ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Έχει η Ελλάδα plan B για τον εαυτό της, ή περιμένει από τη Γερμανία να το καθορίσει;

image Εδώ και 2 χρόνια, τίθεται κάθε τρίμηνο στους Έλληνες το δίλημμα “Νέα Μέτρα ή Χρεωκοπία”. Τους τελευταίους 6 με 9 μήνες δε, το δίλημμα αυτό έχει εξελιχθεί σε “Νέα μέτρα ή έξοδος από το ευρώ”. Μάλιστα, σήμερα ο πρωθυπουργός κος Παπαδήμος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κος Ράπανος με τις δηλώσεις τους για άλλη μια φορά έθεσαν το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωτεργάτες τους Γερμανούς έχουν επεξεργαστεί ένα “plan B” για την Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Η Ελλάδα όμως τι κάνει; Προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Έχει κάποιο σχέδιο κατά νου, ένα “plan B” για τον εαυτό της; Τι θέλει να κάνει η ίδια, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο επιλεγεί ή επέλθει η χρεοκοπία; Τίποτα σχετικό δεν έχει ειπωθεί, γραφτεί ή διαρρεύσει μέχρι σήμερα.

Προτάσεις βέβαια υπάρχουν από διάφορους διακεκριμένους οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς, και μάλιστα για επιλογή της χρεοκοπίας από τη χώρα μας. Για στάση πληρωμών, για επιστροφή στη δραχμή, για μονομερής υπερτίμηση νομίσματος (δραχμής) και αποπληρωμή χρέους και στη συνέχεια υποτίμηση (ναι, έχει συμβεί και αυτό), κλπ. Από την επίσημη κυβέρνηση, νυν και πρώην όμως, δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει ούτε καν ως μέσο πίεσης προς τους εταίρους και δανειστές μας.

Η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό αφεθεί στα χέρια τραπεζιτών, Γερμανών και Γάλλων, και ελπίζει μόνο στο γεγονός ότι οι εταίροι μας θέλοντας να προστατέψουν το κοινό νόμισμα, θα βοηθήσουν τη χώρα μας πάση θυσία. Μόνο που στους κυβερνόντες φαίνεται να διαφεύγει μια βασική παράμετρος: άλλο το συμφέρον της Ελλάδας και του λαού της, άλλο της Γερμανίας και άλλο των τραπεζών. Και αν κάποια στιγμή υπάρξει μετωπική σύγκρουση αυτών των  συμφερόντων, τράπεζες και Γερμανία είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με την Ελλάδα.

Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό δε συμβαίνει τυχαία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου