ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Πως οι απολυμένοι συμβασιούχοι λόγω νόμου Παυλόπουλου επαναπροσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου…

Στην ιστοσελίδα του δήμου Ηρακλείου δημοσιεύτηκε σήμερα μια προκήρυξη για πρόσληψη συνολικά πενήντα (50) ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου,για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ηρακλείου (για να δείτε την προκήρυξη πατήστε εδώ). 
Η συγκεκριμένη προκήρυξη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ευνοούνται όλοι οι συμβασιούχοι που τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν σε δήμους, νομαρχίες, υπουργεία, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, και είχαν προσληφθεί με είτε με αφανείς διαδικασίες, ή στην καλύτερη περίπτωση με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Για να μην παρεξηγηθώ, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ Η  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΑ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΟΣΑ Ο ΑΣΕΠ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ, και χρησιμοποιείται απλά ως παράδειγμα. 
Βασικό κριτήριο της προκήρυξης είναι η εντοπιότητα, ενώ πριμοδοτούνται με μόρια οι διαγωνιζόμενοι ως προς το χρόνο ανεργίας, , τον αριθμό τέκνων, το βαθμό βασικού τίτλου σπουδών και ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Και υπάρχει λόγος που το τελευταίο το γράφω με κεφαλαία γράμματα, και θα εξηγήσω αμέσως τώρα:
image
Όσον αφορά την οικογενειακή κατάσταση, τα τέκνα λαμβάνουν από 50 μόρια το καθένα, και επιπλέον 30 για τα 2 πρώτα ανήλικα και 50 για το τρίτο ανήλικο. Δηλαδή ένας τρίτεκνος και με τα 3 παιδιά ανήλικα, από αυτό το κριτήριο συγκεντρώνει 260 μόρια, ενώ αν τα παιδιά του είναι ενήλικα συγκεντρώνει 150 μόρια.
Αντίστοιχα από την ανεργία τα περισσότερα μόρια που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος είναι 800 για ανεργία πάνω από 12 μήνες, ενώ για κάθε μήνα πάνω από τους 4 η πριμοδότηση αυξάνεται κατά 75 μόρια το μήνα (κάτω από 4 μήνες δεν παίρνει καθόλου μόρια). Π.χ. για 45 μήνες τα μόρια είναι 200, για 5 μήνες 275, ……., για 8 μήνες 500, κοκ.
Τέλος, για την εμπειρία λαμβάνει κανείς 7 μόρια για κάθε μήνα αποδεδειγμένης εμπειρίας, και μέχρι 60 μήνες (δηλαδή 5 χρόνια), με οροφή δηλαδή τα 420 μόρια.
Πότε όμως έγιναν οι μαζικές απολύσεις από τις δημοτικές επιχειρήσεις, ή τους οργανισμούς του δημοσίου, επειδή δεν μπορούσαν να επαναπροσληφθούν λόγω νόμου Παυλόπουλου και εφαρμογής του μνημονίου; Για να μην επεκταθώ πολύ, θα μείνω στην ίδια επιχείρηση που εξέδωσε τη συγκεκριμένη προκήρυξη, τη ΔΟΠΑΕΗ. Στη ΔΟΠΑΕΗ λοιπόν, και πιο συγκεκριμένα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, 42 απολύσεις συμβασιούχων έγιναν τον Ιανουάριο του 2011, και ακολούθησαν άλλες 25. Άρα οι συμβασιούχοι αυτοί αμέσως έχουν 8 μήνες ανεργία, δηλαδή 500 μόρια.
Επειδή όμως πολύ από αυτούς εργάζονταν για πολλά χρόνια, και μάλιστα με συνεχόμενες συμβάσεις, συγκεντρώνουν και πάρα πολλά μόρια από την εμπειρία. Κάποιος δηλαδή που δούλευε από το 2006 ή το 2007, και απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2011, συγκεντρώνει το μέγιστο των μορίων εμπειρίας, δηλαδή 420 μόρια. Για πολλούς δε που είχαν 24μηνες συμβάσεις, τα μόρια αυτά είναι 168, δηλαδή περισσότερα απ’ όσα συγκεντρώνει ένας τρίτεκνος με ενήλικα παιδιά!
ΤΕΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΌΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΘΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΥΤΗ, ΑΦΟΥ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΡΙΑ.
Όλα αυτά τα γράφω για 2 λόγους: ο πρώτος είναι για να μη δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας που ψάχνουν για εργασία, αφού οι περισσότερες θέσεις είναι ήδη καπαρωμένες από τους παλαιότερα εργαζόμενους. Ο δεύτερο είναι για να αποδείξω ότι ακόμα και στις εποχές που φυσικά τηρούνται οι νόμοι για τις προσλήψεις, ένα μεγάλο μέρος αυτών που είχαν το προηγούμενο διάστημα βολευτεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα εξακολουθήσουν να επαναπροσλαμβάνονται, αφού την εμπειρία που μπαίνει σχεδόν σε όλες τις προκηρύξεις ως πριμοδοτούμενο προσόν την έχουν εξασφαλίσει από τις προηγούμενες συμβάσεις τους.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΤΟ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΗΞΗ ΤΗΣ ΔΟΠΑΕΗ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΝΝΟΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΥΤΕ ΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.
Υ.Γ.: Μη βιαστείτε να αμφισβητήσετε την ανάρτηση. Περιμένετε μερικούς μήνες να βγουν τα αποτελέσματα, και τότε ελάτε να τα πούμε.

Αναγνώστης: Για τις αποζημιώσεις αγροτών από περονόσπορο…

Γράφει ο anthropakos:

image Μια υπόθεση για τους αγρότες που μου προκαλεί...ναυτία!

Ποτέ μέχρι σήμερα ακόμα και στις μεγαλύτερες ζημιές που έζησαν ποτέ οι αγρότες της Κρήτης, δεν δόθηκαν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ για ζημιές από περονόσπορο στα αμπέλια. Και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι ούτε τώρα θα δοθούν.

Ο περονόσπορος ως αίτιο εντάσσεται στα ΠΣΕΑ. Αυτά τα προγράμματα που επιδοτούνται μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, δεν δίνουν αποζημιώσεις. Και αν κάποτε δώσουν, είναι ψίχουλα. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2004, "κάηκαν" από τον παγετό πάνω από μισό εκατομμύριο ελαιόδεντρα στο νομό Ηρακλείου. Οι ζημιές εντάχθηκαν στα ΠΣΕΑ. Ακόμα...περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά λεφτά δεν πήραν και ούτε πρόκειται να πάρουν ποτέ!

Θέλω να ξεκαθαρίσω μάλιστα, ότι φέτος ο περονόσπορος που έχει καταστρέψει τα αμπέλια της Κρήτης, δεν είναι ο..."εαυτός" του... Είναι αποτέλεσμα χαλαζόπτωσης, βροχοπτώσεων μέχρι και τον Ιούνιο, χαμηλών θερμοκρασιών, ανεμοθύελλας κ.λ.π. Επομένως, οι καταστροφές φέτος δεν είναι από τον περονόσπορο. Είναι από τις καιρικές συνθήκες. Και οι καιρικές συνθήκες εντάσσονται κανονικά στον ΕΛΓΑ και δίνουν στους αγρότες γρήγορο και "ζεστό" χρήμα. Όμως, από τη μια κάποιοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, τίναξαν στον αέρα την μοναδική ευκαιρία του αμπελουργικού κόσμου να αποζημιωθεί, αφού από την άνοιξη άρχισαν να διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω..περονόσπορου...

Μάλιστα, για να χρυσώσουν το χάπι έκαναν μια μικρή αναφορά και στις καιρικές συνθήκες, αλλά το αποτέλεσμα για το οποίο ζήτησαν και ζητούν αποζημιώσεις είναι ο περονόσπορος. Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι υποτιθέμενες προσπάθειες τους να "ανακαλύψουν" παραθυράκια για να ενταχθεί ο περονόσπορος στον ΕΛΓΑ και όχι στα ΠΣΕΑ, έπεσαν στο κενό. Το παιχνίδι έχει στηθεί για τα καλά στις πλάτες των αγροτών. Μόνο η εφημερίδα "Ν.Κρήτη" με εκτενή ρεπορτάζ που έχουν προκαλέσει και τις οργισμένες...απαντήσεις των συνδικαλιστών της ΟΑΣΝΗ, έχει αναδείξει την υπόθεση.

Να ξέρουν λοιπόν οι αμπελουργοί... Κάποιοι δήμαρχοι - προφανώς από άγνοια - και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως και η ΟΑΣΝΗ, μάλλον εκτελώντας άνωθεν κομματικές εντολές, ευθύνονται για το τελικό αποτέλεσμα. Και αυτό δεν θα είναι άλλο από την ένταξη του περονόσπορου στα ΠΣΕΑ. Και αυτό σημαίνει ότι οι αμπελουργοί θα αποζημιωθούν το ίδιο...καλά, όπως αποζημιώθηκαν και οι ελαιοπαραγωγοί για τον παγετό του 2004. Να ετοιμάζουν από τώρα τους λογαριασμούς τους, λοιπόν, για την...αποταμίευση των χρημάτων τους. Όσο για την κυβέρνηση, καλά θα κάνει να πάψει να τους εμπαίζει. Τους τα έχει πάρει χοντρά φέτος μέσω του νέου νόμου του ΕΛΓΑ. Και αν είχαν αρνηθεί να υπογράψουν τις εξουσιοδοτήσεις για να μπορεί ο ΕΛΓΑ να μπαίνει στους λογαριασμούς τους, ο νόμος του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι οι φερόμενες ως οφειλές τους - δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές ή αλλιώς τα κερατιάτικα χαράτσια που τους έχουν επιβάλλει - θα βεβαιώνονται στις κατά τόπους ΔΟΥ. Επομένως, οι αμπελουργοί είναι χαμένοι από χέρι, είτε έτσι, είτε αλλιώς, αφού και ένα σωρό λεφτά πλήρωσαν. Και αποζημιώσεις προφανώς δεν θα πάρουν.

Συγνώμη αν σας κούρασα. Αλλά προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και με όλα αυτά απλά...ξερνάω. Εσείς;

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αν είσαι παπάς, για περικοπές δεν πας!!!

Με τροπολογία που πέρασε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός οικονομικών, έγιναν νέες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων από 10 έως 50%, με πρόφαση τι άλλο, το υψηλό μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα. Ισχύουν όμως για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους οι περικοπές, ή υπάρχουν και κάποιοι που ευνοούνται από το νέο τσάρο της Ελληνικής οικονομίας;

Σαφώς το δεύτερο!!

Λίγες μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο κος Βενιζέλος μείωσε την απώλεια των ενστόλων στο επίδομα ειδικών συνθηκών από 20% σε 10%. Και δεν είναι μόνο αυτοί που ευνοήθηκαν από τον υπερυπουργό και αντιπρόεδρο. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΊΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ  ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ!!

Μόνο για τους αρχιερείς υπάρχει περικοπή  του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος κατά 20%, δηλαδή κατά 50 ευρώ περίπου! Και αυτό αφού έχει ειπωθεί ότι οι ιερείς, αλλά και οι ένστολοι, θα εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο, άρα θα γλυτώσουν και από την περαιτέρω μείωση του μισθού τους, σε αντίθεση με τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους!!!

Βλέπετε ότι ο υπουργός φροντίζει ειδικά για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων. Να θυμίσω όμως ότι ένστολοι και κληρικοί αποτελούν το 1/4 των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας. Και ειδικά για τους κληρικούς, όπως καταγγέλλει με ερώτησή του στη βουλή ο Γρηγόρης Ψαριανός, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν τους πειράζει καθόλου, αφού σε αυτό δεν προβλέπεται καμία μείωση του μισθολογικού κόστους για τους ιερείς το 2011!!!

Όπως φαίνεται λοιπόν, για τους παπάδες δεν ισχύει πλέον το "αν είσαι και παπάς..." . Όχι δηλαδή ότι ίσχυε ποτέ, αλλά επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι απ' όλες τις κυβερνήσεις, ακόμα και σε καταστάσεις έκτακτης οικονομικής ανάγκης, οι ιερείς βγαίνουν αλώβητοι..

Ο Κώστας Καμπιτάκης για τον προτεινόμενο αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου Λυδάκη

Η δημοτική κίνηση «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» καταψήφισε δια του εκπροσώπου της κ. Γ. Κλάδου στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου, την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου Λυδάκη από χώρο πρασίνου. 5 δεκαετίες από το χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου πρασίνου, ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπόρεσε να κάνει ότι χρειάζονταν, ώστε αυτό να γίνει και πράξη. 37 χρόνια κυριαρχίας στο Δήμο Ηρακλείου της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ και 9 σχεδόν χρόνια αντίστοιχης κυριαρχίας της σημερινής δημοτικής αρχής, δεν ήταν φαίνεται αρκετά για να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης, να απολαμβάνουν οι ηρακλειώτες ενός ακόμη ελεύθερου χώρου και να διακοπεί η ομηρία των ιδιοκτητών του οικοπέδου. Όλα τα παραπάνω χρόνια ο εύρωστος οικονομικά κατά τον κ. Κουράκη Δήμος Ηρακλείου, δεν μπόρεσε να εξοικονομήσει το απαραίτητο ποσό της απαλλοτρίωσης. Η σημερινή απαράδεκτη επιλογή, προστίθεται στις προηγούμενες των δύο κτηρίων του παραλιακού μετώπου, που με την ίδια ακριβώς δικαιολογία εξακολουθούν να είναι εκεί και να πληγώνουν την πόλη.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν εκπρόσωπο το … δήμαρχο και τους βουλευτές;

imageΔιαβάζω στα σημερινά φύλλα των τοπικών εφημερίδων, αλλά και στις ιστοσελίδες τοπικού ενδιαφέροντος ότι κατά τη χτεσινή συνάντηση των οικιστών με το δήμαρχο Ηρακλείου, τον αντιδήμαρχο πολεοδομικών λειτουργιών και υπηρεσιακούς παράγοντες, διαπιστώθηκε “πλήρη ταύτιση απόψεων”… Μάλιστα στο cretalive γράφτηκε ότι “Το βράδυ της Τρίτης  θα σταλεί ένα υπόμνημα με τις παρατηρήσεις και τις θέσεις των οικιστών που αποτελούν και θέσεις του δήμου.”

Για το ίδιο θέμα βέβαια έκαναν ανακοινώσεις και οι βουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης και Λευτέρης Αυγενάκης, με τον πρώτο σχεδόν να ταυτίζεται με τις θέσεις των οικιστών, ενώ ο δεύτερος διαφοροποιείται αρκετά, βάζοντας το ζήτημα πολύ πιο σωστά στην πραγματική του βάση κατά τη γνώμη μου.

Το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης αναμφισβήτητα είναι πολύ σοβαρό, και ταλαιπωρεί μια μεγάλη μερίδα πολιτών.  Είναι τόσο δίκαια όμως τα αιτήματά τους, που βρίσκουν τόσο εύκολα υποστηρικτές; Αυτός είναι ο αληθινός λόγος που ο δήμος Ηρακλείου και ο βουλευτής της ΝΔ τους υποστηρίζουν πλήρως και σε όλα τα αιτήματά τους, Ή έχουν τα ίδια συμφέροντα οικιστές και δημόσιοι φορείς στο θέμα αυτό;

Για παράδειγμα, στο σοβαρό ζήτημα του υπολογισμού των προστίμων, γιατί ο δήμος Ηρακλείου συμφωνεί με τους οικιστές; Γιατί προτείνει το πρόστιμο να είναι περίπου όσο και οι έκδοση της οικοδομικής άδειας, όπως θέλουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων; Αν τα κτίσματα ήταν νόμιμα, και θα είχαν πληρώσει το ποσό αυτό για την έκδοση οικοδομικής αδείας, και το νόμιμο κτίσμα στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα είχε λιγότερα τετραγωνικά και κάλυψη από το αυθαίρετο. Είναι δίκαιο λοιπόν αυτό που προτείνουν; Και με ποιο κριτήριο συμπεραίνουν ότι π.χ. για 100 τ.μ. εξολοκλήρου αυθαίρετο κτίσμα εκτός σχεδίου, που με τη ρύθμιση αυτή θα πληρώσει περίπου 36,000 ευρώ πρόστιμο, είναι υπέρογκο το ποσό, όταν με το νόμο 3212/2003  και σύμφωνα με τα παραδείγματα που οι ίδιοι έδωσαν στη δημοσιότητα, θα πλήρωναν μόνο για πρόστιμο ανέγερσης περίπου 80.000 ευρώ, και 40.000 ευρώ για κάθε χρόνο διατήρησης;

Η αλήθεια βρίσκεται στο ότι όπου πάνε οι πολλοί, ακολουθούν οι πολιτικοί… Σαφώς και ο δήμος και οι βουλευτές επιθυμούν να λυθεί εδώ και τώρα το ζήτημα αυτό. Όμως με το να συμφωνούν πλήρως με του ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, αυτό μόνο λαϊκισμός μπορεί να χαρακτηριστεί, και ψηφοθηρία.

Θα πρέπει όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τις θέσεις των οικιστών να καταλάβουν ότι με το να νομιμοποιούνται αυθαίρετες κατασκευές με τις ελάχιστες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες τους, αφενός αποτελεί μεγάλη αδικία απέναντι σε αυτούς που ΝΟΜΙΜΑ και με μεγάλο κόστος όχι μόνο έκδοσης άδειας, αλλά και αγοράς οικοπέδου εντός σχεδίου έχτισαν την κατοικία τους,  αφετέρου δε ενισχύει την άποψη που για πολλά χρόνια τώρα κυκλοφορεί για τη χώρα μας: ότι  η παρανομία ποτέ δεν τιμωρείται…

Αφήστε που με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με την πλήρη υποστήριξη των θέσεων των οικιστών, επιχειρούν να καλύψουν οι κύριοι αυτοί και τις δικές τους ευθύνες, που είτε ως πολιτεία είτε ως δήμος δεν προώθησαν όπως θα έπρεπε την ένταξη νέων εκτάσεων στα σχέδια πόλης, ώστε να μην έχει λάβει τόσο τεράστιες διαστάσεις το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης…

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

“Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει”…

image Βασικό θέμα σε όλα τα ενημερωτικά μέσα σήμερα είναι το πόσο “καυτός” θα είναι ο Αύγουστος από πλευράς ζητημάτων που πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση, για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν με νομοθετικές μάλιστα παρεμβάσεις είναι το νέο φορολογικό πλαίσιο που τέθηκε από σήμερα σε διάλογο, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του δημοσίου, οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ρυθμίσεις για τα επιδόματα ανεργίας και η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά , οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα αλλά και η επίσπευση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και το μεγάλο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Σαν πολλά δε σας φαίνονται όλα τα παραπάνω για ένα διάστημα λιγότερο του ενός μηνός; Σαφώς και πρέπει να αντιμετωπιστούν.  Όλα τα παραπάνω όμως είναι ζητήματα πολύ σοβαρά, στα οποία  δε χωρούν βιασύνες και προχειρότητες. Και δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση με το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της έχει δείξει ότι αντιμετωπίζει πολύ πρόχειρα τα περισσότερα ζητήματα, απλά για να δείξει ότι τα αντιμετώπισε. Τρανταχτό παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που στην ουσία τα περισσότερα παραμένουν κλειστά, ενώ αυτό των ταξί που επιχείρησε να το απελευθερώσει πλήρως και χωρίς κανόνες, κόντρα σε ότι ισχύει σε όλη την Ευρώπη, έχει αναστατώσει όλη τη χώρα και κυρίως τον τουρισμό και την οικονομία.

Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος, λόγω του μεγάλου όγκου του έργου που πρέπει να παραχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες, σε μια περίοδο που οι τελευταίες υπολειτουργούν λόγω θερινών διακοπών, να γίνουν σοβαρά σφάλματα. Αυτό που ελπίζω και εύχομαι είναι τα λάθη αυτά να μην κληθεί να τα πληρώσει και πάλι ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή ο μισθωτός και ο συνταξιούχος. Π.χ. τη μείωση του συντελεστή κερδών των επιχειρήσεων που αιτούνται οι έμποροι και οι βιοτέχνες κατά 5 μονάδες, να μη γίνει σε βάρος των φυσικών προσώπων που δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα, και φορολογούνται με υψηλότερο μέσο συντελεστή από τις επιχειρήσεις…

Ένα από τα πιο γνωστά λαϊκά ρητά στη χώρα μας είναι το “όποιος βιάζεται, σκοντάφτει”. Και δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι θα επιβεβαιωθεί όχι απλώς άλλη μία φορά, αλλά πολύ περισσότερες μέσα στον Αύγουστο, από τους κυβερνητικούς χειρισμούς…

Απ’ ευθείας αναθέσεις στο δήμο Ηρακλείου, κατόπιν εορτής!

Μ’ ένα μικρό θεματάκι από το δήμο Ηρακλείου θα ξεκινήσω τις Αυγουστιάτικες αναρτήσεις…

Έχω γράψει και άλλες φορές ότι οι απευθείας αναθέσεις είτε προμηθειών, είτε εργασιών είτε μελετών είτε έργων στο δήμο Ηρακλείου τείνουν να γίνουν κανόνας. Βέβαια η σχετική νομοθεσία δίνει αυτό το δικαίωμα στο δήμαρχο εφόσον οι προϋπολογισμοί δεν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εκεί που γίνεται όμως η “μπουγάδα” είναι κυρίως  στο ότι “σπάνε” οι προμήθειες ή τα έργα και οι μελέτες σε δύο, τρία ή και περισσότερα κομμάτια, για να πέσουν οι προϋπολογισμοί τους κάτω από τα επιτρεπτά όρια και να δοθούν απ’ ευθείας στου υμετέρους. Το άλλο που γίνεται, και που στάθηκε αφορμή για την παρούσα ανάρτηση, είναι πρώτα να εκτελούνται οι προμήθειες ή οι μελέτες και τα έργα, και εκ των υστέρων να γίνονται οι αναθέσεις.

Παρακάτω βλέπετε μια απόφαση από τη “διαύγεια” η οποία εκδόθηκε στις 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011, και αφορά την απ’ ευθείας ανάθεση γραφιστικών εργασιών για το φυλλάδιο του δήμου Ηρακλείου “Καλοκαίρι 2011”. Το φυλλάδιο αυτό όμως, που αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, έχει κυκλοφορήσει από τα τέλη ΙΟΥΝΙΟΥ, και βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου Ηρακλείου. Μάλιστα, από αυτό εδώ το ιστολόγιο αναρτήθηκε στις 4 Ιουλίου!

grafiti

Πρώτα λοιπόν έγιναν οι εργασίες για το φυλλάδιο, το οποίο τυπώθηκε και κυκλοφόρησε έγκαιρα, για να ενημερώσει τους δημότες και τους επισκέπτες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις , και μετά ανατέθηκαν επίσημα οι εργασίες!

Βέβαια τα παραπάνω, που πρέπει να τονίσω ότι δε συμβαίνουν μόνο στο δήμο Ηρακλείου, αλλά σε όλους σχεδόν τους δήμους, είναι ψιλά γράμματα για τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους. Η νομιμότητα και η τήρηση των κανόνων και των διαδικασιών παραμερίζεται όποτε τους βολεύει, προφανώς στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας! Γιατί η προφανέστατη δικαιολογία που υπάρχει για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν προλαβαίνανε να εκδώσουν το φυλλάδιο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, αν τηρούσαν τις νόμιμες διαδικασίες!

Όμως οι νόμοι και οι κανόνες δεν υπάρχουν για να εφαρμόζονται κατ’ επιλογήν μας, ακόμα και αν κατέχουμε δημόσια αξιώματα. Αντίθετα, οι αιρετοί θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στους δημότες όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας, ειδικά σε αυτή την περίοδο που το κράτος και οι δομές του στηρίζονται στην εφαρμογή των νόμων για να επαναφέρουν την Ελληνική οικονομία σε βιώσιμα επίπεδα.