ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Αν υπάρχει πολιτική βούληση, η γραφειοκρατία εξαλείφεται

image Περάσαμε αισίως στο 2012. Δυο χρόνια και κάτι μετά τις εξαγγελίες Παπανδρέου για αλλαγή του κράτους. Και τι έχει γίνει αυτά τα δύο χρόνια; Μία άνευ προγράμματος και κριτηρίων μείωση του κράτους με απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις, καταργήσεις φορέων, εξαθλίωση των δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου και αύξηση της ταλαιπωρίας των πολιτών που συναλλάσσονται με το δημόσιο (τις εικόνες στις εφορίες τις τελευταίες ημέρες του 2011 φαντάζομαι τις έχετε ακόμα στο μυαλό σας). Είναι τόσο δύσκολο όμως να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών που συναλλάσσονται με το δημόσιο, χωρίς το τελευταίο να “ξεπουληθεί” σε ιδιώτες που θα εφαρμόζουν νόμους κατά το δοκούν;

Θα σας φέρω δύο παραδείγματα βελτίωσης της λειτουργίας του δημοσίου, που έλαβαν χώρα δυστυχώς το ένα μία εβδομάδα πριν φύγει το 2011, και το άλλο θα λάβει χώρα μετά τις 10 του Γενάρη: μόλις την παραμονή των Χριστουγέννων ανακοινώθηκε ότι θα μπορούν οι πολίτες να εκτυπώνουν από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας. Έτσι, αποφεύχθηκε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες ουρές στις εφορίες από αυτές που είδαμε.

Ακόμα, σήμερα ανακοινώθηκε ότι από τις 10 του Γενάρη θα μπορεί να εκδίδεται online ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ (http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές). Και αυτό θα γλυτώσει πολλές χιλιάδες ασφαλισμένους αλλά και εργοδότες από τις επισκέψεις στα γραφεία του ΙΚΑ. Για τις επιχειρήσεις δε, οι βεβαιώσεις που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά είναι: βεβαίωση μη οφειλής - ασφαλιστικής ενημερότητας, βεβαίωση για θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, βεβαίωση οφειλής, υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ., υπηρεσιακό Σημείωμα για άλλη χρήση, και για τα οικοδομοτεχνικά έργα: βεβαίωση για μεταβίβαση κτίσματος, βεβαίωση για συμμετοχή σε δημοπρασίες, βεβαίωση για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου, Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..

Ήταν τόσο δύσκολο να γίνουν τα παραπάνω, όταν π.χ. η ιστοσελίδα της βουλής στοίχησε πάνω από ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ; Γιατί πήρε δύο χρόνια; Γιατί δεν οργανώνονται με τον ίδιο τρόπο και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, ώστε να μην υπάρχει η απευθείας συναλλαγή υπαλλήλων με πολίτη, και η ταλαιπωρία του τελευταίου στις υπηρεσίες; Μα, πολύ απλά, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση! Και, αν τώρα βλέπουμε να εκδηλώνεται δειλά-δειλά, σίγουρα ήταν απούσα τα τελευταία 30 χρόνια!

Αν υπάρχει λοιπόν πολιτική βούληση και η γραφειοκρατία και η διαφθορά μπορεί να μειωθεί. Η μεταβίβαση των υπηρεσιών του κράτους σε ιδιώτες χωρίς κατάλληλη ηλεκτρονική και μηχανογραφική οργάνωση απλά θα μεταφέρει τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Όσο για το κόστος των υπηρεσιών αυτών, μη γελιέστε, πάλι από τους πολίτες θα πληρώνεται. Απλά αυτό θα γίνεται απευθείας στον ιδιώτη χωρίς τη διαμεσολάβηση του κράτους. Και οι φόροι θα παραμένουν στο ακέραιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου