ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου το θέμα για το χαράτσι της ΔΕΗ με αίτηση των λαϊκών επιτροπών Μασταμπά / Ατσαλένιου και Αϊ Γιάννη

image Οι λαϊκές επιτροπές Μασταμπά / Ατσαλένιου και Αϊ Γιάννη που συγκροτήθηκαν αυτόβουλα και μετά από πρωτοβουλία των Πολιτών κατά του Χρέους έστειλαν στο Δήμο Ηρακλείου την παρακάτω επιστολή με 80 υπογραφές δημοτών και ζητούν να συζητηθεί το θέμα της (χαράτσια και οι περαιτέρω ενέργειες του Δήμου) στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 19-12-2011: 

ΑΙΤΗΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ: Το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Κουράκη Γιάννη

ΚΟΙΝ: 1. Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου κ. Καρατζάνη Δημήτρη

2. Αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Περισυνάκη Μιχάλη

3. Επικεφαλή «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Συντυχάκη Μανώλη

4. Επικεφαλή «Ηράκλειο – Ανατροπή» κ. Ηλιαδάκη Τάσσο

5. Επικεφαλή «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» κ. Καμπιτάκη Κώστα.

Ηράκλειο 12/12/11

ΘΕΜΑ: Χαράτσι της ΔΕΗ και άλλες κοινωνικές πολιτικές μπροστά στην κρίση.

“Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Εμείς ως εκπρόσωποι των λαϊκών επιτροπών των συνοικιών του Ηρακλείου που συγκροτούνται αυτόβουλα υπό το βάρος των συνεπειών της κρίσης που δημιουργεί η ακολουθούμενη εδώ και δυο χρόνια αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, απευθυνόμαστε στο Δήμο Ηρακλείου, ως το κατ’ εξοχήν θεσμικό όργανο τοπικής εξουσίας αλλά και λαϊκής συμμετοχής, ζητώντας την ενεργότερη παρέμβαση του για την αντιμετώπισή τους με όρους αλληλεγγύης.

Η πολιτική του μνημονίου των δύο τελευταίων χρόνων αφού οδήγησε πολλούς από μας στην ανεργία, αφού μείωσε δραματικά τα εισοδήματα όλων μας, συνεχίζει να χώνει βαθιά το μακρύ της χέρι στις άδειες πλέον τσέπες μας, με σειρά από χαράτσια, απειλώντας μας ακόμα και με διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η αντίθεση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε αυτό το χαράτσι, η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τον αντικανονικό χαρακτήρα του, η ανάλογου περιεχομένου δήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι δεκάδες αρνητικές τοποθετήσεις σειράς δημοτικών αρχών (μεταξύ των οποίων και του Ηρακλείου) και Περιφερειακών Συμβουλίων κ.ά. δεν ήταν φαίνεται ικανά να κάμψουν την άνευ προηγουμένου κοινωνικά ανάλγητη πολιτική της νέας κυβέρνησης, η οποία απλά αρκέστηκε στην παράταση του χρόνου πληρωμής του χαρατσιού.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Με σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και με μια ανακοίνωσή του κ. Περισυνάκη, τοποθετηθήκατε θετικά για τους δημότες στο ζήτημα και σας συγχαίρουμε γι’ αυτό. Εμείς από την πλευρά μας ανταποκριθήκαμε στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης του κ. αντιδημάρχου και ήδη έχουν συγκεντρωθεί περί τις 1200 αιτήσεις στο γραφείο του, ενώ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η συγκέντρωσή τους. Πιστεύουμε όμως να συμφωνείτε μαζί μας, πως η κυβερνητική αντίδραση όχι μόνο δεν είναι αντίστοιχη στο πνεύμα και το γράμμα των παρεμβάσεων όλων μας, αλλά αποτελεί και εμπαιγμό προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση συνέχισε μάλιστα την αλλοπρόσαλλη πραχτική της, με το να φορτώνει την ευθύνη του διαχωρισμού των «εχόντων» από τους «μη έχοντες» σε τριμελείς επιτροπές, οι οποίες όμως ήδη έχουν καταργηθεί, αφού ο ίδιος ο υπουργός προστασίας του πολίτη χαρακτήρισε αδύνατη τη συμμετοχή σ’ αυτές του ενός από τα μέλη της.

Στη συνεχιζόμενη λαϊκή αντίδραση προστέθηκε πρόσφατα και η απόφαση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων να μη συμμετάσχει στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατόπιν τούτων θεωρούμε πως ο κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης είναι πλέον πολύ μικρός. Παρά ταύτα υπάρχει. Γι αυτό σας καλούμε να προχωρήσετε σε μια γενναία τρίτη στη σειρά τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία:

§ θα καλείτε ξεκάθαρα τη ΔΕΗ να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους Ηρακλειώτες εξ αιτίας της μη καταβολής του χαρατσιού.

§ να δηλώνετε την πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου να στραφεί με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον της ΔΕΗ, στη περίπτωση που αυτή δεν θα ανταποκριθεί σ’ αυτό το κάλεσμα.

§ να δηλώνετε την πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου να επανασυνδέει με τις δικές του υπηρεσίες το ρεύμα εκεί όπου ενδεχομένως αυτό θα διακόπτεται.

§ Να αρνηθείτε τη συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στις περιβόητες τριμελείς επιτροπές.

§ να καλείτε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα τις όποιες δικαιολογίες και να προχωρήσει στην ακύρωση του απαράδεκτου, άδικου, ανήθικου και αντισυνταγματικού αυτού μέτρου, να θεσμοθετήσει την επιστροφή των χρημάτων και να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα σε όσους πολίτες μέχρι σήμερα το κατέβαλαν εκόντες άκοντες. Δεν είναι καλύτεροι οι δανειστές μας από τους πολίτες μας.

Νομίζουμε πως η εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής, είναι η κατ’ εξοχήν υπεράσπιση της δομημένης νομιμότητας έναντι της κατάφωρης παραβίασής της από την προηγούμενη κυβέρνηση, που εγκατέλειψε πανικόβλητη υπό το βάρος αυτής ακριβώς της ευθύνης της εξουσία.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Το χαράτσι είναι ένα μόνο μέτρο από το σύνολο των πολλών απαράδεκτων μνημονιακών μέτρων που χαρακτηρίζουν και τη σημερινή κυβερνητική πολιτική και σπρώχνουν την ελληνική κοινωνία στην καταστροφή. Η πείνα δυστυχώς κτυπά την πόρτα και της ηρακλειώτικης κοινωνίας. Εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μας, πως θύμα αυτών των μέτρων είναι και η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία στην ουσία ακυρώνεται. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή. Οι πάντες (επαΐοντες και μη) αναγνωρίζουν πλέον πως οι συνθήκες στο 2012 θα χειροτερέψουν. Οι πάντες (επαΐοντες και μη) αναγνωρίζουν πλέον πως τα συνεχή μνημόνια δεν οδηγούν παρά μόνο στη συνεχή, διαρκή και πολυετή ύφεση την οικονομία και στην καταστροφή την ελληνική κοινωνία. Ξέρουμε πλέον πως η πολιτική αυτή δεν είναι μονόδρομος. Ξέρουμε πως η πολιτική αυτή το μόνο που υπηρετεί είναι τα συμφέροντα της οικτρής μειοψηφίας των κατ’ ευφημισμό δανειστών μας και τη μικρόφθαλμη γερμανική λογική. Ξέρουμε πως η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι μάλλον εντολοδόχος των δανειστών παρά εντολοδόχος του ελληνικού λαού.

Στη βάση των παραπάνω και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές μας πιστεύουμε να συμφωνείτε μαζί μας, πως το ζήτημα της ίδιας της ζωής είναι πλέον ζητούμενο και στο Ηράκλειο. Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε τη στράτευση όλης της ηρακλειώτικης κοινωνίας σ’ έναν αγώνα για να κρατηθεί όρθιος ο λαός στο Ηράκλειο. Αναγνωρίζουμε στο Δήμο Ηρακλείου και το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να οργανώσει ο ίδιος τη διαδικασία αυτής της στράτευσης. Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε σ’ αυτό, αλλά και τη διάθεσή μας να το πράξουμε ανεξάρτητα.

Ζητούμε όλο το παραπάνω ζήτημα να τεθεί σε συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.”

Υπογραφές 80 δημοτών Ηρακλείου

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αύξηση τελών αποχέτευσης-βιολογικού στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων , μείωση για ευπαθείς ομάδες

Με μια ανακοίνωση που εμφανίζει μόνο το θετικό σκέλος των αποφάσεων του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, ο δήμαρχος Ρούσος Κυπριωτάκης προσπαθεί αποκρύψει τη νέα πραγματικότητα που περιμένει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών: την επιβάρυνση των τελών αποχέτευσης – βιολογικού κατά 18%. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος και αφορά στην απόφαση αναπροσαρμογής τελών ύδρευσης-αποχέτευσης αναφέρει:

“Οι αποφάσεις μας κινήθηκαν στη λογική της προστασίας των πολύτιμων φυσικών πόρων και της κοινωνικής ευαισθησίας στην αντιμετώπιση των ειδικών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.

Επίσης στη λογική της ενοποίησης του πλαισίου εφαρμογής των κανονισμών και στις τρεις δημοτικές ενότητες. Η πολιτική μας απόφαση είναι να εξασφαλίσουμε τη  πρόσβαση όλων των δημοτών μας σε ποιοτικές υπηρεσίες, το κόστος των οποίων θα επιμερίζεται αναλογικά και ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις των τελών, προβλέπεται κλιμακωτή αύξηση των τιμών ανάλογα με τη χρήση των υπηρεσιών. Αυτό εξασφαλίζει αρχικά τη φθηνότερη δυνατή  πρόσβαση   όλων των δημοτών στις υπηρεσίες αλλά και το σεβασμό των φυσικών πόρων από την αλόγιστη χρήση τους.

Με βάση και τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης προβλέπεται μείωση των τελών για τις παρακάτω κατηγορίες του πληθυσμού:

1.      Τρίτεκνοι: 20%
2.      Πολύτεκνοι: 30%
3.      ΑΜΕΑ (με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας ίσο ή άνω του 67%): 40%
4.      Σε ειδικές περιπτώσεις μετά από γνωμάτευση της Κοινωνικής Υπηρεσίας και απόφαση ΔΣ προβλέπεται έκπτωση το ποσοστό της οποίας ορίζεται με απόφαση ΔΣ”.

Αυτό λοιπόν που καταλαβαίνει ο καθένας είναι ότι απλά έγινε μείωση των τελών αποχέτευσης-βιολογικού σε κάποιες κατηγορίες ευπαθών ομάδων. Αν όμως διαβάσει την απόφαση 354/2011 της Οικονομικής Επιτροπής θα διαπιστώσει ότι προτείνεται το τέλος αποχέτευσης – βιολογικού να είναι το 80% της αξίας της κατανάλωσης του νερού.

image

Όμως, μέχρι σήμερα, το τέλος αποχέτευσης ήταν μικρότερο! Για τον πρώην δήμο Αρχανών ας πούμε, το τέλος αποχέτευσης ήταν το 62% της αξίας της κατανάλωσης του νερού. ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΞΗΣΗ 18% στα τέλη αποχέτευσης, και αυτό σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για τους δημότες.

Τέλος, παρά το θετικό κομμάτι της μείωσης των τελών για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμΕΑ, που αποτελούσε άλλωστε και πρόταση του ιστολογίου προς όλους τους δημάρχους του νομού Ηρακλείου, δεν προτείνεται καμία μείωση τελών για τους μακροχρόνια άνεργους, που είναι πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της  κοινωνίας.

Εκτιμώ ότι αυτή η απόφαση, εφόσον γίνει δεκτή και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποσκοπεί καθαρά στην αύξηση των εσόδων του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, που όπως και κάθε δήμος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τις μειωμένες επιχορηγήσεις του κεντρικού κράτους, ρίχνοντας όμως το βάρος στο δημότη. Και όλα τα υπόλοιπα περί ανταποδοτικότητας, προστασίας των πολύτιμων φυσικών πόρων και εξασφάλισης των κοινωνικών αγαθών, είναι παραμύθια για αγρίους, στη γραμμή Βενιζέλου...

Φωτιά στην παράνομη χωματερή στον Άγιο Σώζοντα στις Πατσίδες

Έχω καταγγείλει από αυτό εδώ το ιστολόγιο από τον Οκτώβριο του 2010 την λειτουργία παράνομης χωματερής στον κόμβο του Αγίου Σώζοντα στον οικισμό Πατσίδες του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Στην αρχή αυτή η χωματερή είχε ξεκινήσει ως αποκλειστικός χώρος απόθεσης προϊόντων εκσκαφής από γνωστό εργολάβο του Ηρακλείου. Στην πορεία όμως, μαζί με τα χώματα από τις εκσκαφές έρχονταν και μπάζα από καθαιρέσεις σπιτιών, ξύλα, σκουπίδια και διάφορα άλλα απορρίμματα, από τον ίδιο πάντα εργολάβο.  Παρά και τη δεύτερη καταγγελία το Φεβρουάριο του 2011, η δράση του δε σταμάτησε.

Χτες το απόγευμα μετά τις 5:00, κάποια από τα σκουπίδια που είχαν αποθέσει εκεί, από αδιευκρίνιστη αιτία πήραν φωτιά. Πυκνοί καπνοί άρχισαν αν βγαίνουν από τη χωματερή που γειτνιάζει με τον επαρχιακό δρόμο Βιάννου - Αρκαλοχωρίου – Ηρακλείου. Κάποιος ειδοποίησε την πυροσβεστική, η οποία έστειλε ένα όχημα και κατέσβησε τη φωτιά πριν εξαπλωθεί. Το πυροσβεστικό όχημα απεχώρησε από το χώρο μετά τις 6:30 το απόγευμα.

DSC04852

DSC04855

DSC04851

Η δράση του εργολάβου είναι πολύ οργανωμένη. Έχει διαμορφώσει επίπεδα στη χωματερή, και κατεβάζει τα φορτηγά του όλο και πιο χαμηλά στην πλαγιά, και την μπαζώνει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, για ένα μεγάλο διάστημα, είχε αφήσει έναν εκσκαφέα και μια μπουλντόζα μέσα στο χώρο, για να σπρώχνει τα μπάζα όλο και πιο βαθιά, και να μεγαλώνει την επιφάνεια της χωματερής, σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος φυσικά!

Πέρα όμως από την κατάφορη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, προέκυψε χτες και η παράμετρος της επικινδυνότητας λόγω πυρκαγιάς. Να σημειωθεί ότι μόλις σε 500 μέτρα από τή χωματερή βρίσκονται τα σπίτια του οικισμού των Πατσιδών!

Δεν καταλαβαίνω τι περιμένουν τόσο καιρό οι αρμόδιοι και δεν παρεμβαίνουν. Σίγουρα από το δήμο Αρχανών – Αστερουσίων έχουν δει τι γίνεται. Επίσης γνωρίζω ότι αρκετοί αρμόδιοι είναι αναγνώστες του ιστολογίου. Αλλά εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σταματήσει η λειτουργία της παράνομης αυτής χωματερής.

Ας ελπίσουμε ότι από την Πυροσβεστική που αναγκάστηκε να επέμβει χτες, θα γίνει και επίσημη καταγγελία στον εισαγγελέα. Και ο τελευταίος να επέμβει άμεσα, ώστε να εξαλειφτεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς από τη μία, και από την άλλη να υποχρεωθεί ο εργολάβος να αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον που με τόση άνεση βίασε τον τελευταίο ένα και κάτι χρόνο.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τη θέση της παράνομης χωματερής:

image

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Αποκλειστικό: το πρώτο νέο μέτρο μετά την έκθεση του ΔΝΤ!

Δόθηκε χτες βράδυ στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ . Σε αυτήν γίνεται απολύτως σαφές ότι για το διάστημα 2012-2015 θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 25 δις ευρώ, ενώ αποκαλύπτει ότι και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για το διάστημα 2013-2014 θα προέλθουν από συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και αμυντικές δαπάνες.

Το ιστολόγιο “αντίπαλοι” έψαξε, και σήμερα σας αποκαλύπτει αποκλειστικά το ΠΡΩΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ TOY 2012, που αναμένεται να φέρει στα ταμεία του κράτους περίπου 10 δις ευρώ μόλις μέσα σ’ ένα χρόνο:

ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΠΝΟΩΝ 1

Ακριβώς φίλοι μου! Αφού φορολόγησαν το εισόδημά μας, τη σύνταξή μας, το επίδομά μας, το σπίτι μας (δυο –τρεις φορές), το πετρέλαιο, το τσιγάρο, τον καφέ μας, δεν έχει μείνει πια τίποτε άλλο να φορολογήσουν παρά… τον αέρα που αναπνέουμε!

Και προσοχή: αναπνέουμε με ρέγουλα, γιατί για πάνω από 20 εισπνοές ανά λεπτό υπάρχει έξτρα χρέωση!!!

Ευχαριστώ τον καλό φίλο Γιώργο για τη σχεδίαση της κάρτας και την άδειά του για τη δημοσίευση.

Στολίστε το σπίτι σας

Μια πρωτότυπη ιδέα που θα μπορούσε να “φορεθεί” πολύ φέτος τις γιορτές είχε φίλος-η από το facebook. Αναμεταδίδω την εικόνα, χωρίς περιττά σχόλια.

image

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Είναι σκληρή δουλειά η εξόντωση του έθνους, αντιπρόεδρε!

image Όλα περίμενα να τ’ ακούσω, αλλά όχι και αυτό! Αυτό πάει πολύ: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών κος Βενιζέλος, να δηλώνει εξουθενωμένος!

Ο άνθρωπος που επέβαλε με δική του εισήγηση και με τη γελοία αιτιολογία της δήθεν ανταποδοτικότητας τον έκτακτο (δήθεν) φόρο στα ακίνητα, και μάλιστα με την απειλή της διακοπής της παροχής ενός κοινωνικού αγαθού , δήλωσε κουρασμένος. Ο υπουργός οικονομικών, που έριξε το αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ, και υποχρεώνει ακόμα και αυτούς που ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχιας να καταβάλουν φόρο, απελπίστηκε!   Μένει λέει , από πατριωτικό καθήκον!

Πως άραγε αντιλαμβάνεται αυτό το καθήκον; Να εξοντώσει και τον τελευταίο Έλληνα; Να μην υπάρχει ούτε ένα σπίτι με ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα; Να μη μείνει κανένα παιδί όρθιο στα σχολεία; Να μην υπάρχει σύνταξη  και μισθός πάνω από 500 ευρώ; Να μην υπάρχει πάνω από ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια (αχ, συγνώμη, αυτό είναι αλλουνού);

Ας δώσει σας παρακαλώ κάποιος ένα ποτήρι νερό στον αντιπρόεδρο! Είναι σκληρή δουλειά η εξόντωση του έθνους. Εξουθενωτική. Γι’ αυτό αλλάζουν συχνά οι υπουργοί οικονομικών.

Η Κρήτη πρώτη Περιφέρεια σε μείωση της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, με -54,4% το Οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το μήνα Αύγουστο 2011 το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της Χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.335 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 423.1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.636,4 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή,
μείωση κατά 14,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 21,0% στην επιφάνεια και κατά 11,6 % στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Το μέγεθος Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 2.313 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 416,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.602,7 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 14,2 % στον αριθμό των  οικοδομικών αδειών, κατά 20,8% στην επιφάνεια και κατά 11,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Αντίστοιχα το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά το μήνα Αύγουστο 2011, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 22 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 7,2 χιλιάδες m2
επιφάνειας και 33,7 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο,
για το μήνα Αύγουστο 2011, είναι 2,1%.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο 2010 έως τον Αύγουστο 2011, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 39.853 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 7.602,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 28.371,3 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 23,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,1% στην επιφάνεια και κατά 30,3 % στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2009-Αυγούστου 2010.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Σεπτεμβρίου 2010- Αυγούστου 2011 η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 23,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,5% στην επιφάνεια και κατά 30,1% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2009- Αύγουστου 2010.
Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 2,9%.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011, η συνολική Οικονομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 30,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 42,4% στην επιφάνεια και κατά 37,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους 2010.Αντίστοιχα, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 30,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 42,2% στην επιφάνεια και κατά 37,3% στον όγκο,σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Αύγουστου 2010 (Πίνακας ).

image

Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα κατά Περιφέρεια για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2009-Αυγούστου 2010 και Σεπτεμβρίου 2010-Αυγούστου 2011. 

image

Για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2010-Αυγούστου 2011 στην Κρήτη παρατηρείται μείωση του όγκου των οικοδομών από 3.492,9 χιλ. m3 σε 2.115,8 χιλ. m3, δηλαδή ΜΕΙΩΣΗ κατά 40,5 %!!

Αν δε περιοριστούμε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου 2011-Αυγούστου 2011, η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ανεβαίνει στο 54,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους , ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ μαζί με αυτή της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (54,5%)!

image Φυσικά δεν προβλέπεται καμία ανάκαμψη, αφού με την εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα πολιτική των τελευταίων 2 ετών, με την ποινικοποίηση της ιδιοκτησίας και την επιβολή μιας σειράς φόρων στην κατοικία από τη μια, και την αφαίμαξη του εισοδήματος και του όποιου κομποδέματος του Έλληνα πολίτη από την άλλη, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει.  

Μοναδική ελπίδα για τους εργαζόμενους στον τομέα της οικοδομής είναι τα κοινοτικά κονδύλια και τα δημόσια έργα, τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την ραγδαία αύξηση της ανεργίας.

Πανό αλληλεγγύης στους απεργούς της χαλυβουργικής

Με το πανό αυτό εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απεργούς της Χαλυβουργικής που μετράνε ήδη 40 μέρες απεργίας.
Ο αγώνας σας είναι αγώνας όλων μας για μια άλλη κοινωνία. Κουράγιο αδέρφια,είμαστε μαζί σας μέχρι τη νίκη και θα νικήσουμε. Venceremos!

image
Alternative fans of ergotelis

Νά ‘σαι καλά ρε Τσοχατζόπουλε! Κι εσύ και η παρέα σου!

image Ακούσατε ακούσατε!!! Ο Τσοχατζόπουλος δεν προτίθεται να εισπράξει το οποιοδήποτε χρηματικό ποσό από το Ελληνικό Δημόσιο, ανεξάρτητα της όποιας απόφασης της Δικαιοσύνης!!! Ο λόγος φυσικά για τις αγωγές των νυν, πρώην και συνταξιούχων βουλευτών για τις αναδρομικές αυξήσεις στις αποζημιώσεις τους!

Δε θέλει άλλα χρήματα από το δημόσιο ο Άκης! Είναι άλλωστε αρκετά αυτά που αποκόμισε τόσα χρόνια στην πολιτική! Το ίδιο μάλλον και οι υπόλοιποι, που ένας - ένας μετά το σάλο που ξέσπασε δηλώνουν ότι παραιτούνται των αξιώσεων για αναδρομική αποζημίωση.

Να’ σαι καλά ρε Τσοχατζόπουλε! Κι εσύ και οι υπόλοιποι! Είστε τελικά πολύ μεγαλόκαρδοι! Ο Ελληνικός λαός θα σας θυμάται για πάντα! Αλλά όχι για το λόγο που εσείς νομίζετε!

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Είδη διατροφής σε άπορους δημότες θα μοιράσει ο δήμος Ηρακλείου τις γιορτές των Χριστουγέννων

Μια πολύ καλή πρωτοβουλία, που έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι τα οικονομικά του δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, αναλαμβάνει φέτος τις γιορτές ο δήμος Ηρακλείου.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (826/2011) που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 7ης Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε σήμερα, εγκρίθηκε η χορήγηση ειδών διατροφής σε άπορους δημότες του Ηρακλείου τις γιορτές των Χριστουγέννων αξίας 22.457,34 ευρώ.

image

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό και με την πολύ σωστή απόφαση να μη δαπανηθούν 40.000 ευρώ από τη Cyta για τη φωταγώγηση του δέντρου και τη “φιλοξενία” της κας Κοκκίνου, αλλά να ενισχυθούν με το αντίστοιχο ποσό Φιλανθρωπικά Σωματεία της πόλης, Σύλλογοι και ευπαθείς ομάδες, θα δώσουν σίγουρα μια ανάσα στους συμπολίτες μας που πραγματικά χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας τις γιορτινές μέρες που έρχονται.

Μπράβο λοιπόν στο δήμο Ηρακλείου. Γιατί, όπως έχω υποχρέωση να προβάλω τα στραβά κι ανάποδα που πέφτουν στην αντίληψή μου, άλλο τόσο έχω υποχρέωση, αλλά και μεγαλύτερη ευχαρίστηση, να προβάλω μέσα από αυτό το blog τις αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται. Πόσο μάλιστα όταν αυτές αφορούν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Ένα μεγαλύτερο μπράβο όμως αξίζει στους πολίτες του Ηρακλείου, που από τη μια με τη στάση τους ουσιαστικά απέτρεψαν την εν είδει “λαϊκού κέντρου” φιέστα της φωταγώγησης που αρχικά είχε σχεδιαστεί, και από την άλλη με την καθημερινή τους συνεισφορά είτε μέσω συλλόγων είτε μέσω ομάδων στο διαδίκτυο , δείχνουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους  στους άπορους συμπολίτες τους.

E ρε αναδρομικό φτύσιμο που σας χρειάζεται! Και με τόκο, όπως ακριβώς και τα αναδρομικά που διεκδικείτε!

image Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα των δικαστικών διεκδικήσεων των αναδρομικών που ζητάνε αρκετοί  συνταξιούχοι, πρώην αλλά και κάποιοι νυν βουλευτές. Και μάλιστα, σε μια περίοδο που συζητιέται ακόμα και η μείωση των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα!

Οι περισσότερες αγωγές των “εκλεκτών” του ελληνικού λαού υποβλήθηκαν το 2007 και διεκδικούν ποσά κατά μέσο όρο της τάξης των 250.000 ευρώ περίπου η καθεμία για αναδρομικές αυξήσεις τουλάχιστον μίας 5ετίας. Δε μένουν όμως σε αυτό, αλλά έχουν ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ να διεκδικούν και αποζημίωση για ηθική βλάβη (10.000 έως 15.000 ευρώ), γιατί οι πρώην βουλευτές θεωρούν ότι με τη μη αύξηση (περίπου στο διπλάσιο) των αποδοχών τους, το ελληνικό δημόσιο προσέβαλε την προσωπικότητά τους...

Περίπου 850 αντίστοιχες αγωγές εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) από συνταξιούχους βουλευτές, που διεκδικούν αναπροσαρμογή συντάξεων για διαφορετικά διαστήματα περίπου της τελευταίας δεκαετίας 9κόποιοι έχουν προσφύγει 2 φορές) . Οι τ. βουλευτές ζητούν περίπου τον διπλασιασμό των αποδοχών τους από το 2000 και μετά, στο ύψος των αποδοχών του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Διεκδικούν να επεκταθούν και υπέρ τους οι αποφάσεις του «Μισθοδικείου», που το 2006 ικανοποίησε αντίστοιχο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, αφού οι αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ έπρεπε να είναι το ανώτατο «πλαφόν» στο Δημόσιο, ήταν οι μισές του προέδρου ΕΕΤΤ, αλλά και διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών!

Δε θα σταθώ στα ονόματα, αυτά μπορείτε να τα βρείτε παντού. Αυτό που προκύπτει όμως ως συμπέρασμα ΚΑΙ  από αυτή την ιστορία είναι ότι έτσι εξηγείται γιατί η χώρα μας έφτασε εκεί που έφτασε: γιατί όλα αυτά τα χρόνια της δήθεν ακμής, η πλειοψηφία αυτών που βρίσκονταν στα βουλευτικά έδρανα νοιάζονταν ΚΥΡΙΩΣ για την προσωπική τους οικονομική αποκατάσταση! Και δε διστάζουν να ρίξουν ακόμα μια κλωτσιά στην Ελλάδα που καταχρέωσαν τα χρόνια που βρίσκονταν στο προσκήνιο, ακόμα και τώρα που ο κάθε Έλληνας πολίτης χάνει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του!

Ε ΡΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΦΤΥΣΙΜΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ! ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΚΟ ΜΑΛΙΣΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ!

Και η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ενάντια στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ

image Με μια πολύ σημαντική απόφαση, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αντίθετη στην επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών  (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) μέσω της Δ.Ε.Η. 

Η απόφασή αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς οι εργασίες σύνδεσης και διακοπής ρεύματος σε ρολόγια των ιδιοκτητών ακινήτων έχει εκχωρηθεί στους κατά νομούς εργολάβους , που είναι μέλη των τοπικών εργοληπτικών συνδέσμων ! Έτσι, άλλο ένα εμπόδιο μπαίνει ανάμεσα στο ρολόι μας και … στην κυβέρνηση!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος που εξέδωσε η ΠΕΣΕΔΕ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση των προεδρείων των νομαρχιακών εργοληπτικών οργανώσεων της χωράς στη Δράμα:

10 Δεκεμβρίου 2011

Συνδιάσκεψη Προεδρείων Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων στη Δράμα

                                     ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, έχοντας υπ΄όψιν την επιβολή Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών  (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) μέσω της Δ.Ε.Η. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην παραπάνω εισφορά  η οποία πλήττει άμεσα τα λαϊκά εισοδήματα, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς που είναι αντίθετοι στην εισφορά και δεν θα συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια κατακερματίζει τους συμπολίτες μας.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και οποιαδήποτε συμμετοχή σε εργασίες διακοπής της ηλεκτρικής παροχής.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων Μασταμπά- Aτσαλένιου Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 5μμ στο Πνευματικό Κέντρο της Αγ. Σοφίας

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
(Όσο περισσότεροι, τόσο αποτελεσματικότεροι!!)

Ας γνωριστούμε
Είμαστε πολίτες του Μασταμπά. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, της παρακάτω πολυκατοικίας, του επόμενου τετράγωνου. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, επαγγελματίες, νοικοκυρές. Κάποιοι από εμάς, μέχρι χτες, ίσως και να μην γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Η οικονομική κρίση, που έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές μας, μας βρήκε αποξενωμένους και αδύναμους να αντιδράσουμε στον καταιγισμό των απάνθρωπων μέτρων που μας επιβάλλουν οι κυβερνήσεις του Μνημονίου. Όμως τελικά η κρίση «κατάφερε» να μας φέρει πιο κοντά. Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πως θα ήταν αν γινόμαστε ξανά γείτονες, αν αρχίζαμε να  νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο, να υπολογίζουμε ο ένας στη βοήθεια και την υποστήριξη του άλλου. Αφορμή για να συναντηθούμε, στάθηκε η απόφασή μας να μην πληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ. Μια απόφαση που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και στην οποία δεν φτάσαμε αβασάνιστα.
Γιατί δεν πληρώνουμε το χαράτσι
Για κάποιους από εμάς, η άρνηση πληρωμής είναι  μονόδρομος. Λεφτά δεν υπάρχουν….ούτε για τα στοιχειώδη. Στη δική μας θέση βρίσκονται και πολλοί άλλοι.
Κάποιοι άλλοι έπρεπε να επιλέξουμε. Ή το χαράτσι ή το πετρέλαιο του σπιτιού.  Υπάρχουν και αυτοί που απλά αρνούνται να πληρώσουν ένα παράνομο, άδικο και αντισυνταγματικό χαράτσι.
Αρνούμαστε να γίνουμε ενοικιαστές στο ίδιο μας το σπίτι. Ακόμα και αν σήμερα «αντέχει η τσέπη μας», ξέρουμε πως του χρόνου, όταν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (άρα και το χαράτσι) θα αυξηθούν και το «έκτακτο τέλος» θα γίνει μόνιμος  πια φόρος σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ τότε θα είναι αργά για να αντιδράσουμε. Η σημερινή μας στάση λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν και απειλούνται με διακοπή της ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους.
«στο τέλος θα το πληρώσουμε»….. μας λένε κάποιοι
Η μάχη για να μην πληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί. Όταν ακόμα και ο Επίτροπος της Ε.Ε κατακρίνει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των σπιτιών, λόγω μη καταβολής του χαρατσιού, εμείς έχουμε κάθε λόγο να μην υποκύψουμε στον εκβιασμό τους «ή πληρώνετε ή σας κόβουμε το ρεύμα». Γιατί είναι θέμα αξιοπρέπειας να μην τους επιτρέψουμε να γίνει η παροχή κοινωνικών αγαθών, (όπως είναι το ρεύμα), φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Γιατί σήμερα είναι το ρεύμα, αύριο θα είναι το νερό (;) και ίσως αύριο να μας εκβιάζουν ακόμα και για τον  αέρα που αναπνέουμε (;).
Η μάχη για να μην πληρώσουμε το χαράτσι είναι μια μάχη που συνεχίζεται και που αξίζει να δοθεί. Γιατί σαν κι εμάς σκέφτονται και πολλοί άλλοι, σε όλη την Ελλάδα. Γιατί κινήσεις σαν τη δική μας δημιουργούνται σε πολλές γειτονιές, πολλαπλασιάζονται, μεγαλώνουν. Γιατί το χαράτσι μας απασχολεί όλους, ακόμα και αυτούς που πλήρωσαν την πρώτη δόση, με βαριά καρδιά.
Η δύναμή μας είναι η γειτονιά μας
Ο εκβιασμός, ο εκφοβισμός και το ψέμα είναι τα όπλα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να μας πείσει να πληρώσουμε το χαράτσι. Οι προσπάθειές τους θα πιάνουν τόπο, όσο μένουμε ο καθένας μόνος του, αντιμέτωπος με τους απλήρωτους λογαριασμούς και τα αδιέξοδά του, ψάχνοντας κάπως να τη βολέψουμε αυτή τη φορά και «την επόμενη βλέπουμε». Ο δρόμος αυτός οδηγεί με σιγουριά στην οικονομική εξαθλίωση και την απόγνωση. Το ζούμε, το βλέπουμε δύο χρόνια τώρα.
Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να συντονιστούμε με το γείτονά μας και το διπλανό μας. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και εμείς. Με συνελεύσεις σε πολυκατοικίες και μικρές γειτονιές προσπαθούμε να γίνουμε πολλοί.
Γιατί όσο περισσότεροι τόσο αποτελεσματικότεροι.
Η προσπάθειά μας αφορά και τη δική σου ζωή. Παρακίνησε και το γείτονά σου.  Ελάτε  να αποφασίσουμε μαζί τους τρόπους που θα δράσουμε συντονισμένα σαν συνοικία.
● για να μην πληρώσουμε το χαράτσι σήμερα
● για να ζωντανέψουμε  ξεχασμένες έννοιες…. ανθρωπιά, αξιοπρέπεια αλληλεγγύη

Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων  Μασταμπά- Aτσαλένιου
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 5μμ
στο Πνευματικό Κέντρο της Αγ. Σοφίας

Σύλλογος Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων
Ενεργοί Πολίτες Μασταμπά
Πολίτες κατά του Χρέους