ασφαλτικά στο εξωτερικό!

Με αφορμή τις αναρτήσεις για τα κοψίματα στην άσφαλτο, σας στέλνω δύο φωτογραφίες που δείχνουν πως δουλεύουν στο εξωτερικό , σήμανση αλλά και πως οι ραφές δεν κάνουν σκαλοπάτι ή λακκούβα!

photo1

 photo

Τέλος οι άνθρωποι εδώ (Λονδίνο) περνούν τα καλώδια και τις σωληνώσεις από το πεζοδρόμιο που αποτελείται από μεγάλες πλάκες που τοποθετούνται όπως οι κυβόλιθοι, δηλαδή με άμμο και πολύ εύκολα βγαίνουν και ξαναμπαίνουν…

Αναγνώστης

Η Στέλλα χάθηκε, και οι γιατροί… επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους!

Διαβάζω στο cretalive την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ένωση γιατρών Ρεθύμνου , η Παθολογική Κλινική, και η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα. Σας παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:

Όσον αφορά στην περίπτωση της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη, η ασθενής προσεκομίσθη στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με φορείο από 2 συνοδούς στις 4.30 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου και εξετάστηκε άμεσα από τον ειδικευόμενο ιατρό που εφημέρευε, μέσα στην ανάνηψη του ΤΕΠ. Ο γιατρός πήρε ιστορικό και τα στοιχεία της ασθενούς (Ονοματεπώνυμο και ηλικία) από τους συνοδούς οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι έκανε πολλαπλούς εμετούς οι οποίοι μύριζαν αλκοόλ αλλά δεν έδωσαν άλλες πληροφορίες. Μέσα στην Ανάνηψη της έκανε κλινική εξέταση, έλεγξε την πιθανότητα τραυματισμού, την εκτίμησε νευρολογικά, μέτρησε την Κλίμακα Γλασκώβης, της πήρε ζωτικά σημεία της μέτρησαν το σάκχαρο και της πήρε αέρια αίματος. Η ασθενής είχε φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οξυγόνο, σφύξεις, σάκχαρο και Γλασκώβη 10-11 (δηλαδή είχε αυτόματες κινήσεις, άνοιγε τα μάτια σε επώδυνα ερεθίσματα και απαντούσε με ακατάληπτες λέξεις/ήχους). Η κατάσταση της υγείας της ανταποκρινόταν στην κλινική εικόνα της οξείας μέθης.

Ο γιατρός έδωσε τις οδηγίες που δίνονται για την περίπτωση της μέθης και η ασθενής οδηγήθηκε με το φορείο σε συγκεκριμένο χώρο των ΤΕΠ και όχι σε θάλαμο προκειμένου να είναι σε τακτική παρακολούθηση και οπτική επαφή από τη νοσηλεύτρια και το γιατρό, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα υπεύθυνοι και δουλεύουν τόσο για το ιατρείο, όσο και για την ανάνηψη και τη Βραχεία νοσηλεία του Παθολογικού τομέα του ΤΕΠ. Δεν κλήθηκαν οι γονείς της ασθενούς διότι η ασθενής συνοδεύονταν από 2 άτομα που άνηκαν στον φιλικό της κύκλο.

Η ασθενής κατά τη διάρκεια παραμονής της στα ΤΕΠ ελέγχθηκε 2 φορές από τους γιατρούς για πιθανή εισρόφηση ή καταστολή της αναπνοής, και 3 φορές από τη νοσηλεύτρια όταν έγιναν και οι αλλαγές των ορών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της η ασθενής ήταν σε θέση ανάνηψης με φυσιολογικό ρυθμό αναπνοής. Οι συνοδοί έμειναν κοντά της καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στα ΤΕΠ.

Τελευταία φορά ελέγχθηκε από τη νοσηλεύτρια στις 8.35 (όταν έγινε η αλλαγή του τελευταίου ορού), η οποία δεν παρατήρησε διαταραχή στην αναπνοή της. Στις 8.45 έγινε κλήση της νοσηλεύτριας από τους συνοδούς, η οποία διαπίστωσε παθολογική αναπνοή με αφρώδεις εκκρίσεις και κάλεσε άμεσα την ειδικευόμενη παθολόγο. Η ειδικευόμενη μετέφερε την ασθενή στην αίθουσα ανάνηψης όπου ξεκίνησε άμεσα η ανάνηψη. Ταυτόχρονα κλήθηκε η ειδικευμένη παθολόγος και η ΜΕΘ, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στα ΤΕΠ άμεσα (εντός 1-2 λεπτών). Στη συνέχεια έγιναν από όλους τους γιατρούς τόσο στην ανάνηψη όσο και στη ΜΕΘ υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή την ασθενή. Όλοι οι γιατροί της εφημερίας της Μεγάλης Παρασκευής ειδικοί και ειδικευόμενοι παρέμειναν για να βοηθήσουν μέχρι το απόγευμα της επόμενης ημέρας. Δυστυχώς, η κατάστασή της ασθενούς δεν βελτιώθηκε και η ασθενής κατέληξε την Κυριακή του Πάσχα από καρδιακή ανακοπή.

Η ασθενής αντιμετωπίστηκε από το Νοσοκομείο άμεσα και με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Το προσωπικό ήταν στη θέση του και έδρασε άμεσα τόσο στην είσοδο της ασθενούς όσο και όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε.

Η επιδείνωση της υγείας της ήταν μια εξέλιξη σπάνια, πολυσυστηματική, αιφνίδια, ραγδαία, μη προβλέψιμη, και μη αναστρέψιμη και δεν οφείλονταν σε καμία από τις συνήθεις επιπλοκές της δράσης του αλκοόλ στον οργανισμό (εισρόφηση, καταστολή του αναπνευστικού κέντρου, ή υπογλυκαιμία)

Μετά από την ολοκλήρωση όλων των τοξικολογικών εξετάσεων και την έκθεση του ιατροδικαστή ο θάνατος της ασθενούς αποδίδεται στην τοξική δράση της αλκοόλης στον εγκέφαλο, στα αγγεία και την καρδιά της.”

Και η ανακοίνωση καταλήγει :

Μετά την εκτενή παρουσίαση του συγκεκριμένου περιστατικού, πιστεύουμε ότι θα πάψουν οι άδικες επιθέσεις προς το Νοσοκομείο και το προσωπικό, οι οποίες είναι αβάσιμες και επιστημονικά ατεκμηρίωτες. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε ότι τόσο το Νοσοκομείο όσο και το προσωπικό του ατομικά, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.”

Από την παραπάνω ανακοίνωση, προκύπτουν κάποια ερωτήματα, στα οποία ως πολίτης που πραγματικά θρηνώ για το χαμό ενός μικρού κοριτσιού, θα ήθελα απάντηση από τους γιατρούς:

  • Ήταν ή όχι υποχρεωμένοι οι γιατροί ή το προσωπικό του νοσοκομείου όταν τους δηλώθηκε ότι η ασθενής ήταν ανήλικη, να ειδοποιήσουν τους γονείς της; Γιατί αρκέστηκαν στο ότι συνοδεύονταν από 2 νεαρά άτομα, που το ένα μάλιστα από τα δύο ήταν επίσης ανήλικο;
  • Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι την ασθενή εξέτασε αρχικά ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ιατρός που εφημέρευε, ο οποίος “ έδωσε τις οδηγίες που δίνονται για την περίπτωση της μέθης”. Δεν αναφέρει όμως σε ποιους έδωσε αυτές τις οδηγίες… Μήπως στο 17χρονο και τον 23χρονο συνοδό της, οι οποίοι και αυτοί είχαν καταναλώσει αλκοόλ;
  • Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στις 8.45 έγινε κλήση της νοσηλεύτριας από τους συνοδούς, η οποία διαπίστωσε παθολογική αναπνοή με αφρώδεις εκκρίσεις και κάλεσε άμεσα την ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ παθολόγο, η οποία μετέφερε την ασθενή στην αίθουσα ανάνηψης , και φώναξε την ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΘ…

Γιατί όμως όταν πήγε το περιστατικό  η ασθενής δεν εξετάστηκε ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΓΙΑΤΡΟ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟ; Απ’ όσο γνωρίζω, ο ειδικευμένος γιατρός είναι αυτός που έχει την επιμέλεια του ιατρείου…

Τέλος, θα ήθελα, πάντα ως πολίτης και εν δυνάμει ασθενής, να κάνω μια παρατήρηση στους γιατρούς: μπορεί φίλοι ιατροί πραγματικά να ακολουθήσατε κατά γράμμα τα προβλεπόμενα. Μπορεί όντως ο θάνατος της Στέλλας να προήλθε από μια σπάνια επιπλοκή, όπως ισχυρίζεστε. ΜΗΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 16 ΕΤΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ…. Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν αρμόζει στον κορυφαίο επιστημονικό κλάδο της ιατρικής, τον οποίο υπηρετείτε…

Υ.Γ.: Γιατί τους πήρε σχεδόν ένα μήνα για να εκδώσουν αυτή την ανακοίνωση;;;

Ζητείται συναίνεση… εντός κυβέρνησης, εντός βουλής και εντός κοινωνίας!

image Πολλά και από πολλούς έχουν ειπωθεί και γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για το θέμα της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας μας από την Τρόικα. Σοβαρό ασφαλώς θέμα, αλλά υπάρχει και ένα άλλο, σοβαρότερο: η συναίνεση μεταξύ μελών της κυβέρνησης!

Δε γίνεται ο υπουργός οικονομικών κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, και ενόψει συγχωνεύσεων πολλών οργανισμών του δημοσίου, να δηλώνει “ Όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας δημόσιος οργανισμός μπορεί να υπάρξουν απολύσεις”, και την ίδια ημέρα (χτες) ο (αρμόδιος) υπουργός εσωτερικών να δηλώνει στη βουλή: "αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος είτε μόνιμου, είτε αορίστου χρόνου".

Αυτή η πολυφωνία εντός κυβέρνησης, που δεν παρουσιάστηκε μόλις χτες, είναι το πρώτο ζητούμενο για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, όσον αφορά το θέμα “συναίνεση”. Αφού καταφέρει να τη μετατρέψει σε μία φωνή που θα εκφράζει το σύνολο των υπουργών, τότε θα πρέπει να αναζητήσει και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σίγουρο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού λαού θα ήθελε η πολιτική που χαράζεται αυτές τις δύσκολες για τη χώρα ώρες, να γίνεται με εθνικά και όχι κομματικά κριτήρια. Και να συμφωνεί με αυτήν και η ευρύτατη πλειοψηφία του κοινοβουλίου, αλλά κυρίως του λαού.  Γιατί τελικά, σημασία έχει ο ελληνικός λαός να συμφωνεί με τις αποφάσεις που λαμβάνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε δεν εκλέχτηκαν να κάνουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων; Να αντιπροσωπεύσουν τον ελληνικό λαό στο κοινοβούλιο, και να εκφράσουν τις απόψεις του.

Η κυβέρνηση λοιπόν, πέρα από τη συναίνεση μεταξύ των μελών της, αλλά και εντός του κοινοβουλίου, θα πρέπει να ψάξει και για συναίνεση εντός της κοινωνίας. Γιατί, αν δεν την έχει, ότι αποφάσεις και να λάβει, θα πέσουν στο κενό. Και το πιο τρανταχτό παράδειγμα που το αποδεικνύει αυτό, είναι η μεγάλη υστέρηση των εσόδων το πρώτο τετράμηνο του 2011.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Δύσκολος καιρός για…. δημάρχους!

image

Μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο προσωπικό αυτοκίνητο του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, άλλη μια ενέργεια  που εκλαμβάνεται ως “προσπάθεια εκφοβισμού” σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα. Ο δήμαρχος Μινώα-Πεδιάδος κος Ζαχαρίας  Καλογεράκης βρήκε από ένα σκισμένο με μαχαίρι λάστιχο σε καθένα από τα 3 αυτοκίνητά του (2 προσωπικά και ένα υπηρεσιακό). Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα μόλις δύο ημέρες μετά τον εμπρησμό του μηχανήματος που εκτελούσε εργασίες διάνοιξης στον ίδιο δήμο.

Όπως ήταν φυσικό, ο κος Καλογεράκης κατήγγειλε το γεγονός στις αρχές, και περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με τον κο Κουράκη δήλωσε ότι όχι μόνο δεν κατάφεραν να τον εκφοβίσουν, αλλά θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο στην υλοποίηση του προγράμματός του στο δήμο. Και αυτός, όπως και ο δήμαρχος Ηρακλείου, είπε ότι δε δέχονταν απειλές, και άφησε να εννοηθεί ότι η ενέργεια αυτή εμπλέκεται με τα καθήκοντά του στο δήμο.

Φαίνεται πως οι δήμαρχοι στην Κρήτη, πέρα από τα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την έλλειψη προσωπικού σε καίριες για τη λειτουργία των δήμων τους θέσεις, και την εφαρμογή μνημονίου μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης για τη μείωση των ελλειμμάτων τους,  θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και μια μερίδα δημοτών που – κατά τα λεγόμενα των δύο δημάρχων πάντα – επιλέγουν μη δημοκρατικές μεθόδους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές τους.

Δύσκολος καιρός για δημάρχους τελικά!

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Συνεχίζονται οι τομές σε καινούρια οδοστρώματα στο Ηράκλειο

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα επισημάνει το γεγονός ότι εταιρία τηλεφωνίας κάνει τομές με τις ευλογίες του δήμου Ηρακλείου στην οδό Επιμενίδου, μόλις 2 μέρες μετά την τοποθέτηση καινούριου ασφαλτικού τάπητα.

tomes paraliaki 1

Σήμερα διαπίστωσα ότι οι τομές αυτές συνεχίζονται ακάθεκτες. Μάλιστα, η πορεία των σωληνώσεων προχώρησες στη Δουκός Μποφώρ, και από εκεί στην παραλιακή λεωφόρο.  Όπως όλοι γνωρίζουμε όμως , και αυτό το έργο είναι σχετικά καινούριο, και έχει και προβλήματα με την παραλαβή του, και ουσιαστικά δεν έχει παραληφθεί ακόμα.

Μάλιστα, ο ασφαλτικός τάπητας της παραλιακής είναι ειδικού τύπου,  που στην τεχνική ορολογία ονομάζεται “τροποποιημένη άσφαλτος”. Η τροποποιημένη άσφαλτος χρησιμοποιείται σε έργα υψηλών απαιτήσεων, με απώτερο σκοπό τη .. μειωμένη συντήρησή της , αφού έχει υψηλότερες αντοχές και καλύτερη συμπεριφορά ακόμα και σε πολύ βαριά χρήση (π.χ. αεροδρόμια).

Και, ενώ έχει ξοδευτεί ένα μεγάλο κονδύλι για να τοποθετηθεί αυτός ο ακριβός ασφαλτοτάπητας, πριν ακόμα γίνει η οριστική παραλαβή του έργου, ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΜΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ! Η τομή αυτή μειώνει από μόνη της την αντοχή της ασφάλτου, αλλά μειώνει και την αισθητική του δρόμου. Και μιλάμε πάντα για ένα καινούριο έργο! Και φυσικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση η αποκατάσταση να γίνει με τροποποιημένη άσφαλτο, αλλά με την κοινή!

Είναι τόσο δύσκολο πια να σταματήσει να γίνεται αυτό; Φυσικά και όχι! Απλά χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών, πράγμα που αποδεικνύεται πολύ δύσκολο για τα τοπικά δεδομένα!

Στην προκειμένη περίπτωση, θα μπορούσε να είχε επιλεγεί μία άλλη, παράλληλη διαδρομή, π.χ. από τη Λ. Ικάρου που δεν έχει καινούριο τάπητα, και να γίνουν μόνο κάθετες τομές και μόνο όπου απαιτείται στην παραλιακή λεωφόρο. Και αυτό αν ήταν άκρως απαραίτητο!! Όμως οι εταιρίες που κάνουν τα δίκτυά τους επιλέγουν τις πιο σύντομες και με το λιγότερο κατασκευαστικό κόστος διαδρομές, και αυτοί που δίνουν τις άδειες ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να ελέγξουν αν καταστρέφεται ένα καινούριο έργο, ή αν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό!

Και αυτός που την πληρώνει είναι φυσικά ο χρήστης του δρόμου, που καλείται να ξαναπληρώσει σε λίγο καιρό για ένα νέο ασφαλτοτάπητα, ή επί χρόνια αναγκάζεται να κυκλοφορεί σε χιλιομπαλωμένους δρόμους, που μόνο φθορές προκαλούν στο όχημά του.

Δε βλέπω να συνεχίζεται για πολύ ακόμα η χρηματοδότηση από την Τρόικα…

image «Αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτά». Τάδε έφη ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup. Ειδικά για θέμα της συναίνεσης, ο πρόεδρος του συμβουλίου, αλλά και o Eπίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν  ανέφεραν πως είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης.

Έτσι όπως μας τα είπανε τα πράγματα χτες οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι, δύσκολο το βλέπω να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις δόσεις του δανείου από την Τρόικα! Γιατί;

  • Είμαστε ήδη στο Μάιο, και υπάρχει υστέρηση 1,284 δισ. ευρώ στα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2011, σύμφωνα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 7.235 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 6.924 εκατ. ευρώ.
  • Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει παρθεί καμία απόφαση ακόμα. Υπάρχει βέβαια κάποιο διάστημα μπροστά, αλλά θα πρέπει να γίνουν πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα βήματα ώστε μέσα στο 2011 να έρθουν έσοδα στα ταμεία από αυτόν τον τομέα.
  • Όσον αφορά τη συναίνεση, απλά θα σας παραθέσω τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά από το Ζάππειο (2) : “Σε τι να συναινέσω, σε αυτό που διαφωνώ και διαλύει την χώρα μου; Να συναινέσω στο λάθος; Θα ήταν έγκλημα. Πού το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση να συναινέσω στο λάθος; Εκείνοι έχουν υποχρέωση να το διορθώσουν; Μήπως η έλλειψη συναίνεσης τους εμποδίζει να κυβερνήσουν;”.

Ή θα πρέπει να γίνει λοιπόν κάποιο θαύμα το αμέσως επόμενο διάστημα, και να αλλάξουν άρδην όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα, ή όπως δήλωσαν οι επικεφαλείς της Τρόικα, θα σταματήσει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Και επειδή στην εποχή μας δύσκολα γίνονται θαύματα, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η πιθανότερη εκδοχή…

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Έπρεπε να χαθούν ζωές για να ληφθούν μέτρα;

Στην Ελλάδα του και πέντε, και ούτε καν του παρά πέντε, έπρεπε να προστεθούν 2 ακόμα χαμένες ζωές, αυτή του 44χρονου Έλληνα και του μετανάστη από το Μπαγκλαντές, στις τόσες που έχουν χαθεί μέχρι σήμερα, για να αποφασίσει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το κέντρο της Αθήνας.

Έτσι, σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων για το κέντρο της Αθήνας. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

- Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες, τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας.

- Στοχευμένες δράσεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

- Μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.

- Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) σε νοσοκομεία.

- Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.

- Μείωση αστικών αξιών στο κέντρο της Αθήνας.

- Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων του κέντρου σε φοιτητικές εστίες.

- Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων του κέντρου σε φοιτητικές εστίες.

Συντονιστής των παραπάνω δράσεων ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Γιατί όμως έπρεπε να χαθούν και άλλες ζωές για να γίνει αυτό το συμβούλιο; Γιατί έπρεπε αυτός ο άμοιρος 44χρονος Αθηναίος να μη γνωρίσει ποτέ το παιδί του, για να ταρακουνηθούν οι παραδομένοι στις βουλές της Τρόικας αρμόδιοι υπουργοί; Γιατί δεν άκουγαν τόσο καιρό τις τόσες φωνές ανώνυμων και επώνυμων κατοίκων του κέντρου, που επεσήμαιναν τα τόσα προβλήματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας, αλλά και την έλλειψη αστυνόμευσης που τα ενίσχυε;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση σύρθηκε κυριολεκτικά πίσω από τα γεγονότα. Μόνο που αυτή τη φορά, θρηνήσαμε και θύματα. Το μόνο που ελπίζω είναι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν να εφαρμοστούν και στην πράξη, και όχι για τις πρώτες μόνο ημέρες. Μήπως καταφέρει ένα άλλο νεογέννητο, πιο τυχερό από το παιδί του 44χρονου, να γνωρίσει τον πατέρα του…

Η βόμβα προορίζονταν για το δήμαρχο Ηρακλείου, ή για το Γιάννη Κουράκη;

imageΠρώτο θέμα χτες στα τοπικά ενημερωτικά sites και κανάλια, αλλά και σήμερα στις τοπικές εφημερίδες ήταν, τι άλλο, η έκρηξη μηχανισμού στο αυτοκίνητο του δημάρχου Ηρακλείου κου Κουράκη, έξω από το σπίτι του στα Καμίνια. Και φυσικά σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος του Ηρακλείου έσπευσε να καταδικάσει την τυφλή αυτή ενέργεια, που προκάλεσε ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

“Αν τα κίνητρά τους ήταν να με τρομοκρατήσουν για να μη συνεχίσω να εφαρμόζω τους νόμους, τους λέω από τώρα ότι έχουν κάνει λάθος. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω το καθήκον μου”, δήλωσε ο κος Κουράκης, για να προσθέσει ότι δεν είχε ενοχλήσεις, ούτε ενδείξεις. Άφησε όμως ένα υπονοούμενο, ότι “μέτωπα πιθανόν να υπάρχουν ανοιχτά, από το δήμο Ηρακλείου”

Πραγματικά επειδή ασχολούμαι λιγάκι με τα θέματα του δήμου Ηρακλείου, δυσκολεύομαι να σκεφτώ κάποιο θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο κάποιων για να οργανώσουν μια τέτοια ενέργεια. Ίσως μόνο το θέμα των απορριμμάτων, πίσω από τη διαχείριση των οποίων είναι πιθανόν να υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα. Τα υπόλοιπα θέματα που γνωρίζει ο πολύς κόσμος , δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ ένταση, ούτε οι πολιτικές αντιπαραθέσεις φυσικά εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου έχουν πυροδοτήσει τέτοιες ενέργειες στο παρελθόν, στην πρόσφατη ιστορία του δήμου Ηρακλείου.

Ίσως λοιπόν ο κος Κουράκης, αν έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του, να πρέπει να το δηλώσει στις αρχές. Πιθανότατα βέβαια να το έχει κάνει ήδη. Και θα το μάθουμε κι εμείς σύντομα, είμαι σίγουρος.

Μήπως όμως υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα του κου Κουράκη, που δεν αφορούν την ιδιότητά του ως δημάρχου Ηρακλείου; Μπορώ να σκεφτώ πολύ γρήγορα το θέμα του ΟΦΗ, που έχουν ακουστεί πάρα πολλά, ακόμα και με επιταγές… Αλλά και το χτεσινό παιχνίδι με τα Γιάννενα, που (τυχαία ;) έγινε λίγες ώρες αργότερα… Ή ακόμα και πιθανές επιχειρηματικές δραστηριότητες μελών της οικογενείας του, για τις οποίες επίσης έχουν ακουστεί και γραφτεί πάρα πολλά…

Τέλος, μου ήρθε στο μυαλό και άλλη μία έκρηξη βόμβας που είχε γίνει στα γραφεία της τεχνικής εταιρίας "Κτίστωρ ΑΤΕ" του Ηρακλείου, η οποία ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας, και είχε αναληφθεί ευθύνη από την οργάνωση «Αντάρτικοι Σχηματισμοί Ηρακλείου» . Δεν αποκλείεται, για τους δικούς της λόγους πάντα, από τη στιγμή που υπάρχει αποδεδειγμένα τρομοκρατική οργάνωση στο Ηράκλειο, να κρύβεται αυτή, ή κάποια άλλη πίσω από το χτύπημα στο αυτοκίνητο του δημάρχου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θα συνταχθώ κι εγώ με όλους τους πολίτες του Ηρακλείου, που θεωρούν ότι τέτοια τυφλά και μαφιόζικα χτυπήματα σίγουρα δεν αποτελούν πολιτικό μήνυμα, ούτε λύση σε οποιαδήποτε ζητήματα, είτε κοινωνικά, είτε επαγγελματικά, είτε προσωπικά. Και θα περιμένω τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Ασφάλεια Ηρακλείου, για να μάθω ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την καταδικαστέα και αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια.

Υ.Γ: Γιατί όλες οι εφημερίδες έχουν τίτλο “ποιοι κρύβονται πίσω από το χτύπημα στο Γιάννη Κουράκη”, χωρίς να αναφέρουν τίποτε απολύτως όσον αφορά το ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από το χτύπημα, παρά μόνο τις δηλώσεις του δημάρχου;

Επανεκκίνηση της οικονομίας προτείνει ο Σαμαράς. Δε μας είπε όμως με τι αρχικό κεφάλαιο…

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις 7 προτάσεις του για “επανεκκίνηση” της Ελληνικής οικονομίας., τις οποίες βλέπετε συνοπτικά στην παρακάτω εικόνα.

image Θεωρητικά, είναι κατά την άποψή μου σε σωστή βάση, αφού μειώνονται σημαντικά οι φορολογικοί συντελεστές σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μειώνονται οι φόροι στα καύσιμα, γίνεται απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, εξόφληση οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, και “παροχέτευση” χρήματος από τις τράπεζες στην αγορά.

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα, που είτε δεν είναι εφαρμόσιμα, είτε δε θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη.

Για παράδειγμα, το θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Πως είναι δυνατόν να κάνει μια τέτοια πρόταση η ΝΔ, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι από το σύνταγμα της χώρας μας απαγορεύεται η νομιμοποίησή τους. Και όποια νομοθετική ρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση θα κριθεί στο τέλος αντισυνταγματική.

Ή το θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Τη στιγμή που η ΔΕΗ είναι μονοπώλιο στη χώρα μας, θεωρώ ότι είναι λάθος και ότι τελικά θα αποβεί εις βάρος του καταναλωτή η απώλεια κρατικού ελέγχου, αφού ο ιδιώτης ιδιοκτήτης θα μπορεί ελλείψει ανταγωνισμού να επιβάλει τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο, και με όποιο περιθώριο κέρδους αυτός νομίζει.

Όσον αφορά στη μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων που προτείνεται, αυτή δε θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών; Δεν μπορεί λοιπόν από τη μία να υπερασπίζετε ο κος Σαμαράς τους χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας ότι θα επαναφέρει τις συντάξεις στα επίπεδα προ των περικοπών, και από την άλλη να μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές, που μοιραία φέρνουν μείωση συντάξεων.

Επίσης η πρόταση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δε με πείθει καθόλου. Δε νομίζω ότι η – σίγουρα απαραίτητη - απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας θα οδηγήσει σε λιγότερη φοροδιαφυγή, επειδή θα υπάρχουν λιγότερα κίνητρα γι’ αυτήν . Είναι μια όχι απλά απλουστευμένη, αλλά και εκτός ελληνικής πραγματικότητας θεώρηση.  Η πρόταση μάλιστα για περιουσιολόγιο ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, δε μπορώ να κατανοήσω πως θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού δε θα φορολογηθούν (αν κατάλαβα καλά) οι ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, καταθέσεων, μετοχών).

image

Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα, που δεν προέκυψε από πουθενά, είναι ότι αν εφαρμοστούν αύριο το πρωί όλα τα παραπάνω, που θα βρει η Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, οφειλές προς τρίτους, και τα δάνεια που λήγουν. που θα βρει δηλαδή ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ, για να γίνει η προτεινόμενη επανεκκίνηση.

Είναι όμως πολύ θετικό το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, για πρώτη ίσως φορά , παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη πρόταση με συγκεκριμένα σημεία και δράσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και όχι γενικότητες και αερολογίες όπως έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Και μάλιστα με αρκετά σημεία προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Θα πρέπει όμως παράλληλα με την πρόταση αυτή, να προσδιοριστεί και που θα βρεθεί και το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται.Γιατί αν θεωρεί ο κος Σαμαράς ότι θα το δώσει και πάλι η ΤΡΟΙΚΑ, μάλλον λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, για να μην πω και χωρίς… την καμαριέρα!!! 

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Καμία πρόοδο στις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου Αχτάρικα εδώ και περίπου 2 μήνες!

Από την τοποθέτηση των δοκών

Στις 28/2/2011, με την 42/2011 Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, δίνονταν παράταση στο έργο «Αποκατάσταση -ενίσχυση δημοτικού κτιρίου Αχτάρικα» μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2011. Και λίγο πριν τη λήξη της, στις 20 Μαρτίου 2011, ο δήμαρχος Ηρακλείου με δελτίο τύπου μας πληροφορούσε για τις εργασίες. Μας έλεγε ότι τοποθετήθηκαν οι μεταλλικές κολώνες στο τελευταίο επίπεδο του κτιρίου, και ότι απομένει μόνο η σκυροδέτηση της τελευταίας πλάκας του κτιρίου όπου θα φιλοξενηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων Βενιζέλος της Βικελαίας   Δημοτικής βιβλιοθήκης και το τμήμα οπτικοακουστικής. Το δελτίο τύπου τελείωνε με τη φράση: “Το επόμενο εικοσαήμερο θα υπογραφεί και η σύμβαση για την τελευταία φάση του έργου”. Τέλος, μόλις προχτές, στις 13 Μαΐου, ο κος Κουράκης διαβεβαίωνε τα μέλη της Ηράκλειας πρωτοβουλίας ότι “το έργο βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό δρόμο, ενώ σύντομα θα οριστεί και η επιτροπή εποπτείας και παρότρυνε την παράταξη να επισκεφθεί  τα ΑΧΤΑΡΙΚΑ για να δει από κοντά την εξέλιξη του έργου”.

Όμως, σχεδόν 2 μήνες μετά από την τοποθέτηση των μεταλλικών υποστυλωμάτων στον τελευταίο όροφο, τι εξέλιξη υπάρχει στην πορεία του έργου, για το οποίο έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ο κόσμος του Ηρακλείου, αφού το κτίριο προορίζεται για να στεγάσει τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, και για το οποίο ο κος Κουράκης δηλώνει ότι “βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό δρόμο” η ολοκλήρωσή του;

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ!

Ούτε η σκυροδέτηση της τελευταίας πλάκας δεν έχει γίνει ακόμα, παρά το γεγονός ότι και η προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει λήξει από τις 31 του Μάρτη, αλλά και φυσικά δεν έχει ακόμα υπογραφεί η σύμβαση για την επόμενη φάση των εργασιών!

Γιατί όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυση του κτιρίου, αφού απομένει μόνο η σκυροδέτηση της τελευταίας πλάκας; Μα, πολύ απλά, επειδή ο εργολάβος που εκτελεί το έργο δεν έχει πληρωθεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα! Τα χρήματα που του οφείλονται από το δήμο Ηρακλείου είναι πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί το έργο, χωρίς να πληρωθεί παλαιότερες οφειλές. Οφειλές για τις οποίες απ’ ότι μαθαίνω, έχει καταθέσει ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ!

Η στάση πληρωμών στο δήμο Ηρακλείου τους τελευταίους μήνες έχει φέρει τους εργολάβους σε απόγνωση. Όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν και ευνοημένοι εργολάβοι του δήμου, οι οποίοι έχουν εισπράξει μεγάλο μέρος των οφειλομένων τους, ενώ άλλοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα 2 παράλληλα και παρόμοια έργα των κτιρίων της Πλατείας Δασκαλογιάννη και Αχτάρικα. Και τα δύο ενισχύονται και ανακαινίζονται από ιδίους πόρους του δήμου, στο πρώτο όμως δεν υπάρχουν καθόλου οφειλές, ενώ στο δεύτερο δε λέει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης!

Παρά το γεγονός ότι έχουν γραφτεί τόσα και τόσα για το κτίριο που θα στεγαστεί η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, δε φαίνεται να δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα από το δήμο, ώστε το κτίριο να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατόν. Προφανώς η στέγαση του Εφετείου είναι πιο μπροστά στις προτεραιότητες του δημάρχου, απ’ ότι η στέγαση της Βικελαίας!