ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ένα δέντρο, μια φορά… σαν σήμερα…

«Ένα δέντρο, μια φορά». Μια ταινία μικρού μήκους βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά , σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ράππα (παραγωγή ΕΡΤ), με τη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη φωνή, μεταξύ άλλων, του Διονύση Σαββόπουλου. Η δεύτερη μόλις ταινία, με μια αμιγώς ελληνική ομάδα νέων δημιουργών, ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (ΕΒU) δεύτερη καλύτερη παραγωγή για παιδιά και νέους εν γένει σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2009.

Είναι απίστευτο πόσο αληθινή μοιάζει η ιστορία. Μια πολύ συγκινητική ιστορία, πολύ κοντά στη σημερινή πραγματικότητα…

Καλήν εσπέρα, άποροι, κι αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θεία γέννηση, να πω στο φτωχικό σας

image Ημέρα Καλάντων η σημερινή, και σκεφτόμουν τα παιδιά που με το πρώτο φως της ημέρας θα πάρουν δρόμους και σοκάκια για να προλάβουν να τραγουδήσουν πρώτα τη γέννηση του Χριστού. Μόνο που τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα όπως τα ξέρουμε, δεν ταιριάζει πλέον να τραγουδιούνται στη χώρα μας...

Θα πρέπει να γίνει κάποια προσαρμογή του τύπου: "Καλήν εσπέρα Άποροι, αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θεία γέννηση να πω στο φτωχικό σας",  για να είναι εντός κλίματος. Και οι καλαντάρηδες δε θα πρέπει να ελπίζουν και σε πολλά χρήματα. Καλό είναι λοιπόν να κρατάνε κι ένα ταπεράκι για τους κουραμπιέδες, και να μην τρέφουν μεγάλες προσδοκίες. Εξάλλου, σκοπός είναι να τηρηθεί το έθιμο, σωστά;

Στα παλιά χρόνια τα παιδιά τραγουδούσαν τα κάλαντα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, κρατώντας φαναράκια αναμμένα. Δε θα ήταν άσχημο να επανέλθει αυτό το έθιμο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι σε όλα τα σπίτια που θα επισκεφτούν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Και στο τέλος, ειδικά εδώ στην Κρήτη που προσθέτουμε και μια στροφή στα “κανονικά κάλαντα” τύπου “σ’ αυτό το σπίτι πού ‘ρθαμε, πέτρα να μη ραγίσει…” , θα μπορούσε η ευχή να είναι κάπως έτσι:

Σ’ αυτό το σπίτι πού ‘ρθαμε, δόση μην υστερήσει, και η τράπεζα και ο δικαστής ποτέ να μην πατήσει”  .

Άντε βρε, και του χρόνου!!!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ζήσε το μύθο σου…στη Γερμανία!

image

Αύξηση κατά 19% της μετανάστευσης ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας για το πρώτο εξάμηνο του 2011. Οι άνθρωποι προερχόμενοι από το εξωτερικό που εγκαταστάθηκαν το διάστημα αυτό στη Γερμανία υπολογίζονται στις 435.000. Και φυσικά, υπήρξε μεγάλη αύξηση από χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά και χώρες της κεντρικής Ευρώπης που έχουν ενταχτεί στην ΕΕ.

Ο αριθμός των νέων μεταναστών από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 84% το πρώτο εξάμηνο στους 4.100 ανθρώπους, ενώ η μετανάστευση από την Ισπανία αυξήθηκε κατά 49%, στους 2.400 ανθρώπους.

Εκεί οδηγεί η εφαρμοζόμενη πολιτική: σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων προς Γερμανία, Αυστραλία, ΗΠΑ, και όπου αλλού η αγορά εργασίας είναι πιο φιλόξενη από την Ελληνική. Και δυστυχώς, εκτός από τους νέους ανθρώπους που δεν έχουν πολλούς δεσμούς στην Ελλάδα, φεύγουν και άνθρωποι οικογενειάρχες, αφήνοντας πίσω τους την ίδια τους την οικογένεια, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς αυτήν…

Εκεί μας κατάντησαν… Οι ξένοι να έρχονται να ζήσουν το μύθο τους στην Ελλάδα (όπως λέει και η διαφήμιση του ΕΟΤ), κι εμείς να φεύγουμε μετανάστες για να ζήσουμε το δικό μας…

Να αναβληθεί η απόφαση για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητούν οι Έμποροι

image Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου καθώς και στη Διοίκηση της ΔΕΗ, ζητώντας την αναβολή της απόφασης για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται:

«...Σε μία περίοδο όπου οι υφεσιακές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν φέρει σε κατάσταση πλήρους ασφυξίας την ελληνική αγορά, οι επιχειρηματίες αναμένουν μία σειρά από κινήσεις που θα αναζωογονήσουν την καταναλωτική κίνηση και θα δημιουργήσουν κίνητρα για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι μάλλον ακατανόητη η πρόθεση της Διοίκησης της ΔΕΗ να ζητά ανατιμήσεις στα τιμολόγια κατοικιών και επιχειρήσεων της τάξεως του 15%, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εγκρίνει ποσοστό αύξησης έως 12%, και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να επιθυμεί ποσοστό αύξησης στο 10%.

Ενώ οι περισσότερες μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες, την τελευταία διετία, η ΔΕΗ για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια, ανακοίνωσε ζημιές για το τρίτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την αύξηση της χρέωσης του τέλους ΑΠΕ από 1η Ιανουαρίου του 2012 για τους οικιακούς καταναλωτές στα 5,99 ευρώ, από τα 1,99 ευρώ που χρεώνεται σήμερα, της υψηλής τάσης 2,96 από 1,04 ευρώ, της μέσης τάσης 5,35 από 1,69 ευρώ, της χαμηλής τάσης 2,96 από 0,9 ευρώ και της αγροτικής χρήσης 2,29 από 0,74 ευρώ.

Την τελευταία διετία 2010-2011, έχουν γίνει δέκα αυξήσεις:

(1) ρήτρα καυσίμου (Β΄ τρίμηνο 2010),
(2) ΦΠΑ από 9 στο 10% (Μάρτιος 2010),
(3) ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για επιχειρηματική χρήση (Μάιος 2010),
(4) τέλος ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) 0,50 ευρώ ανά 1.000 KWh (Μάιος 2010)
(5) τέλος Α.Π.Ε. από 0,3 σε 5,57 ευρώ η MWh για βιομηχανίες και εμπορικούς πελάτες (Ιούνιος 2010),
(6) ΦΠΑ από 10 στο 11% (Ιούλιος 2010),
(7) χρέωση για τη χρήση του δικτύου διανομής κατά 15% στη μέση και κατά 7% στη χαμηλή τάση (Ιούλιος 2010),
(8) νέα αύξηση της τάξης του 2,65% στο τέλος ΑΠ.Ε. που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις (Δεκέμβριος 2010,)
(9) νέα αύξηση του ΦΠΑ από 11 στο 13% (Ιανουάριος 2011) και
(10) αυξήσεις στα τιμολόγια που για τα οικιακά φθάνουν στο 13,7% (Ιανουάριος 2011).

Στα παραπάνω θα μπορούσαμε να προσθέσουμε για την περίοδο 2006-2009 τις 5 μεσοσταθμικές αυξήσεις - 4,8% τον Αύγουστο του 2006, 3,57%, το Μάρτιο και Ιούλιο του 2007, 6,41% το Δεκέμβριο του 2007 και 7,24% τον Ιούλιο του 2008 - και την αύξηση κατά 30% τα τελών χρήσης του δικτύου της επιχείρησης τον Ιούλιο του 2009. Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη επιβαρυνθεί πάρα πολύ από τις ανατιμήσεις των τιμολογίων.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση κάθε Έλληνας και ένα εργαλείο που κινεί στην ουσία την οικονομία της χώρας. Τυχόν διόγκωση του πάγιου εξόδου ενός νοικοκυριού ή μίας επιχείρησης για ηλεκτρικό ρεύμα θα περιορίσει το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα και το κυριότερο θα δυσκολέψει τις επιχειρήσεις ώστε να προβούν σε κοινωνικά ορθές και αλληλέγγυες πολιτικές τιμών. Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη της διοίκησης της ΔΕΗ και γι' αυτό το λόγο ζητούμε τη μη αύξηση των τιμολογίων. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν ότι τα εισοδήματα των πολιτών, οι τζίροι των καταστημάτων, και η αγοραστική κίνηση έχουν μειωθεί δραματικά, να αποφασίζονται μικρές, μεγάλες ή μεσοσταθμικές αυξήσεις στον ήδη «υπερφορτωμένο» λογαριασμό της ΔΕΗ.
Η ΕΣΕΕ ζητά από τη μεταβατική κυβέρνηση να αναβάλει την οποιαδήποτε απόφασή της και τη διοίκηση της ΔΕΗ να ανακαλέσει τις απαιτήσεις για νέες επιβαρύνσεις, μέσω των τιμολογίων της, στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις...».

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η “Πράσινη Πρόταση για τη διαχείριση των Απορριμμάτων στην Κρήτη” από το Δίκτυο “ΟικοΚρήτη”

Η “Πράσινη Πρόταση για τη διαχείριση των Απορριμμάτων στην Κρήτη”, που που επεξεργάστηκε ο Δρ. Περιβαλλοντολόγος, κ. Φίλιππος Κυρκίτσος και υιοθέτησε το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη", παρουσιάστηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Σύμφωνα με το "ΟικοΚρήτη", η Πράσινη Πρόταση έρχεται να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο, που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, αλλά και στην Ελλάδα, σχετικά με το εάν είναι βιώσιμη και ρεαλιστική μία «Πράσινη Διαχείριση Απορριμμάτων» καθώς και να συμπληρώσει τα κενά, που υπάρχουν στις μέχρι σήμερα προσεγγίσεις για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη, και να καταθέσει πολλά νέα δεδομένα, που δεν έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Το Δίκτυο "ΟικοΚρήτη" προτείνει να υιοθετηθεί στο σύνολό της, σαν πιο συμφέρουσα περιβαλλοντικά, οικονομικά και διαχειριστικά, η Πράσινη Πρόταση, τόσο για την υλοποίηση δράσεων για την ανάκτηση υλικών πριν την τελική επεξεργασία – διάθεση, όσο και την δημιουργία νέων μονάδων διαχείρισης (είδος, δυναμικότητα, αριθμός μονάδων και χωροθέτηση).

Δείτε την “Πράσινη Πρόταση” στο κείμενο που ακολουθεί:

Πράσινη Πρόταση Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κρήτης

Παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων και απόσυρση Ι.Χ. ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ

image Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα πολλών πολιτών, παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011) μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2012.

Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.

Επιπλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σκοπεύουν να παρατείνουν την προθεσμία του μέτρου της απόσυρσης Ι.Χ. αυτοκινήτων και μικρών φορτηγών για ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2012.

Δ.Τ: Στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης της Κρήτης ‘η διαχείριση μιας κατάστασης που έρχεται;

image
ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ , Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο ΚΡΗΤΗ Πρώτη Δύναμη του Σταύρου Αρναουτάκη.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλουμε εμείς.
Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας σήμερα βιώνει ίσως τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της.
Η κρίση αυτή είναι πολύπλευρη, είναι κρίση οικονομική, κοινωνική, θεσμική αλλά σίγουρα και ιδεολογική για το λόγω του ότι τείνουμε σαν λαός να ξεχάσουμε τις καταβολές μας.
Παρ’ όλα αυτά βέβαια υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητες μας ως λαός και να επενδύσουμε στους σωστούς τομείς σαν Περιφέρεια Κρήτης, με αποφασιστικότητα και όραμα για το μέλλον του τόπου μας!
Οι 12 αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ιδιαίτερη όμως βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της Κρήτης.
Ιδιαίτερης όμως σημασίας είναι και ο τομέας της ενέργειας στην Κρήτη λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και των κλιματικών της χαρακτηριστικών.
Ένας τομέας που αν γίνουν οι σωστές ενέργειες τα πιθανά οφέλη θα είναι για το νησί τεράστια.
Χωρίς βέβαια να μπούμε στη λογική του ξεπουλήματος που επιδιώκουν συμφέροντα επιτηδείων εκμεταλλευόμενοι την οικονομική μας κατάσταση.
Αν θέλουμε να μιλάμε για ενέργεια στη Κρήτη πρέπει επιτέλους να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός προς τον ¨ανυποψίαστο / αφελή¨ κρητικό λαό.
Άμεσα πρέπει να εκπονηθεί η οριστική μελέτη για την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και η έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης του έργου με διαφανή κριτήρια.
Η Κρήτη θεωρείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «πιλοτική περιφέρεια» δημιουργίας και ανάπτυξης εκτεταμένων μορφών ΑΠΕ, (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αρκεί βέβαια να γίνουν με σωστά κριτήρια, διαφάνεια και αυστηρούς όρους χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση του περιβάλλοντος και αυθαίρετη καταπάτηση των δημοσίων εκτάσεων.
Αυτονόητο είναι να μην γεμίσουμε τα βουνά και τους κάμπους της Κρήτης με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά .
Η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να διαθέτει πλήρη κατεύθυνση, λεπτομερή και ολοκληρωμένο προγραμματισμό ενεργειακού σχεδιασμού που αφορά όλες τις μορφές ΑΠΕ αλλά και την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

Μετά την πολεοδομία, μετακομίζει και η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου σε ιδιόκτητο ακίνητο

image Επιτέλους ο δήμος Ηρακλείου άρχισε να βάζει μια τάξη στο θέμα της στέγασης των υπηρεσιών του, μειώνοντας αρκετά το ποσό σε ενοίκια που θα καταβάλει κάθε χρόνο για το σκοπό αυτό.

Μετά την Πολεοδομία που εντός των ημερών μετακομίζει από το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια στο κτίριο της πλατείας Δασκαλογιάννη εξοικονομώντας ενοίκιο 181.000 ευρώ το χρόνο,  ακολουθεί και η Δημοτική Αστυνομία.

Με την 878/2011 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και σε χρονικό διάστημα 60 ημερών, θα λυθεί η μίσθωση με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου που βρίσκεται επί της Εθνικής Αντιστάσεως και Μονής Πρεβέλης, όπου σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Αστυνομία. Η υπηρεσία αυτή θα μεταφερθεί  στο Δημοτικό Ακίνητο της Παλαιάς Λαχαναγοράς στην παραλιακή (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου), όπου εξοικονομήθηκε χώρος. Με τη μεταστέγαση αυτή θα εξοικονομηθούν άλλα 95.000 ευρώ το χρόνο. Τη μετακόμιση θα την αναλάβουν αυτή τη φορά οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, και όχι κάποια ιδιωτική μεταφορική εταιρία όπως στην περίπτωση της πολεοδομίας!

Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά μπορεί να εξοικονομηθούν αρκετά τελικά, αν γίνει σωστή διαχείριση χώρου και ανθρώπινου δυναμικού!

Μπορούν να μας εκπροσωπήσουν πραγματικά στη βουλή άνθρωποι με υπέρογκα εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία;

image Την επισκεψιμότητα που είχε τις 2 τελευταίες μέρες η ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων δεν πρέπει να την είχε από τότε που βγήκε στον “αέρα”. Αιτία; Μα, η ανάρτηση σε αυτή του “Πόθεν Έσχες” των 300 εκλεκτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου!

Αναλυτικά τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των Βουλευτών μπορείτε να τις βρείτε εδώ. Και μην εκπλαγείτε από τις υπέρογκες βουλευτικές αποζημιώσεις! Έσπευσαν να διευκρινίσουν οι βουλευτάδες μας ότι τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι του 2009, δηλαδή “προ κρίσης”!. Δε μας είπαν βέβαια, αφού τα δηλωθέντα στοιχεία αφορούν  στο 2009, πριν ξεσπάσει η κρίση, γιατί κάποιοι εμφανίζουν μειωμένες καταθέσεις στις τράπεζες; Μήπως ήξεραν κάτι και δε μας το έλεγαν κι εμάς;

Ακόμα όμως και οι υπόλοιποι, που δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα, δεν έχουν αντίστοιχες καταθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ήρακλειώτης βουλευτής κος Παρασύρης, που ενώ δηλώνει εισοδήματα 428.000 ευρώ παρακαλώ, έχει καταθέσεις περίπου 180.000 ευρώ, και μάλιστα από προηγούμενα έτη! Δηλαδή όλα τα υπόλοιπα χρήματα, τα κατανάλωσε κάπου; Αλλά, όπως λέει και ο Πάγκαλος, δεν υπάρχει υποχρέωση να δηλώσεις τι τα έκανες, αλλά που τα βρήκες!

Για τους Ηρακλειώτες βουλευτές λοιπόν, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

Αυγενάκης Λευτέρης
Βουλευτική Αποζημίωση:
103.371,66 ευρώ
Λοιπά εισοδήματα μη τεκμαρτά: 34.086,85 ευρώ
Ακίνητα: 25ης Αυγούστου 4, οικόπεδο Κωνσταντίνου Πετράκη 10 στο Δήμο Φαιστού, οικία στις Καμάρες.
Μετοχές σε: Βότομος Α.Ε., Παγκρήτια, ΑΝΕΚ, ΚΑΘΗ, ΜΟΝΤΑ, ΠΗΓΑΣ ΠΡΔ
Μοτοσυκλέτες: 400 κυβικών, 200 κυβικών

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτική Αποζημίωση:
103.580,05 ευρώ
Λοιπά Εισοδήματα: 5.110,08 ευρώ
Λοιπά Εισοδήματα Συζύγου: 17.506,71 ευρώ
Ακίνητα: Αγροτεμάχια σε Αρχοντικό, Βαθειάς, Παναγιά, Λουτρά: 13 στρέμματα, Γραφείο στο Αρκαλοχώρι ,Κατάστημα στο Αρκαλοχώρι ,
2 οικόπεδα στο Αρκαλοχώρι ,2 Διαμερίσματα και μία οικία στις Πατσίδες,1 Διαμέρισμα στο Ηράκλειο
Μετοχές σε: Παγκρήτια Τράπεζα, Βότομος Α.Ε., Π.Α.Ε. Ο.Φ.Η., Κρητική Εμπορική Α.Ε.
Καταθέσεις: 25.023,68 ευρώ
Καταθέσεις Συζύγου: 640,06 ευρώ
Αυτοκίνητα: Ένα αυτοκίνητο 2000 κυβικών κι ένα αυτοκίνητο 1600 κυβικών σύζυγος

Μανώλης Κεφαλογιάννης
Βουλευτική αποζημίωση:
104.125,18 ευρώ
Λοιπά εισοδήματα συζύγου: 3.111,47 ευρώ
Ακίνητα : Αποθήκη και Διαμέρισμα στο Ψυχικό 321 τετραγωνικών
Αγροτεμάχια σε Τσιλαστρές Πεζούλες, Χαλέπα, Βελόνι – Κεφάλι, Γιόφυρος περίπου 1.500 στρεμμάτων ,Αποθήκες σε Αγάκου Μετόχι, Βελόνι – Κεφάλι, Διαμέρισμα σε Ηράκλειο 116 τετραγωνικά ,
Δύο αποθήκες στο Ψυχικό ,Διαμέρισμα 190 τετραγωνικών στο Ψυχικό ,Διαμέρισμα 321 τετραγωνικών στο Ψυχικό
Καταθέσεις: 300.000 ευρώ
Αυτοκίνητα: 2 ο ίδιος και 1 η σύζυγος
Μέτοχος σε Α.Ε.

Μιχάλης Κριτσωτάκης
Βουλευτική αποζημίωση:
23.423,51 ευρώ
Λοιπά εισοδήματα: 33.958,55 ευρώ
Εισοδήματα Συζύγου: 31.538,37 ευρώ
Διαμερίσματα σε: Ανακρέοντος 108 τ.μ., 97, τ.μ. 71 τ.μ. ,Κατάστημα στο Ηράκλειο , Οικόπεδο 1,5 στρέμματος , Ακίνητο στο Μοχό ,
Αγροτεμάχια σε Βάθια, Μάχα, Κεφάλα, 6,5 στρεμμάτων
Καταθέσεις:  22.000 ευρώ
Αυτοκίνητο: 1.400 κυβικών
Σύζυγος Χαλκίδα: Αγροτεμάχιο 35 στρεμμάτων , Χαλκίδα: Οικόπεδο 4 στρεμμάτων ,Αγροτεμάχια 2.000 στρεμμάτων ,Καταθέσεις 150 ευρώ
Αυτοκίνητο 1.100 κυβικών

Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Εισοδήματα:
62.492,72
Σύζυγος: 13.233,32
Ακίνητα: Διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης από τη σύζυγο 84 τ.μ. 71 τ.μ. 64 τ.μ. 65 τ.μ. , Κατάστημα στην Καλλιθέα Αττικής , Αγροτεμάχιο στη Βιάννο 17 στρέμματα , 130 στρέμματα βοσκότοπος στη Βιάννο, Σπίτι στη Βιάννο 125 τ.μ. ,Οικόπεδο στη Βιάννο 242 τ.μ. ,
Σπίτι στον Κερατόκαμπο 80 τ.μ. ,Οικόπεδο στο Ηράκλειο στον Καρτερό 440 τ.μ.
Σύζυγος; Οικία στο Άστρος Αρκαδίας , Αγροτεμάχιο, Διαμέρισμα στο Ηράκλειο 69 τ.μ. , Οικία στον οικισμό Βόχαικου 90 τ.μ. , γροτεμάχια σε Γράνα, Χατζηγιάννη και Σωλήνγια 12 στρεμμάτων
Καταθέσεις: 11.000 ευρώ Σύζυγος: 16.000 ευρώ
Τρία αυτοκίνητα 1400, 1200 και 1239 κυβικών

Φραγκίσκος Παρασύρης
Βουλευτική Αποζημίωση:
25.661,51 ευρώ
Λοιπά Εισοδήματα: 392.109,30 ευρώ Σύζυγος: 10.979,36 ευρώ
Ακίνητα: Διαμέρισμα 72 τετραγωνικά κέντρο της πόλης ,Διαμέρισμα 62 τετραγωνικά , Κατάστημα 32 τετραγωνικά ,Σύζυγος κατάστημα στη Σταλίδα
Μετοχές σε: Βότομος, ΣΥΦΑΚ, Παγκρήτια, Βαρβαρέσος, Νεώριον, Τράπεζα Πειραιώς, Frigoglass, Χαϊδεμένος
Καταθέσεις: 175.000 ευρώ , Σύζυγος καταθέσεις: 4.000 ευρώ
Μοτοσυκλέτα 500 κυβικών
Ομόρρυθμος Εταίρος σε 2 εταιρίες

Μαρία Σκραφνάκη
Βουλευτική Αποζημίωση:
103.580 ευρώ
Λοιπά έσοδα: 2.255 ευρώ , Σύζυγος: 29.935 ευρώ
Ακίνητα: Υψηλή κυριότητα σε σπίτι στις Βούτες 150 τετραγωνικά,
Γραφείο Δαιδάλου 300 τετραγωνικά, Αγροτεμάχια σε Τύλισο 3,5 στρέμματα , Γραφείο Πλατεία Ελευθερίας 61 τετραγωνικών , Οικόπεδο στο Γερακάρι 580 τετραγωνικών                                      Μετοχές σε Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα
Καταθέσεις: 20.000 ευρώ ,Καταθέσεις Συζύγου: 3.000 ευρώ
Αυτοκίνητο επιβατηγό 1600 κυβικών

Μανώλης Στρατάκης
Βουλευτική αποζημίωση:
104.497,29 ευρώ
Λοιπά Εισοδήματα: 5.786 ευρώ  Σύζυγος: 37.791,44 ευρώ
Ακίνητα: Αγροτεμάχια σε Παναγιά, Κασσάνους, Βιάννο, Αννισαρά 47 στρέμματα ,Αγροτεμάχια σε Αννισαρά και Θεσσαλονίκη 8 στρέμματα
Καταθέσεις σε τράπεζες: 93.000 ευρώ,  Συζύγου: 116.500 ευρώ
Δύο αυτοκίνητα 1500 και 1200 κυβικών (το δεύτερο με τη σύζυγο).

Όπως βλέπετε από τα παραπάνω, αλλά και από τις δηλώσεις των υπολοίπων βουλευτών (Βενιζέλου, Πάγκαλου, κλπ), κανένας δεν είναι φτωχαδάκι! Κανένας δεν θα χαθεί! Θα μου πείτε, τι θες, να πεινάει ο βουλευτής; Όχι βέβαια! Άλλα δε θέλω να πεινάω ούτε εγώ! Αφού αυτοί κόβουν το εισόδημα όλων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα ήθελα να με εκπροσωπούν στη βουλή άτομα που μπορούν να κατανοήσουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σε τι κατάσταση με φέρνουν με τα μέτρα που παίρνουν! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 400.000 ευρώ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΥ!

Καλό είναι λοιπόν την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στις κάλπες, να έχουμε υπόψη μας και αυτή την παράμετρο. Και η επόμενη φορά πλησιάζει…

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Διπλή αύξηση στο λογαριασμό της ΔΕΗ το 2012.

Μεγάλες εκπλήξεις μας περιμένουν κατά την παραλαβή του 1ου λογαριασμού της ΔΕΗ του 2012, όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος! Εκτός από την αύξηση στην τιμή μονάδας που θα ανακοινωθεί αυτές τις μέρες από το ΥΠΕΚΑ και αναμένεται να είναι της τάξης του 12%-15%, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε άλλη μια αύξηση: αυτή του Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας!

Με την Αριθμ.Δ5−ΗΛ/Β/Φ.1.17/10745/οικ.28556 ΦΕΚ 2095 Β 31.12.2010 απόφαση του ΥΠΕΚΑ, είχαν καθοριστεί οι τιμές του ειδικού τέλους ΑΠΕ για το 2011όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

image Με την Απόφαση 1543/2011 της ΡΑΕ που ανακοινώθηκε χτες, αποφασίστηκαν οι εξής τιμές για το 2012:

image Για την οικιακή χρήση, θα υπάρξει αύξηση του ειδικού τέλους για ΑΠΕ από 1,95 €/MWh  σε 5,99 €/MWh,  ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ  ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ!

Και ερωτώ τα σαΐνια της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ: πως θα μπορέσει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό να πληρώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 2012, όταν εν μέσω ύφεσης και καλπάζουσας ανεργίας θα γίνουν τέτοιου είδους ΔΙΠΛΕΣ αυξήσεις;

Μειώθηκε, λέει, η κερδοφορία της ΔΕΗ και πρέπει να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος! Λες και υπάρχει καμιά επιχείρηση στην Ελλάδα που να αυξήθηκε η κερδοφορία της! Κι επειδή αυξάνονται τα συστήματα ΑΠΕ που συνδέονται με το δίκτυο, θα αυξηθεί το Τέλος ΑΠΕ, από το οποίο πληρώνονται αποκλειστικά οι επενδυτές!

Αλλά αυτά βλέπουν και οι επιχειρηματίες της χώρας, και αφού μειώθηκε η κερδοφορία τους, αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους, για να βγάλουν τη χασούρα! Ε, αφού βλέπουν το κράτος να το κάνει, γιατί να μην το κάνουν κι αυτοί;

Εδώ θα είμαστε πρώτα ο θεός το 2012, και θα δείτε πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ. Και τότε οι “υπεύθυνοι” της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ θα τα ρίχνουν όλα στην κρίση και στην ΤΡΟΙΚΑ… Μόνο που και αυτοί θα έχουν βάλει κατά ένα μεγάλο ποσοστό το χεράκι τους..

Κοινόχρηστοι χώροι για... τα μπάζα

Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων στην πόλη του Ηρακλείου. Η πόλη ασφυκτιά ανάμεσα σε αυθαίρετα και πολυκατοικίες ενώ οι πολίτες δεν έχουν που να σταθούν και που να περπατήσουν. Διαμορφωμένοι κοινόχρηστοι χώροι υπάρχουν λίγοι και αυτοί συνήθως σε άθλια κατάσταση. Δε μας έφτανε λοιπόν το χάλι μας, έχουμε και τον σχετικό εμπαιγμό από τη δημοτική αρχή και τους «αυλικούς» της. Λέω εμπαιγμό γιατί δεν μπορώ παρά έτσι να χαρακτηρίσω αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στη περιοχή του κοινόχρηστου χώρου του ρέματος της Ερυθραίας στην περιοχή Μεσαμπελιές.

P1030555

Πέρα από τις όχι και πολύ παλιές βιαστικές και χωρίς μελέτη και πρόγραμμα επεμβάσεις που είχαν γίνει στον εν λόγω κοινόχρηστο χώρο για να δημιουργήσουν προφανώς εντυπώσεις, τις τελευταίες μέρες φορτηγά ξεφορτώνουν συνεχώς μπάζα σε αυτούς. Αφού τα ξεφορτώσουν, ομολογουμένως με τάξη, φροντίζουν να τα στρώσουν σαν να επρόκειτο για φυτική γη (χώμα για φύτευση δηλαδή)!!! Φυσικά βλέποντας αυτές τις ενέργειες πολλοί ανυποψίαστοι πολίτες που έχουν αγανακτήσει να βλέπουν τον ανεκμετάλλευτο δημόσιο χώρο, ενώ τα παιδιά της γειτονιάς τους διψούν για χώρο για παιχνίδι, λένε «Μπράβο! Επιτέλους κάτι γίνεται σε αυτούς τους εγκαταλελειμμένους χώρους» και φυσικά αισιοδοξούν για ένα καλύτερο μέλλον.

P1030556

Κάποιος όμως πρέπει να τους εξηγήσει ότι δεν πρόκειται για «υγειές χώμα» αλλά για χώμα γεμάτο ασφαλτικά, μπετόν, πλαστικούς σωλήνες και σίδερα που τίποτα απολύτως δεν προσφέρουν στον χώρο αυτό. Περισσότερο μάλλον τον βλάπτουν αφού στην πρώτη καταρρακτώδη βροχή θα «πιάσουν» τους δρόμους. Πρόκειται μάλιστα για χώματα που θα κοστίσουν διπλά στον δημότη, αφού κάποιος επιτήδειος εργολάβος τα ξεφορτώνει εκεί (ίσως με τη συγκατάθεση του δήμου) ενώ πληρώνεται ότι δήθεν τα μεταφέρει στη χωματερή, ενώ κάποιος άλλος εργολάβος θα ξαναπληρωθεί αυτά τα κυβικά όταν θα πρέπει να τα απομακρύνει για να διαμορφωθεί (συμφωνά με μελέτη ελπίζω) ο κοινόχρηστος χώρος.

P1030557Είναι φανερό επομένως ότι εδώ κάποιος κοροϊδεύει κάποιον. Είτε ο εργολάβος κοροϊδεύει τον δήμο, εν αγνοία του, είτε ο εργολάβος σε συνεργασία με τον δήμο κοροϊδεύουν τους δημότες. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση τα σαΐνια του δήμου (δημοτική αρχή και τεχνικοί) πραγματικά θεωρούν ότι βρήκαν την έξυπνη και οικονομική λύση που απαιτεί η εποχή για να διαμορφώσουν τους κοινόχρηστους χώρους(!!!).

Όλα είναι πιθανά σε αυτή την πόλη γεμάτη «εξυπνάκηδες» και «ειδήμονες».

 Eupalinos 2810

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

“Εσωτερικά” σημειώματα ΣΥΡΙΖΑ για τα “κινήματα ενάντια στα χαράτσια”

Ενημερωτικά σημειώματα του ΣΥΡΙΖΑ, με οδηγίες προς τα κομματικά του στελέχη σχετικά με τις δράσεις τους στα κινήματα της χώρας ενάντια στα χαράτσια αποκαλύφτηκαν πρόσφατα. Μάλιστα, έχουν πάνω την ένδειξη “για εσωτερική χρήση- το προηγούμενο το είδαμε ακόμα και σε blogs!!!”.

 image

image

image

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πράγματι, και με το κίνημα των αγανακτισμένων το καλοκαίρι, και με το κίνημα ενάντια στα χαράτσια που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις μέρες μας σε όλη την Ελλάδα, υπήρχαν και υπάρχουν προσπάθειες να χειραγωγηθεί από κόμματα. Και μια τέτοια προσπάθεια αποκαλύφτηκε με τα συγκεκριμένα έγγραφα. Μάλιστα, είχα αναφερθεί σε τέτοιες προσπάθειες, μετά από την πρώτη συγκέντρωση των “Πολιτών κατά του Χρέους” στο Ηράκλειο. 

Πρέπει όμως τα κομματικά στελέχη όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΣΠΙΘΑΣ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οποιουδήποτε άλλου χώρου να κατανοήσουν ότι ο κόσμος με τέτοιες προσπάθειες αποθαρρύνεται, και δε συμμετέχει στην όλη προσπάθεια. Μεγάλη μερίδα των πολιτών έχει δείξει ξεκάθαρα ότι δε θέλει να έχει σχέση με κανένα κόμμα. Έχει γιατί έχει καεί η γούνα του, είτε γιατί δεν τον εκφράζουν. Το ότι στο θέμα των χαρατσιών συμφωνεί π.χ. με το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ, αυτό δε σημαίνει ότι ασπάζεται και τη φιλοσοφία τους και την ιδεολογία τους. Απλά προσπαθεί να βρει λύση σ’ ένα πρόβλημα που του έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Δεν πρέπει βέβαια να υποτιμούμε και τους πολίτες, οι οποίοι πλέον είναι υποψιασμένοι, και γνωρίζουν καλά πότε κάποιος προσπαθεί να τους χειραγωγήσει. Βέβαια, στην απελπισία τους, η γιαγιά και ο παππούς, ο άνεργος, ο μεροκαματιάρης, δεν θα κοιτάξουν αν τους βοηθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοσδήποτε άλλος. Θέλουν να βγει κάποιος μπροστά να τους προστατέψει, να τους υποστηρίξει. Απλά είναι πιο έντιμη η στάση του ΚΚΕ, που βγαίνει πάντα ως κόμμα, παρά να βγαίνει κάποιος ως ανένταχτος πολίτης και να προσπαθεί να περάσει θέσεις του κόμματός του.

Κλείνοντας, σας μεταφέρω μια διαδικτυακή συζήτηση που είχα με φίλο της σελίδας στο facebook μετά την πρώτη συνάντηση των Πολιτών κατά του Χρέους το Σεπτέμβρη. Του είχα πει ότι “η υπόθεση μου μυρίζει ΣΥΡΙΖΑ”. Και αυτός μου είπε: “ας βγει κάποιος επιτέλους μπροστά, και ας είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλος”Και συμφωνώ με αυτή τη θέση, γι’ αυτό άλλωστε στηρίζω τη δράση των Πολιτών κατά του Χρέους μέσα από αυτό το ιστολόγιο.

Το θέμα των ενημερωτικών σημειωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το blog “Κινήματα από τα κάτω”.

Άλλος ένας άμοιρος ευθυνών υπουργός του μνημονίου ο κος Χρυσοχοϊδης

«Έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο, να εξασφαλίσουμε το γρήγορο δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις»….

«Από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει»…

Οι παραπάνω φράσεις ελέχθησαν από όχι από τον Τσίπρα, ούτε την Παπαρήγα, ούτε κανένα ανεξάρτητο βουλευτή. Ελέχθησαν από τον κο Χρυσοχοΐδη, τον επί δύο χρόνια υπουργό της κυβέρνησης του μνημονίου, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χτες από την εκπομπή “Νέοι Φάκελοι” .

image

Και αναρωτιέμαι, δε θα βάλλουν ποτέ μυαλό αυτοί οι πολιτικοί; Θα συνεχίσουν να μας δουλεύουν ακόμα και τώρα; Θα μας πει ο Χρυσοχοϊδης και ο κάθε υπουργός, που υπηρέτησε πιστά για 2 χρόνια το μνημόνιο, που σήκωνε το χεράκι του ψηφίζοντας κάθε μέτρο που αυτό επέφερε, ότι ήταν κατά του μνημονίου; Ή ότι η κυβέρνηση της οποίας ήταν κορυφαίο μέλος , δεν έκανε σωστή διαπραγμάτευση; Και τι έκανε αυτός γι’ αυτά; Διαφώνησε; Καταψήφισε; Ανεξαρτητοποιήθηκε; Παραιτήθηκε από υπουργός; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ! Παρέμεινε για να μη χάσει “το κοκό”… Την καρέκλα…

Βέβαια τον ρώτησε ο Παπαχελάς: “πού ήσασταν εσείς τους πρώτους εκείνους κρίσιμους μήνες της κυβέρνησης, που ο κος Παπανδρέου έβαλε κάποιους ανθρώπους άπειρους σε κρίσιμα πόστα. Μιλάγατε εσείς, γιατί δεν τα λέγατε αυτά τότε πιο ανοιχτά και πιο δημόσια;”   Και πήρε τη φοβερή απάντηση: Ήμουν πάντα παρόν. Έλεγα και λέω πάντα αυτά που πιστεύω και που σκέφτομαι. Άρα λοιπόν μιλούσα”.

“Αυτή την κριτική που κάνετε τώρα δεν την κάνατε τότε. Ούτε για το μίγμα της πολιτικής που ακολούθησε ο κος Παπανδρέου ούτε για το στυλ της διακυβέρνησης”, επέμεινε ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο υπουργός: “ Για το στυλ της διακυβέρνησης εμένα δε μου έπεφτε λόγος, ήμουν απλά υπουργός της κυβέρνησης και οφείλω απέναντι στο πρόσωπο του εκάστοτε πρωθυπουργού αν τρέφω σεβασμό, και υπάρχουν ορισμένα θέματα τάξης και ορισμένα θέματα συνταγματικά”, για να πει παρακάτω: “Ο υπουργός δεν κάνει διαμαρτυρία. Οφείλει να κάνει τη δουλειά του. Όταν μου ζητούνταν ο λόγος τον έδινα, έλεγα την άποψή μου, κατέθετα την πρότασή μου κι από εκεί και πέρα δεν ήμουν εγώ αυτός που αποφάσιζα”.

Καλά όλα αυτά υπουργέ μου, αλλά μάλλον έχετε μπερδέψει το ρόλο σας. Δεν είστε υπάλληλος μιας ιδιωτικής εταιρίας ή μιας δημόσιας υπηρεσίας, απλά να καταθέτετε την άποψή σας και ν’ αποφασίζει το αφεντικό ή ο διευθυντής. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΤΑΝ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ, ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΈΓΓΡΑΦΗ ΕΝΤΟΛΗ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ.  Εσείς που είσαστε υπουργός, που αποφασίζεται για μια ολόκληρη χώρα και εφαρμόζεται πολιτική που επηρεάζει τις ζωές 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν έχετε καμία ευθύνη; Μάλλον δε σας τά ‘πανε καλά, ή κάνετε την πάπια για να μην κάψετε το πολιτικό σας μέλλον. Αλλά σας πήραμε χαμπάρι κι εσάς, και τους υπόλοιπους. Κι ελπίζω αυτό να εκφραστεί ξεκάθαρα στις κάλπες, όποτε αυτές στηθούν…

Είπε βέβαια κι άλλα πολλά ο Χρυσοχοϊδης, για το “λεφτά υπάρχουν”, και για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης. Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πάγκαλος: “κερδίσαμε τις εκλογές το ‘85 χάρις σ’ ένα πρωτοφανές όργιο παροχών και διορισμών (βίντεο)”

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεχίζει να επιμένει στη φράση “Όλοι μαζί τα φάγαμε”. Στην προσπάθειά του βέβαια να εξηγήσει γι’ άλλη μια φορά τι ακριβώς εννοούσε σε παρέμβασή του μέσω βίντεο στο συνέδριο-συζήτηση IQ2 με θέμα «Μαζί τα φάγαμε;», που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Πολιτισμού  “Ελληνικός Κόσμος”, μας πήγε πίσω στη “μεγάλη αλλαγή του ‘81” και στις επόμενες εκλογές του ‘85.  Μας εξήγησε λοιπόν ότι, επειδή ο Ελληνικός λαός το 1985 “ήταν δυσαρεστημένος και προτιμούσε άλλη λύση από αυτή του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του επέλεξε την πόλωση με την επιλογή Σαρτζετάκη, και κέρδισε τις εκλογές χάρις σ’ ένα πρωτοφανές όργιο παροχών και διορισμών”. Μάλιστα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας: “Κερδίσαμε τις εκλογές το ‘85 επειδή αναγνωρίσαμε τη φαυλοκρατία, η οποία  ήταν ενδημικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας”. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πολλά άρθρα και τις συνεντεύξεις που έδωσε σε παρόμοιο ύφος και κλίμα, χωρίς όμως να δώσει κανείς σημασία στα λεγόμενά του. “Ουδείς έδωσε δεκάρα τσακιστή. Τι έκανα άραγε και σήμερα έχω το προνόμιο να βλέπω τη ματαιοδοξία μου να ικανοποιείται βλέποντας ότι διαλέξατε 4 λέξεις μου που έγιναν το κύριο θέμα συζήτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλη τη χώρα;”.

Και η μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του κου Πάγκαλου έκλεισε ως εξής:

“Ο πολίτης έχει ευθύνη; Μερικοί προτιμούν έναν πολίτη που δεν έχει ευθύνη. Τη Χούντα την έκανε η CIA, το μεγάλο κίνημα συνεργασίας με τους κατακτητές το έκαναν οι ξένοι κατακτητές. Τη φαυλοκρατία την κάνουν οι βουλευτές. Την καταλήστευση του δημοσίου μέσα από τη φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή την κάνουν μόνο τα μεγάλα κεφάλαια, όχι οι μικροί επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Χρειάζεται αυτογνωσία. Όταν επέλθει έστω και στοιχειώδης αυτογνωσία, θα πάψει η συνενοχή. Δηλαδή να καλύπτουμε ο ένας τις αμαρτίες του άλλου και να περιμένουμε από όλους τους άλλους να καλύψουν τις δικές μας. Κι όταν πάψει η συνενοχή θα ανοίξει ο ορίζοντας της συνευθύνης. Τότε θα είμαστε Δημοκρατία, τότε θα είμαστε μια προηγμένη κοινωνία, τότε η Ελλάδα θα έχει μέλλον και τα παιδιά μας θα μπορούν να δουν με αισιοδοξία όποιες προοπτικές τους έχουμε μέχρι τότε ανοίξει”.

Κατ’ αρχήν, θα τοποθετηθώ εν συντομία, αλλά επί της ουσίας όσον αφορά στην περίφημη αυτή φράση “μαζί τα φάγαμε”, αν και το έχω κάνει πολλές φορές. Το “μαζί τα φάγαμε” ισχύει μόνο κατά την έννοια του ότι πολλοί από τους Έλληνες πολίτες ευνοήθηκαν από τη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό είναι όμως διαφορετικό από το ότι ο πολίτης επέβαλε μια τέτοια λειτουργία. Άλλο το “πάω με το ρεύμα”, κι άλλο το “γυρνάω τη ροή του ποταμού” για να ευνοηθώ. Άλλη είναι η ευθύνη του πολίτη που διορίστηκε με μέσο, που έκλεψε την εφορία, που έδωσε τη μίζα, κι άλλη αυτού που έφτιαξε ένα τέτοιο σύστημα ώστε να μην μπορείς να μπεις στο δημόσιο αν δεν έχεις μέσο, να μην μπορείς να λειτουργήσεις μια επιχείρηση αν δε λαδώσεις και να μην μπορείς να κάνεις μια εγχείρηση αν δεν δώσεις φακελάκι. Τη φαυλοκρατία και την αναξιοκρατία τη γέννησαν οι πολιτικοί, επειδή τους συνέφερε. Επειδή βασίστηκαν σε αυτήν για να εναλλάσσονται στην εξουσία. Κι αν τη γέννησε το ΠΑΣΟΚ το  ‘85, την υιοθέτησε πλήρως και η ΝΔ στη συνέχεια. Και γιατί άραγε είχαν τόσο μεγάλο καημό να βγουν στην εξουσία, ώστε έταζαν σε όλους λαγούς με πετραχήλια; Μα, για να φάνε περισσότερο απ’ όλους οι ίδιοι! Ευθύνες λοιπόν υπάρχουν σε όλους, αλλά η ευθύνη του βουλευτή και του υπουργού που κυβέρνησε τόσα χρόνια δεν μπορεί καν να μπει στην ίδια ζυγαριά με του πολίτη που δέχτηκε την όπως αποδείχτηκε καταστροφική πολιτική. Στο κάτω- κάτω, δεν ήταν δυνατόν ο κάθε Έλληνας πολίτης να γνώριζε που οδεύει η χώρα , αφού φρόντιζαν καλά οι πολιτικοί να αποκρύπτουν τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας.

Όμως η παραδοχή του κου Πάγκαλου ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το ‘85 χάρις σ’ πρωτοφανές όργιο παροχών και διορισμών,  και μάλιστα κατ’ απαίτηση της φαύλης κοινωνίας, δεν πρέπει να περάσει έτσι απλά. Είναι άλλη μια βρισιά του κου Πάγκαλου προς τον Έλληνα που πληρώνει για τα μεγάλα λάθη του πολιτικού συστήματος, και για τα μικρότερα δικά του. Όμως, ο πολίτης τα τελευταία 2 χρόνια έχει πληρώσει με το υστέρημά του, με τη δουλειά του και με τη σύνταξή του, ενώ οι πολιτικοί μένουν στις θέσεις τους, μακριά και πάνω από τους νόμους και βαθιά μέσα στο σύστημα που έθρεψαν και τους έθρεψε.

Και ο κος Πάγκαλος νομίζει ότι θα εξιλεωθεί με μερικές συνεντεύξεις και 2-3 άρθρα που έγραψε, προειδοποιώντας τάχα για τα χειρότερα που έρχονταν. Ποιος, ο κος Πάγκαλος που επί 30 χρόνια πληρώνεται από τον Ελληνικό λαό, αποτέλεσε και αποτελεί  κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 81 μέχρι σήμερα, διόρισε την κόρη του – νόμιμα πάντα – στο δημόσιο ενώ κατηγορούσε αυτή διαδικασία, και , ακόμα και σήμερα που η χώρα βουλιάζει, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τομέα ευθύνης που μόνο ο ίδιος γνωρίζει!

Αν είχατε λίγο φιλότιμο κε Πάγκαλε, θα είχατε παραιτηθεί τα πρώτα χρόνια της πολιτικής σας καριέρας, όταν διαπιστώσατε αυτά που μας λέτε σήμερα. Και θα τα φωνάζατε με όση δύναμη έχετε, να τα μάθουμε κι εμείς. Αλλά δεν το κάνατε. Βολευτήκατε. Λουφάξατε στην καρέκλα σας και απολαμβάνατε τα προνόμιά σας. Και σήμερα, έχετε το θράσος να μας λέτε ότι έχετε αποθρασυνθεί με την επιτυχία της φράσης σας, που θα την κάνετε και βιβλίο, ασφαλώς όχι για να κονομήσετε κάτι ακόμα από τον Ελληνικό λαό, αλλά για τον διαφωτίσετε ακόμα περισσότερο!

Αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρείτε εσείς….

Κι άλλη μείωση των επικουρικών συντάξεων! Δε φταίει κανένας για το χάλι των ταμείων;

image Και νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων προανήγγειλε χτες ο υπουργός εργασίας κος Κουτρουμάνης. Μάλιστα, είπε ότι θα είναι της τάξης του 25%, ενώ σε παλιότερη συνέντευξή του είχε πει ότι μεσοσταθμικά θα είναι 15%!!

Και πως αιτιολογείται αυτή η μείωση; Μα, επειδή “ωρίμασαν οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων”!!! Δηλαδή, με απλά, κατανοητά λόγια, τώρα βγήκε στη σύνταξη ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων, και πρέπει να πάρει τη σύνταξη που του αναλογεί! Κι επειδή τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν επικουρικές συντάξεις, θα πρέπει αυτές να μειωθούν για 3η συνεχόμενη φορά!

Για να το αναλύσουμε λίγο το θέμα… Τα επικουρικά ταμεία που θα ενοποιηθούν σε ένα από 1-1-2012, και για τα οποία θα ισχύσουν οι νέες μειώσεις, είναι τα  ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα). Το ταμείο αυτό υπολογίζεται ότι θα καλύπτει ένα εκατ. συνταξιούχους και θα ασφαλίζει 2,5 εκατομ. ασφαλισμένους.

Σε  αυτά τα ταμεία όμως, συνέβησαν τρία πράγματα. Πρώτον: η ίδια η κυβέρνηση ανάγκασε τους εργαζόμενους να βγουν μαζικά στη σύνταξη, είτε απειλώντας τους με εφεδρείες και πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε θεσπίζοντας αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, είτε προτείνοντας εθελούσια έξοδο με ευνοϊκούς όρους. Αποτέλεσμα; Η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από 4 προς έναν σε 2,5 ασφαλισμένους προς έναν συνταξιούχο!   Δεύτερον: οι διοικήσεις των ταμείων, οι ορισμένες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις , αγόρασαν είτε δομημένα ομόλογα με τα αποθεματικά τους, είτε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Τρίτον: εξαιτίας της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας, μειώθηκαν οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν αποδοθεί και οι παρακρατήσεις των εργαζομένων στα ταμεία από τις επιχειρήσεις.

Έτσι, με το επερχόμενο κούρεμα των ομολόγων των ταμείων ή με τη χασούρα των δομημένων, τα αποθεματικά τους προσεχώς δε θα φτάνουν να καλύψουν τις κατακόρυφα αυξημένες ανάγκες για απόδοση επικουρικών συντάξεων.

Κάποιοι φταίνε για τα παραπάνω. Κάποιοι, αν δε φταίνε αποκλειστικά που οδηγήθηκαν τα ταμεία σε αυτό το αδιέξοδο, σίγουρα επίσπευσαν κατά πολύ την κατάρρευσή τους.   Αλλά φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα, δε θα την πληρώσουν αυτοί. Άλλωστε στην Ελλάδα, για όλα φταίει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος. Γι’ αυτό θα γίνει και η 3η μείωση επικουρικών συντάξεων την πρωτοχρονιά. Έτσι, για να μην πουν οι συνταξιούχοι ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν τους έκανε δώρο για τον ερχομό του νέου έτους…

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Πενία … τρόπους κατεργάζεται και στα ψώνια!

Τόσο κόσμο είχα να δω πολύ καιρό να κυκλοφορεί στο κέντρο του Ηρακλείου.  Ο συνδυασμός της Κυριακάτικης βόλτας με τη δυνατότητα πραγματοποίησης των γιορτινών αγορών κατέβασαν στην αγορά όχι μόνο τους πολίτες του Ηρακλείου, αλλά και της ενδοχώρας.

DSC00385

Αυτό που διαπίστωσα προσωπικά, για άλλη μια χρονιά, είναι ότι δυστυχώς οι τιμές των ειδών ένδυσης – υπόδησης που κινούνται συνήθως τέτοια εποχή, είναι πολύ υψηλές. Σχεδόν απλησίαστες για τον περισσότερο κόσμο. 

Για να πάρεις ένα ζευγάρι παιδικά παπούτσια δερμάτινα, πρέπει να δώσεις από 70 ευρώ και πάνω. Αν δεν έχεις, βολεύεις το παιδί σου με μια πλαστικούρα από 30 ευρώ και καθάρισες! Το φτηνότερο δε σετάκι παντελόνι – μπλούζα ή φούστα – μπλούζα που μπορείς να βρεις ξεκινά από 50 ευρώ. Όλα δε τα προϊόντα έχουν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι, παρότι βαρέθηκα να ακούω από τους καταστηματάρχες ότι οι τιμές είναι σταθερές!

Με αυτή την τιμολογιακή πολιτική φίλοι μου έμποροι, είναι λογικό να μην πηγαίνουν καλά οι δουλειές σας! Όταν οι μισθοί έχουν πέσει τουλάχιστον 30% και η ανεργία καλπάζει, δεν μπορεί οι τιμές των προϊόντων  συνεχώς ν’ ανεβαίνουν! Δεν ξέρω αν φταίτε εσείς , οι προμηθευτές σας, η κυβέρνηση ή όλοι μαζί. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει για τον καταναλωτή. Και δυστυχώς εσείς δεν κάνετε τίποτα να τον φέρεται στα καταστήματά σας. Σε λίγο δε θα περνάμε ούτε για το window-shopping!

Δεν ξέρω αν οι Ηρακλειώτες ψώνισαν σήμερα. Αν είχαν τη δυνατότητα να ψωνίσουν. Εγώ προσωπικά έπραξα ως εξής: ψώνισα μόνο για το βαφτιστήρι μου. Και στα υπόλοιπα παιδιά και τ’ ανίψια μου, θα δώσω χρήματα να ψωνίσουν μετά τις γιορτές, όταν θα έχουν μπει οι εκπτώσεις. Το ίδιο θα πω να κάνουν και στα παιδιά μου όσοι θέλουν να τους κάνουν κάποιο δώρο . Έτσι, με τα ίδια χρήματα, για δέκα μέρες διαφορά, θα αγοράσω τα είδη ένδυσης και υπόδησης στη μισή τιμή αφού οι εκπτώσεις στην ουσία ξεκινάνε αμέσως μετά του Αϊ Γιαννιού!

Πενία τέχνας κατεργάζεται λένε…. Να όμως που στη σύγχρονη Ελλάδα του μνημονίου, πλέον κατεργάζεται και τρόπους, ακόμα και για τα ψώνια των εορτών!

13ος μισθός για δώρα; Δε νομίζω!

Αρκετά διαφορετικά θα είναι τα πράγματα φέτος σχετικά με τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια, και τη διάθεση του 13ου μισθού, που για πολλούς πλέον έχει καταντήσει φιλοδώρημα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα που δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο. 

image

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα (δεξιά στήλη), μόλις το 15% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι θα ξοδέψει το επιπλέον εισόδημα των Χριστουγέννων σε δώρα, ποσοστό το οποίο είναι κατά 50% μειωμένο σε σχέση με το 2010. Το 40% θα καλύψει τρέχουσες ανάγκες, δηλαδή ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ,  ενώ το 19% σκοπεύει να αποταμιεύσει μέρος του δώρου για μελλοντικές έκτακτες ανάγκες.

Στους τελευταίους εύχομαι καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο αυτό έργο που έχουν, αφού είναι αντικειμενικά αδύνατον για το μέσο Έλληνα να του μείνουν και χρήματα από το Χριστουγεννιάτικο επίδομα. Αφήστε που, αν στο δημόσιο το “φιλοδώρημα” ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 400 ευρώ καθαρά (500 μικτά), σε πολλές περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη καταργηθεί στην πράξη!

image

Όσοι τώρα δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν τα χρήματα  του 13ου μισθού ή ένα μέρος αυτών στην αγορά δώρων, θα αγοράσουν κατά κύριο λόγο ρούχα (27%) και παιχνίδια (19%), ενώ  μικροπράγματα (14%), βιβλία (9%), λουλούδια και γλυκά (6%) ακολουθούν. Τέλος, ένα μικρό ποσοστό δηλώνει ότι θα χαρίσει ένα χρηματικό ποσό.

Όσο για τα ταξίδια σε χριστουγεννιάτικους προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού, φαίνεται πως φαντάζουν πια... μακρινό όνειρο για τους περισσότερους, καθώς 8 στους 10 δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να ταξιδέψουν, ενώ σχεδόν 1 στους 2 που θα φύγουν για τις γιορτές θα προτιμήσει ελληνικούς προορισμούς και κυρίως εξοχικά ή πατρικά σπίτια.

Σύμφωνα όμως με την έρευνα του Ελεύθερου Τύπου, αν και θα περίμενε κανείς ότι ο κυριότερος λόγος που οι Έλληνες επιλέγουν φέτος να μην ταξιδέψουν  είναι η οικονομική κρίση, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει να περάσει  τα Χριστούγεννα στο σπίτι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η κρίση έρχεται δεύτερη με 31%, αντί 18% που ήταν πέρυσι, ενώ η εργασία την περίοδο των εορτών θα κρατήσει πολλούς στο σπίτι σε ποσοστό 9%.

Με το μήνυμα αυτό λοιπόν, ότι ο θεσμός της οικογένειας εξακολουθεί να κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του νεοέλληνα που όλοι κατηγορούν εντός και εκτός συνόρων, σας αφήνω να απολαύσετε την όμορφη αυτή Κυριακή, ξοδεύοντας το 13 μισθό σας ή… το επίδομα ανεργίας σας ή τις αποταμιεύσεις σας στην αγορά που σήμερα έχει φορέσει τα γιορτινά της! Καλά ψώνια!