ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Εξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία κατά του υπουργού Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας

image Με την εξώδικη δήλωση, υπενθυμίζεται στον υπουργό, το σύνολο των φόρων, τελών, δασμών και εισφορών (τακτικών και έκτακτων) που επιβαρύνουν την αγορά και χρήση του αυτοκινήτου, σε σχέση με την άθλια κατάσταση του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου και την εκατόμβη των νεκρών που θρηνούμε ετησίως ως Έθνος. Γίνεται αναφορά, στη σκληρή στατιστική των τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο αφανίζεται ένα ολόκληρο χωριό 1.600 ατόμων, περίπου, από τον χάρτη της ελληνικής επικράτειας. Κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει στον ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 30.000 ευρώ και κάθε ελαφριά τραυματισμένος 3.000 ευρώ. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες πάνω από 14 εκατ. ευρώ για την πληρωμή συντάξεων ή αποζημιώσεων για νοσήλια, για αποκατάσταση ζημιών και σωματικών βλαβών κ.λπ.

Φόροι, τέλη, δασμοί και εισφορές που επιβαρύνουν τη χρήση του αυτοκινήτου:
1. Διόδια τέλη
Σύμφωνα με δημόσια δήλωση του πρώην υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππα το κόστος κατασκευής των υπερφορολογημένων και επικίνδυνων έργων στο Εθνικό «Οδικό» Δίκτυο, πληρώνεται από το Δημόσιο και τους πολίτες, μέσω των διοδίων, οι οποίοι πληρώνουν πάνω από το 50% του κόστους κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων, την ώρα που οι εργολάβοι συνεισφέρουν λιγότερο από το 10% !!! (πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 10/02/2011).
2. Φόροι, τέλη και εισφορές στα καύσιμα
Από τον Ιούνιο του 2009 ο ΕΦΚ στις βενζίνες αυξήθηκε από 35,9 λεπτά / λίτρο σε 67,0 λεπτά / λίτρο δηλαδή, είχαμε μια αύξηση του ΕΦΚ 31,1 λεπτά / λίτρο, δηλαδή αύξηση κατά 86,6%!!! Εάν προστεθεί και η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 23%, τότε η αύξηση των φόρων από 1/1/2009 είναι 93% (εφημερίδα «Αξία» 25/06/2011). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι φόροι αποτελούν το 60% της τιμής της αντλίας…
Περαιτέρω, η Ελλάδα ήταν με βάση τα τελευταία στοιχεία του Δελτίου Τιμών της Κομισιόν (εκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου), η ακριβότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τιμή της αμόλυβδης, με μέση τιμή 1,62 ευρώ το λίτρο (πηγή: εφημερίδα «η ΝΙΚΗ» , 02 Μαρτίου 2011).
3. Τέλη Ταξινόμησης, Φ.Π.Α, Εισαγωγικός Δασμός, και Ειδικός Φόρος Πολυτελείας που επιβαρύνουν την αγορά αυτοκινήτου
Για ένα καινούργιο επιβατικό αυτοκίνητο μέσης κατηγορίας με τιμή χονδρικής πώλησης 18.608 ευρώ, κυλινδρισμό κινητήρα 1796 κ.ε., προερχόμενο από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλεται Τέλος ταξινόμησης 5.735,40 ευρώ και Ειδικός Φόρος Πολυτελείας 1.911,8 ευρώ….
4. ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ Τέλη Κυκλοφορίας
Τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, έχουν χαρακτήρα ανταποδοτικών τελών, δεν είναι φόροι, και επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων για τη χρησιμοποίηση από τους τελευταίους του οδικού δικτύου της χώρας και την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για τη συγκάλυψη των δαπανών συντήρησης του δικτύου τούτου (ΑΠ 428/2005).
Προκύπτει επομένως η ανάγκη διερεύνησης του τρόπου διάθεσης των εισπραττόμενων τελών κυκλοφορίας, ώστε να διαπιστωθεί από τους φορολογούμενους αν διασφαλίζεται ο ανταποδοτικός τους χαρακτήρας, αν παρέχεται δηλαδή η ειδική προς στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων δημόσια υπηρεσία, της συγκάλυψης των δαπανών έργων υποδομής, συντήρησης και ανάπτυξης του δικτύου τούτου.
Επίσης, παρατίθενται στοιχεία για τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουν οι φορολογούμενοι στη Γερμανία, η οποία ως γνωστόν, έχει ένα από τα αρτιότερα και ασφαλέστερα οδικά δίκτυα παγκοσμίως. Τα τέλη που υποχρεώνονται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που φορολογούνται στη Γερμάνια για ένα αυτοκίνητο 1300 κ.ε, μοντέλο 2001, είναι 95,68 ευρώ…
5. Έκτακτη Εισφορά από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης για επιβατικά αυτοκίνητα άνω των χιλίων εννιακοσίων είκοσι εννέα (1.929) κυβικών εκατοστών.
Τέλος παρατίθενται όλα τα σημεία καρμανιόλες του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου στα οποία γίνονται τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα.
Με την εξώδικη αυτή δήλωση καλείται ο υπουργός όπως εντος εξήντα ημερών, γνωστοποιήσει τα στοιχεία από τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού του κράτους των τελευταίων δυο ετών, από τα οποία να προκύπτουν αναλυτικά
α) ποια τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού από τα τέλη κυκλοφορίας,
β) που κατευθύνθηκαν τα εν λόγω κονδύλια και ειδικότερα ποιο το ακριβές ποσό που δαπανήθηκε από αυτά, για τη συντήρηση και ανάπτυξη του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου και
γ) σε ποια από τα αναφερόμενα στην εξώδικη δήλωση σημεία καρμανιόλες του οδικού δικτύου κατευθύνθηκαν κονδύλια που προέρχονται από την επιβολή των τελών κυκλοφορίας, με στόχο την συντήρηση και ανάπτυξη των οδών που εντοπίζονται τα επικίνδυνα για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών σημεία, και ποιο το ακριβές ύψος αυτών.
Το πλήρες κείμενο της εξώδικης δήλωσης με πρόσκληση:
ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Του Αθανασίου Αλαμπάση, δικηγόρου του ΔΣΑ, κατοίκου Αττικής, οδός Αιόλου αρ. 100
Του Α Κ , κατοίκου Άνω Κυψέλης Αττικής, οδός …………., αρ. …..,
ΚΑΤΑ
Του Ελληνικού Δημοσίου, νομίμως εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Φόροι, τέλη, δασμοί και εισφορές (τακτικές και έκτακτες) που επιβαρύνουν την αγορά και χρήση του αυτοκινήτου σε σχέση με την άθλια κατάσταση του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου και την εκατόμβη των νεκρών που θρηνούμε ως Έθνος ετησίως.
Κύριε υπουργέ
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Τροχαίας, το 2010 σημειώθηκαν σε όλη την επικράτεια: 1.161 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, 1.455 βαριά ατυχήματα, 12.456 ελαφρά ατυχήματα. Τα θύματα στα παραπάνω ατυχήματα ήταν:  1.280 νεκροί, 1.755 βαριά τραυματίες και 17.024 ελαφρά τραυματίες.
Η πλειοψηφία των θανατηφόρων ατυχημάτων συνέβησαν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο (441) και στις κατοικημένες περιοχές 352 (πηγή: Στατιστικά Στοιχεία Τροχαίας, εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 18/01/2011).
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι το οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα ανέρχεται στο 1-3% του ΑΕΠ κάθε κράτους. Στην Ε.Ε. ετησίως διατίθεται ποσό ύψους 160 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε.–15.
Στην Ελλάδα, κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ και κάθε ελαφριά τραυματισμένος 3.000 ευρώ. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες πάνω από 14 εκατ. ευρώ για την πληρωμή συντάξεων ή αποζημιώσεων για νοσήλια, για αποκατάσταση ζημιών και σωματικών βλαβών κ.λπ. χωρίς να υπολογίσουμε την απώλεια εργατικού δυναμικού ή την επιπλέον εργασιακή απασχόληση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των τροχαίων ατυχημάτων, δηλαδή ιατρικό προσωπικό, νοσοκομεία τροχονόμοι, πραγματογνώμονες, δικαστικοί, ασφαλιστές, όπως και με άλλα δευτερεύοντα έξοδα π.χ. δικαστικά, οδοιπορικά κ.λπ. που θα πρέπει να συνυπολογισθούν στην επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας.
Η σκληρή στατιστική των τροχαίων ατυχημάτων αναφέρει ότι κάθε χρόνο αφανίζεται ένα ολόκληρο χωριό 1.600 ατόμων, περίπου, από τον χάρτη της ελληνικής επικράτειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων που χάνονται είναι νέοι άνθρωποι. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών στην Ε.Ε. με 14 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, από τους 1.600 θανάτους που προαναφέραμε, ετησίως οι 450 αφορούν παιδιά και νέους έως 25 ετών.
Πρόσφατα, με βάση το Β΄ εθνικό στρατηγικό σχέδιο «Καθ’ οδόν 2006–2010», η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. των 27 μελών που ΔΕΝ έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα και ΔΕΝ έχει κάνει ουσιαστική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των νεκρών από τροχαία ατυχήματα (πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
Φόροι, τέλη, δασμοί και εισφορές
που επιβαρύνουν τη χρήση του αυτοκινήτου
1. Διόδια τέλη
Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν δημοπρατηθεί, ανατεθεί και υλοποιούνται, με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης, τα έργα της δεύτερης γενιάς, που περιλαμβάνουν τους αυτοκινητόδρομους κατανεμημένους σε πέντε (5) Συμβάσεις Παραχώρησης, στις οποίες το Δημόσιο χρηματοδοτεί με Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους, κατά μέσο όρο περίπου το 25% (εκ του οποίου 12,5% μέσω δανείων από την ΕΤΕπ) του κόστους κατασκευής και των πέντε έργων, με τα έσοδα από τα διόδια, η είσπραξη των οποίων καθορίστηκε στις Συμβάσεις Παραχώρησης που κυρώθηκαν στην Βουλή, να καλύπτουν περίπου άλλο ένα 25%. Το υπόλοιπο 50% καλύπτουν οι Παραχωρησιούχοι, μέσω ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού. Με τις Συμβάσεις αυτές θα αναβαθμιστούν υποτίθεται 533 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων και θα κατασκευαστούν άλλα 743 νέα χιλιόμετρα, βελτιώνοντας σύμφωνα με την αρχική στόχευση το συγκοινωνιακό σύστημα αλλά και την ανάπτυξη της χώρας. Στην πραγματικότητα όμως, το κόστος κατασκευής των υπερτιμολογημένων και επικίνδυνων έργων στο Εθνικό «Οδικό» Δίκτυο, πληρώνεται από το Δημόσιο και τους πολίτες, μέσω των διοδίων, οι οποίοι πληρώνουν πάνω από το 50% του κόστους κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων, την ώρα που οι εργολάβοι συνεισφέρουν λιγότερο από το 10%!!! Το ανωτέρω παραδέχτηκε δημοσίως ο πρώην υπουργός των Υποδομών Δ. Ρέππας! Με βάση τα στοιχεία που ο ίδιος δημοσιοποίησε, από το συνολικό κόστος των 8,7 δισ., που έχουν οι πέντε αυτοκινητόδρομοι, 2,3 δισ.. ευρώ συνιστά η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου, 2,3 δισ.. τα έσοδα από τα διόδια, 3,3 δισ., τα κεφάλαια τραπεζών (τα οποία δίδοντα με την εγγύηση του ελλ. Δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού Λαού) και 800 εκ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια των ιδιωτών!!! Πρακτικώς δηλαδή πάνω από το 50% της χρηματοδότησης, άσχετα από όσα λέγονται, συνεισφέρει το ελληνικό δημόσιο μαζί με τα κοινοτικά κονδύλια που θα πληρώσουν συνολικά 4,6 δισ. Ευρώ (πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 10/02/2011).
2. Φόροι, τέλη και εισφορές στα καύσιμα
Στην Ελλάδα, τα τελευταία δυο χρόνια (από τον Ιούνιο 2009 έως σήμερα) υπήρξε αλματώδης αύξηση των τιμών των καυσίμων με σημαντικότατες αυξήσεις αυτές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ. Από τον Ιούνιο του 2009 ο ΕΦΚ στις βενζίνες αυξήθηκε από 35,9 λεπτά / λίτρο σε 67,0 λεπτά / λίτρο δηλαδή, είχαμε μια αύξηση του ΕΦΚ 31,1 λεπτά / λίτρο, δηλαδή αύξηση κατά 86,6%!!! Εάν προστεθεί και η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 23%, τότε η αύξηση των φόρων από 1/1/2009 είναι 93% (εφημερίδα «Αξία» 25/06/2011). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι φόροι αποτελούν το 60% της τιμής της αντλίας…
Περαιτέρω η Ελλάδα ήταν με βάση τα τελευταία στοιχεία του Δελτίου Τιμών της Κομισιόν (εκδόθηκε στις 21 Φεβρουαρίου) η ακριβότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τιμή της αμόλυβδης, με μέση τιμή 1.620 ευρώ το χιλιόλιτρο ή 1,62 ευρώ το λίτρο (πηγή: εφημερίδα «η ΝΙΚΗ» , 02 Μαρτίου 2011).
Οι φόροι και δασμοί που επιβάλλονται και επιβαρύνουν τη λιανική τιμή (τιμή στην αντλία) είναι οι εξής:
Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ): 670 (από 3.5.2010) € ανά κυβικό μέτρο ή 0.67 λεπτά του λίτρου για την αμόλυβδη βενζίνη.
Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ): 0,5% της αξίας του αθροίσματος της τιμής εκ διυλιστηρίου και του ΕΦΚ.
Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ: 0,20€/1000 λίτρα.
Εισφορά «Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών» (1,2% επί της τιμής διυλιστηρίου).
Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 23% επί του συνόλου της τιμής διυλιστηρίου των μικτών ονομαστικών περιθωρίων κέρδους και των παραπάνω φορολογικών επιβαρύνσεων.
3. Τέλη Ταξινόμησης, Φ.Π.Α, Εισαγωγικός Δασμός, και Ειδικός Φόρος Πολυτελείας που επιβαρύνουν την αγορά αυτοκινήτου
Με το άρθρο 4 παρ.2 του ν. 2367/1953 «Περί τίτλων κυριότητος, ταξινομήσεως, αδειών κυκλοφορίας και φορολογίας αυτοκινήτων» (Α΄ 82) ορίσθηκε ότι : «Πλην των εν τω παρόντι αναφερομένων εξαιρέσεων ουδέν όχημα επιτρέπεται να κυκλοφορή εν τη χώρα παρά μόνον εφ’ όσον έχει ταξινομηθή δεόντως παρά τω Υπουργείω Συγκοινωνιών και έχει εφοδιασθή δι’αδείας κυκλοφορίας και διά πινακίδων αριθμών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, ανηρτημένων επί του οχήματος, καθ’ ον τρόπον ορίζεται εν τω παρόντι Νόμω, έχουν δε καταβληθή τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και ταξινομήσεως». Εξ άλλου, με το ν. 2682/1999 (Α΄ 16) ρυθμίσθηκαν τα σχετικά με την φορολογία οχημάτων και προεβλέφθη η επιβολή τέλους ταξινόμησης επί των εισαγομένων και των εγχωρίως παραγομένων οχημάτων. Με τον εν λογω νόμο καθορίσθηκε, ειδικώς, το επιβαλλόμενο σε φορτηγά και επιβατικά οχήματα τέλος ταξινόμησης και προεβλέφθη ότι η υποχρέωση καταβολής του ως άνω τέλους γεννάται για τα κοινοτικά και τα προερχόμενα από τρίτες χώρες οχήματα κατά την είσοδό τους στο εσωτερικό της χώρας (άρθρο 9) καθώς και ότι μετά την είσπραξη του τέλους ταξινόμησης και των λοιπών επιβαρύνσεων ή τη νόμιμη οριστική απαλλαγή από αυτά, εκδίδονται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή αποδεικτικό είσπραξης και πιστοποιητικό ταξινόμησης ή τελωνισμού του οχήματος (άρθρο 11).
Ο προσδιορισμός του τέλους ταξινόμησης για επιβατικά οχήματα της δασμολογικής κλάσης 87.03 γίνεται βάσει του Νόμου 2960/2001 (Φ.Ε.Κ. 265 Α /22-11-01) άρθρα 121, 126, 127 , του Νόμου 3156/2003 (Φ.Ε.Κ.157 Α/25-6-03), άρθρο 27 , του Νόμου 3190/2003 (Φ.Ε.Κ. 249 Α/ 30-10-03) άρθρο 21 , του Νόμου 3583/2007 (Φ.Ε.Κ. 142 Α/28-6-07) άρθρο 1, του Νόμου 3634/2008 (Φ.Ε.Κ. 9 Α/29-1-07) άρθρο 29 και του Νόμου 3899/2010 (Φ.Ε.Κ. 212/Α/17-12-10) άρθρο 8.  
Επίσης , για τα επιβατικά αυτοκίνητα που εισάγονται από τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση  χώρες, επιβάλλεται εισαγωγικός δασμός 10% επί της δασμολογητέας αξίας.
Περαιτέρω, σε όλα τα εισαγόμενα οχήματα με κινητήρα κυβισμού άνω των 48 κυβικών εκατοστών ή ισχύος άνω των 7,2 KW τα οποία προορίζονται για μεταφορά προσώπων ή εμπορευμάτων, επιβάλλεται ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.).
Τέλος επιβάλλεται ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ στα αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ [φόρος επί της φορολογητέας αξίας του άρθρου 126 του ν.2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α΄), Νόμος 3833/2010 (Φ.Ε.Κ. 40/Α/15-3-10) άρθρο 17, Νόμος 3842/2010 (Φ.Ε.Κ. 58/Α/23-4-10) άρθρο 87, Νόμος 3845/2010 (Φ.Ε.Κ. 65/Α/6-05-10) άρθρο 4, Νόμος 3899/2010 (Φ.Ε.Κ. 212/Α/17-12-10) άρθρο 8] ο οποίος ορίζεται ως εξής:  
ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ
Τιμή χονδρικής πώλησης αυτοκινήτου από τον κατασκευαστή οίκο  ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ
Τιμή χονδρικής πώλησης αυτοκινήτου από τον κατασκευαστή οίκο, αφού μειωθεί λόγω παλαιότητας και διανυθέντων χιλιομέτρων 
ΠΟΣΟΣΤΟ
από 20.000 ευρώ μέχρι και 22.000 ευρώ από 16.000 μέχρι και 17.000 10%
άνω των 22.000 ευρώ μέχρι και 28.000 ευρώ άνω των 17.000 ευρώ μέχρι και 19.000 ευρώ 30%
άνω των 28.000 ευρώ άνω των 19.000 ευρώ 40%
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, για ένα καινούργιο επιβατικό αυτοκίνητο μέσης κατηγορίας με τιμή χονδρικής πώλησης 18.608 ευρώ, κυλινδρισμό κινητήρα 1796 κ.ε., EURO 5 , προερχόμενο από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλεται Τέλος ταξινόμησης 5.735,40 ευρώ (30% Χ 19.118,00 = 5.735,40 ευρώ) και Ειδικός Φόρος Πολυτελείας 1.911,8 ευρώ (10% Χ 19.118, 00 = 1.911,8 ευρώ)….
4. ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ Τέλη Κυκλοφορίας
Από τις διατάξεις των άρθρων 12,13 και 15 του ν.δ 2637/1953 « περί τίτλων κυριότητας και φορολογίας αυτοκινήτων», που διατηρήθηκαν σε ισχύ και μετά το ν.δ 1146/1972 «περί τρόπου μεταβιβάσεως εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών» και της από 2.3.1953 εισηγητικής του νόμου αυτού εκθέσεως, προκύπτει ότι τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, έχουν χαρακτήρα ανταποδοτικών τελών, δεν είναι φόροι, και επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων για τη χρησιμοποίηση από τους τελευταίους του οδικού δικτύου της χώρας και την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για τη συγκάλυψη των δαπανών συντήρησης του δικτύου τούτου. Επομένως, τα εν λόγω τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται από τον ιδιοκτήτη, ανεξάρτητα από το αν το όχημα κυκλοφορεί ή έχει τεθεί συνεπεία μηχανικής βλάβης ή τροχαίου ατυχήματος σε αχρησία, εκτός αν στην τελευταία αυτή περίπτωση έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας (428/2005 ΑΠ).
Περαιτέρω , σύμφωνα με την παρ. 1 του αρθρ 35 του Νόμου 3986/2011 (Μέτρα Εφαρμ. Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου), τα ετήσια Τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα οχήματα, με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος άρθρου με τις οποίες ορίζεται διαφορετικά και λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων της Οδηγίας 1999/62/ΕΚ ως προς τα βαρέα φορτηγά οχήματα, ορίζονται ως εξής:
Α. Αυτοκίνητα οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31/10/2010 καθώς και για δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους:
Κυβισμός Τέλη κυκλοφορίας 2012
από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 €
από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 €
από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 €
από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε. 135 €
από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε. 240 €
από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 €
από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 €
από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 €
από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 €
από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 €
από 4001 κ.ε. και άνω 1320 €
Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:
Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε €
0 - 100 (γρ./χλμ.) 0 €
101 - 120 (γρ./χλμ.) 0,90 €
121 - 140 (γρ./χλμ.) 1,10 €
141 - 160 (γρ./χλμ.) 1,70 €
161 - 180 (γρ./χλμ.) 2,25 €
181 - 200 (γρ./χλμ.) 2,55 €
201 - 250 (γρ./χλμ.) 2,80 €
Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 €
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά παγίως στη νομολογία, αλλά και κατά τη δημοσιονομική θεωρία [βλ. ΑΕΔ 5/1984, ΣτΕ 3386, 1103/1989, 3954, 105-6/1982, 648/1981 , 18/1994 ΑΠ (ΟΛΟΜ) κ.α] φόρος είναι η αναγκαστική παροχή που επιβάλλεται στους πολίτες, χάριν των κρατικών σκοπών και χωρίς ειδικό αντάλλαγμα, ενώ το ανταποδοτικό τέλος αποτελεί, όπως και ο φόρος, αναγκαστική παροχή, που όμως καταβάλλεται από τους πολίτες έναντι ειδικής αντιπαροχής, δηλαδή έναντι ειδικής προς αυτούς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας, προς την οποία τελεί σε σχέση αντιστοιχίας, ως αποσκοπούσα στην κάλυψη του κόστους της υπηρεσίας. Η συμμετοχή στη δαπάνη αυτή αποτελεί το αντάλλαγμα ή την ειδική αντιπαροχή για συγκεκριμένη παροχή ωφέλεια και όχι αόριστα για την δημιουργία εσόδων προς κάλυψη γενικά των δημοσιονομικών αναγκών του Δημοσίου. Στην περίπτωση που υπάρχει ειδική αντιπαροχή έχουμε ανταποδοτικό τέλος, για την παρεχόμενη ορισμένη, ειδική παροχή, ενώ όταν η παροχή δεν είναι ειδική αλλά γενική έχουμε φόρο, οικονομικό βάρος, εισφορά. Και στις δύο περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι αναγκαστική. Η διαφορά συνίσταται στο ότι όσον αφορά το ανταποδοτικό τέλος, η αντιπαροχή είναι ειδική και βρίσκεται σε κάποια αναλογική αντιστοιχία με τη συγκεκριμένη δαπάνη, ενώ, όταν πρόκειται για φόρο, δεν απαιτείται αναλογική αντιστοιχία με τη συγκεκριμένη δαπάνη, αλλά με τις οικονομικές δυνάμεις του βαρυνομένου. Η ειδική αντιπαροχή του Κράτους ή άλλου δημόσιου φορέα, που αντιστοιχεί στο ανταποδοτικό τέλος, αποτελεί σε τελευταία ανάλυση παροχή δημόσιας υπηρεσίας, με την οποία όπως εξυπηρετούνται ταυτόχρονα ατομικά και οι χρήστες αυτής πολίτες, που φέρουν έτσι και το βάρος των δαπανών της. Εξαιτίας, λοιπόν, του δημόσιου αυτού χαρακτήρα της ειδικής αντιπαροχής του Κράτους, η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους δεν προϋποθέτει αναγκαστικά ούτε την πραγματική χρησιμοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε την ακριβή αντιστοιχία ανάμεσα στο ύψος του τέλος και του κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας, αφού αρκεί απλώς η δυνατότητα (ετοιμότητα) παροχής της υπηρεσίας και της καταρχήν κάλυψης των δαπανών της με το τέλος αυτό.
Προκύπτει από τα ανωτέρω η ανάγκη διερεύνησης του τρόπου διάθεσης των εισπραττόμενων τελών κυκλοφορίας, ώστε να διαπιστωθεί αν διασφαλίζεται ο ανταποδοτικός τους χαρακτήρας, αν παρέχεται δηλαδή η ειδική προς στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων για τη χρησιμοποίηση από τους τελευταίους του οδικού δικτύου της χώρας δημόσια υπηρεσία, της συγκάλυψης των δαπανών έργων υποδομής, συντήρησης και ανάπτυξης του δικτύου τούτου. Περαιτέρω να διακριβωθεί από τους επιβαρυνόμενους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, αν υπάρχει ακριβής άλλως ανάλογη αντιστοιχία ανάμεσα στο ύψος των εισπραττόμενων από το κράτος τελών κυκλοφορίας και των κονδυλίων που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παρεχόμενη υπηρεσία της συντήρησης και ανάπτυξης του οδικού δικτύου.
Να σημειωθεί τέλος, ότι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Γερμανικού Κράτους, οι φορολογούμενοι στη Γερμανία οι οποίοι απολαμβάνουν ένα από τα αρτιότερα και ασφαλέστερα Οδικά Δίκτυα, πληρώνουν για τη χρήση επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν στην κυριότητα ή κατοχή τους φόρο που υπολογίζεται ανά 100 κ.ε συναρτήσει της παλαιότητας του αυτοκινήτου, ως εξής:
Για αυτοκίνητα πριν από το 1995 :  κατηγορία 0 (κυβικά x 21.07 €)
Για αυτοκίνητα από το 1996 ως το 1999:  κατηγορία 1 (κυβικά x 15.13 €)
Για αυτοκίνητα από το 2000 ως το 2004: κατηγορία 2 (κυβικά x 7.36 €)
Για αυτοκίνητα από το 2005 και μετά: κατηγορία 3 (κυβικά x 6.75 €)
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, ο φόρος που υποχρεώνονται να καταβάλουν οι κάτοχοι ή ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που φορολογούνται στη Γερμάνια για ένα  αυτοκίνητο 1300 κ.ε, μοντέλο 2001  (δηλ. κατηγορίας 2 των 7.36 €), είναι 95,68 ευρώ  [ (13 x 100 =1300) Χ 7.36 € = 95.68€ ] …
(πηγή: http://www.bundesfinanzministerium.de/nn_86592/DE/BMF__Startseite/Service/Downloads/Abt__IV/081__1,templateId=raw,property=publicationFile.jpg )
5. Έκτακτη Εισφορά από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης
Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Νόμου 3986/2011 (Μέτρα Εφαρμ. Μεσοπροθεσμου Πλαισίου) επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, όπως αυτά προκύπτουν από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011.
Κατά την παρ. 2 , η έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται αναλυτικά ως εξής:
α) Για επιβατικά αυτοκίνητα άνω των χιλίων εννιακοσίων είκοσι εννέα (1.929) κυβικών εκατοστών, η έκτακτη εισφορά ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).
Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα Τέλη κυκλοφορίας.
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για τη χρήση ΙΧΕ υπολογίζεται βάσει του πρώτου εδάφιου της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε η οποία αντικαταστάθηκε ως εξής: «γ) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, ορίζεται αα) για τα αυτοκίνητα μέχρι χίλια διακόσια (1.200) κυβικά εκατοστά σε τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ, ββ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών προστίθενται εξακόσια (600) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά μέχρι τα δύο χιλιάδες (2.000) κυβικά εκατοστά, γγ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των δύο χιλιάδων (2.000) κυβικών εκατοστών προστίθενται εννιακόσια (900) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά και μέχρι τρεις χιλιάδες (3.000) κυβικά εκατοστά και δδ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από τρεις χιλιάδες (3.000) κυβικά εκατοστά προστίθενται χίλια διακόσια (1.200) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά.» .
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι κύριοι ή κάτοχοι επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης καλούνται να καταβάλουν έκτακτη εισφορά ως εξής:
ΑΠΌ ΕΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
1 1.200 4.000 0
1.201 1.300 4.600 0
1.301 1.400 5.200 0
1.401 1.500 5.800 0
1.501 1.600 6.400 0
1.601 1.700 7.000 0
1.701 1.800 7.600 0
1.801 1.900 8.200 0
1.901 2.000 8.800 440
2.001 2.100 9.700 485
2.101 2.200 10.600 530
2.201 2.300 11.500 575
2.301 2.400 12.400 620
2.401 2.500 13.300 665
2.501 2.600 14.200 710
2.601 2.700 15.100 755
2.701 2.800 16.000 800
2.801 2.900 16.900 845
2.901 3.000 17.800 890
3.001 3.100 19.000 950
3.101 3.200 20.200 1.010
3.201 3.300 21.400 1.070
3.301 3.400 22.600 1.130
3.401 3.500 23.800 1.190
3.501 3.600 25.000 1.250
3.601 3.700 26.200 1.310
3.701 3.800 27.400 1.370
3.801 3.900 28.600 1.430
3.901 4.000 29.800 1.490
4.001 4.100 31.000 1.550
4.101 4.200 32.200 1.610
4.201 4.300 33.400 1.670
4.301 4.400 34.600 1.730
4.401 4.500 35.800 1.790
4.501 4.600 37.000 1.850
4.601 4.700 38.200 1.910
4.701 4.800 39.400 1.970
4.801 4.900 40.600 2.030
4.901 5.000 41.800 2.090
Τα σημεία καρμανιόλες του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου
Κορίνθου – Πατρών : Ο πιο επικίνδυνος «δρόμος» του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου
Σε αυτό το τμήμα συμβαίνουν τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα, ειδικά από το 88ο έως το 145ο χιλιόμετρο (περιοχή Δερβένι), καθώς και στο 194ο χιλιόμετρο, κοντά στο Αίγιο. Αυτό συμβαίνει, λόγω κυρίως της μιάμισης λωρίδας κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, της έλλειψης διαχωριστικής νησίδας, της έλλειψης φωτισμού και της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. Κάθε χρόνο σε αυτό το τμήμα γίνονται περίπου 180 τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, με 60 νεκρούς κατά προσέγγιση. Τα στοιχεία της Τροχαίας αναφέρουν, ότι στο τμήμα από το Κιάτο έως και το Ξυλόκαστρο έχουν λάβει χώρα αρκετά τροχαία δυστυχήματα: 
• Χιλιομετρική θέση 155-185, περιοχές Κιάτου, Διακοφτού και Ξυλόκαστρο.
Σύμφωνα με τo Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, τα σημεία που έχουν επισημάνει οι συγκοινωνιολόγοι του Ινστιτούτου ως τα πιο επικίνδυνα, είναι τα εξής:
Από το 94ο έως το 96,7ο χλμ. Από το 119ο έως το 120ο χλμ.
Από το 101,5ο έως το 103,1ο χλμ. Από το 125,4ο έως το 126,2ο χλμ.
Από το 109,4ο έως το 109,6ο χλμ. Από το 133,7ο έως το 135,5ο χλμ.
Από το 111,9ο έως το 113,8ο χλμ. Από το 164,3ο έως το 166,9ο χλμ.
Από το 117,4ο έως το 117,5ο χλμ. Από το 168ο έως το 169,4ο χλμ.
Πατρών - Πύργου:
Ο οδικός άξονας που συνδέει τον Πύργο με την Πάτρα, μήκους 90 χιλιομέτρων, ούτε λίγο ούτε πολύ "στοιχίζει" κάθε χρόνο περίπου 40 ανθρώπινες ζωές. Αιτία μεταξύ άλλων οι διελεύσεις αγροτικών μηχανημάτων από τους ισόπεδους κόμβους. Οι χιλιομετρικές θέσεις όπου, σύμφωνα με την Τροχαία, έχουν συμβεί κατά το παρελθόν δυστυχήματα, είναι οι εξής: 
• Χ.Θ. 48, περιοχή Κουρτέσι 
• Χ.Θ. 61-64, περιοχή Ανδραβίδας 
• Χ.Θ. 67-82, περιοχή Γαστούνης-Αμαλιάδος
Αντίρριο – Ιωάννινα
Από το συγκεκριμένο τμήμα, μήκους 220 χιλιομέτρων, διέρχονται καθημερινά περίπου 10.000 οχήματα, ενώ τις ημέρες των εορτών ο αριθμός αυτός σαφώς είναι μεγαλύτερος. Κύρια αιτία των πολλών και θανατηφόρων ατυχημάτων είναι, εκτός των άλλων, η διάσχιση αρκετών και πυκνοκατοικημένων περιοχών, με εξαίρεση το τμήμα της Ιονίας Οδού. Κατά μήκος του οδικού αυτού άξονα, χάνονται κατά προσέγγιση κάθε χρόνο περίπου 60 άτομα, ενώ, σύμφωνα με την Τροχαία, τα σημεία όπου έχουν συμβεί ατυχήματα, είναι στις εξής χιλιομετρικές θέσεις: 
• Χ.Θ. 62-71, περιοχή Αγρινίου 
• Χ.Θ. 119-127, περιοχή Μενιδίου 
Νομός Χαλκιδικής
Στο μεγαλύτερο τμήμα της Χαλκιδικής, ο κύριος οδικός άξονας διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα -εκτός από τα τροχαία- να έχουν παρατηρηθεί και πολλές παρασύρσεις πεζών. Όσον αφορά στην περιοχή της Χαλκιδικής, σύμφωνα με την Τροχαία, ατυχήματα έχουν συμβεί και στο τμήμα Μουδανιών-Κασσανδρείας-Ποτίδαιας. 
Κεντρική Ελλάδα
Στην Κεντρική Ελλάδα, ως τμήμα όπου έχουν συμβεί τροχαία κατά το παρελθόν, θεωρείται εκείνο μεταξύ Καρδίτσας και Τρικάλων, στην περιοχή Ριζοβούνι. Επίσης, ατυχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, έχουν συμβεί στο παρελθόν και σε όλη τη διαδρομή από τα Τρίκαλα έως την Καλαμπάκα. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι κατά μήκος όλης της Οδού, ο δρόμος είναι αρκετά στενός, ενώ αυτό το διάστημα σε αρκετά μέρη εκτελούνται οδικά έργα, όσον αφορά στην κατασκευή του Οδικού Άξονα Κεντρικής Ελλάδος, που θα συνδέσει τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό.
Τα επικίνδυνα σημεία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Σε αυτό το τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου έχουν καταγραφεί και χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα 32 σημεία. Έχουν σημειωθεί αρκετά τροχαία ατυχήματα στο 4ο, 9ο, 12ο, 15ο, 17ο, 23ο, 24ο, 36ο, 45ο, 49ο, 52ο, 352ο, 354ο, 355ο, 356ο, 357ο, 360ό, 361ο, 362ο, 380ό, 388ο, 400ό, 404ο, 406ο, 414ο, 418ο, 423ο, 438ο, 457ο, 460ό, 473ο, και 507ο χιλιόμετρο. 
Νομός Έβρου
Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου (89ο χλμ) [προ εισόδου  Ψαθάδων]
Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας (33ο χλμ) [Κόμβος Αρδανίου]
Εθνική Οδός Αρδανίου – Ορεστιάδας
     α) (5ο χλμ) [Διασταύρωση Τριφυλλιού]
     β) (10ο χλμ) [Διασταύρωση Θυμαριάς]
     γ) (25ο έως 36ο χλμ) [Διασταύρωση Λύρας - Διασταύρωση Λυκόφης]
     δ) (43ο & 45ο χλμ) [Βόρειος & Νότιος Κόμβος Σουφλίου]
Παλαιά Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης - Κήπων ( 18ο έως 19ο χλμ) [Γέφυρα Λουτρών]
Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης - Μάκρης (4ο έως 10ο χλμ)
Παλαιά Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής (12ο έως 29ο χλμ)
Νομός Ροδόπης
Νέα Εθνική Οδός Κομοτηνής - Λάγους - Ξάνθης (2ο, 8ο, 14ο χλμ)
Παλαιά Εθνική Οδός Κομοτηνής - Ιάσμου - Ξάνθης (17ο, 31οχλμ)
Παλαιά Εθνική Οδός Κομοτηνής - Σαπών - Αλεξανδρούπολης (8ο έως 26ο χλμ)
Εθνική Οδός Κομοτηνής - Ξάνθης [Νέα Εγνατία] (1ο, 7ο, 10ο χλμ)
Εθνική Οδός Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης [Νέα Εγνατία] (1ο, 17ο, 21ο χλμ)
Επαρχιακή Οδός Κομοτηνής - Ξυλαγανής (2ο χλμ)
Νομός Ξάνθης
Εθνική Οδός Καβάλας – Ξάνθης
     α) (42ο χλμ) [Διασταύρωση Θαλασσιάς]
     β) (43ο χλμ) [Διασταύρωση Τοξοτών]
     γ) (46ο χλμ) [Διασταύρωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως]
     δ) (49ο χλμ) [Διασταύρωση Λεύκης]
     ε) (52ο χλμ) [Κόμβος Περιφερειακής]
Εθνική Οδός Ξάνθης - Λάγους
     α) (3ο χλμ) [Κόμβος Περιφερειακής]
     β) (4ο χλμ) [Διαστύρωση Ν. Ζυγού]
Επαρχιακή Οδός Ξάνθης - Μαγγάνων ( 2ο και 3ο χλμ)
Περιφερειακή Οδός Ν. Κεσσάνης - Αβάτου
     α) Διασταύρωση Αβδήρων
     β) Διασταύρωση Μυρωδάτου
Εθνική Οδός Ξάνθης – Ιάσμου - Κομοτηνής [στο ύψος της Πανεπιστημιούπολης]
Νομός Καβάλας
Εγνατία Οδός (από κόμβο Αγ. Ανδρέα έως κόμβο Άσπρων Χωμάτων)
Εθνική Οδός Καβάλας - Δράμας (18ο έως 28ο χλμ)
Εθνική Οδός Αμφίπολης - Καβάλας (από Ελευθερούπολη έως Σταυρό Αμυγδαλεώνα)
Εθνική Οδό Θάσου - Λιμεναρίων (από Σκάλα Σωτήρος έως Λιμενάρια)
Επαρχιακή Οδό Καβάλας - Ν. Περάμου (από έξοδο Καβάλας έως Παληό)
Νομός Δράμας
Εθνική Οδός Δράμας - Καβάλας (4ο, 6ο, 9ο και 14ο χλμ)
Εθνική Οδός Δράμας - Εξοχής (5ο, 9ο, 12ο, 20ο, 25ο και 29ο χλμ)
Εθνική Οδός Δράμας - Ξάνθης (9ο και 11ο χλμ)
Επαρχιακή Οδός Δράμας - Αμφίπολης (1ο έως 3ο, 5ο, 10ο και 14ο χλμ)
Επειδή πέραν των ανωτέρω φόρων, τελών, δασμών και εισφορών (τακτικών και έκτακτων) που υποχρεωθήκαμε να καταβάλουμε με την αγορά των ΙΧΕ οχημάτων ιδιοκτησίας μας καθώς και αυτών που επιβαρύνουν καθημερινά τη χρήση των αυτοκινήτου μας, υποχρεωνόμαστε να καταβάλουμε και ετήσια Τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα οχήματα ιδιοκτησίας μας
Επειδή αμφότεροι καταβάλαμε για ετήσια Τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα οχήματα ιδιοκτησίας μας, ο μεν πρώτος το ποσό των ……….. ευρώ για το όχημα με αριθμό κυκλοφορίας …………… ιδιοκτησίας του, ο δε δεύτερος το ποσό των …….. ευρώ […… συνολικά τέλη : 2 = …….. ευρώ που είναι τα τέλη που αναλογούν στον δεύτερο από εμάς για το ΙΧΕ αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ………………. συνιδιοκτησίας του δευτέρου εξ ημών κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%)]
Επειδή είμαστε χρήστες του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου το οποίο ως προελέχθη, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή και η σωματική μας ακεραιότητα, έχουμε επομένως έννομο συμφέρον να λάβουμε γνώση του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα έσοδα του προϋπολογισμού, ιδίως κατά το μέρος που αφορά τα ανταποδοτικά τέλη κυκλοφορίας που μας επιβάλλονται για τα ανωτέρω οχήματα ιδιοκτησίας μας
Επειδή προκύπτει η ανάγκη διερεύνησης του τρόπου διάθεσης των εισπραττόμενων τελών κυκλοφορίας, ώστε να διαπιστωθεί αν διασφαλίζεται ο ανταποδοτικός τους χαρακτήρας, αν παρέχεται δηλαδή σε εμάς η ειδική προς εμάς (ως ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μας) για τη χρησιμοποίηση του οδικού δικτύου της χώρας δημόσια υπηρεσία, της συγκάλυψης των δαπανών έργων υποδομής, συντήρησης και ανάπτυξης του δικτύου που χρησιμοποιούμε
Επειδή προκύπτει η ανάγκη να διακριβωθεί από εμάς (ως επιβαρυνόμενους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μας), αν υπάρχει ακριβής άλλως ανάλογη αντιστοιχία ανάμεσα στο ύψος των εισπραττόμενων από το κράτος τελών κυκλοφορίας που καταβάλουμε και των κονδυλίων που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παρεχόμενη προς εμάς υπηρεσία της συντήρησης και ανάπτυξης του οδικού δικτύου που χρησιμοποιούμε
Επειδή ο δεύτερος από εμάς επιβαρύνεται πέραν των άλλων και με Έκτακτη Εισφορά από την συνιδιοκτησία του προαναφερόμενου επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με τη ρητή επιφύλαξή μας για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, ιδίως στην περίπτωση που απειληθεί η ζωή ή η σωματική μας ακεραιότητα αν αποδειχτεί ότι ΔΕΝ υπάρχει ακριβής άλλως ανάλογη αντιστοιχία ανάμεσα στο ύψος των εισπραττόμενων από το κράτος τελών κυκλοφορίας που καταβάλουμε και των κονδυλίων που από αυτά διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παρεχόμενη προς εμάς υπηρεσία της συντήρησης και ανάπτυξης του οδικού δικτύου που χρησιμοποιούμε
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
Όπως εντος εξήντα ημερών από την κοινοποίηση της παρούσης μας γνωστοποιήσετε τα στοιχεία από τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού του κράτους των τελευταίων δυο ετών, από τα οποία να προκύπτουν αναλυτικά α) ποια τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού από i) τους φόρους, τέλη και εισφορές στα καύσιμα, ii) τα Τέλη Ταξινόμησης, το Φ.Π.Α και τον Εισαγωγικό Δασμό που επιβαρύνουν την αγορά αυτοκινήτου και iii) τον Ειδικό Φόρο Πολυτελείας που επιβαρύνουν την αγορά αυτοκινήτου β) ποια η ακριβής δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση και ανάπτυξη του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου την τελευταία διετία, γ) σε ποια από τα ανωτέρω αναφερόμενα σημεία καρμανιόλες του οδικού δικτύου κατευθύνθηκαν κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού με στόχο την συντήρηση και ανάπτυξη των ανωτέρω οδών στις οποίες εντοπίζονται τα επικίνδυνα για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών σημεία, και ποιο το ακριβές ύψος αυτών δ) ποια τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού από τα τέλη κυκλοφορίας, ε) που κατευθύνθηκαν τα εν λόγω κονδύλια και ειδικότερα ποιο το ακριβές ποσό που δαπανήθηκε από αυτά, για τη συντήρηση και ανάπτυξη του Εθνικού «Οδικού» Δικτύου και στ) σε ποια από τα ανωτέρω αναφερόμενα σημεία καρμανιόλες του οδικού δικτύου κατευθύνθηκαν κονδύλια που προέρχονται από την επιβολή των τελών κυκλοφορίας με στόχο την συντήρηση και ανάπτυξη των ανωτέρω οδών που εντοπίζονται τα επικίνδυνα για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών σημεία, και ποιο το ακριβές ύψος αυτών.
Πληρεξούσιο και αντίκλητο διορίζει ο δεύτερος από εμάς το δικηγόρο Αθηνών Αθανάσιο Αλαμπάση, κάτοικο Αθηνών, οδός Αιόλου, αριθμός 100, τηλέφωνα: 210.32…………… , 69……………….
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον υπουργό Οικονομικών, προς γνώσιν του και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσής του.
Επικολλήθηκε Τ.Ν. 1,15 ευρώ.
Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2011
Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος και εξωδίκως δηλών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου