ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην υπηρεσία των μνημονίων

Διάβασα σήμερα ότι δόθηκε παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων μέχρι τις 16 Ιουλίου, από 15 Ιουνίου που ήταν. Και αυτό έγινε την τελευταία ημέρα, όπως γίνεται συνήθως όταν δίνονται παρατάσεις, αλλά 10 μέρες πριν. Βέβαια αυτό δε μου προκάλεσε καμία έκπληξη. Αντίθετα, το είχα προβλέψει σε άρθρο μου στις 25 Μαΐου,  με τίτλο Δεν ξέρεις τι να ψηφίσεις; Κάνε φορολογική δήλωση για ν’ αποφασίσεις!
image
Η δικαιολογία της απροθυμίας υποβολής δηλώσεων από τους πολίτες είναι απλά φτηνή. Όταν προσδοκάς έσοδα για να πληρώσεις τους φαρμακοποιούς, τους μισθούς και στις συντάξεις και τα λοιπά έξοδα του κράτους, και όταν ο πολίτης υποχρεούται να καταθέσει φορολογική δήλωση αλλιώς θα πληρώσει και πρόστιμο επί του αναλογούντος φόρου αν το κάνει εκπρόθεσμα, δε δίνεις παράταση. Ή τουλάχιστον δε δίνεις παράταση 1 ολόκληρο μήνα, και μάλιστα 10 μέρες πριν τη λήξη. 
Η δικαιολογία αυτή θα μπορούσε να σταθεί αν....
την τελευταία μέρα δίνονταν παράταση μιας εβδομάδος. Όμως ο λόγος που δόθηκε η παράταση είναι απλός: Επειδή το 70% των εκκαθαριστικών που εκδίδονται ή θα εκδοθούν θα είναι χρεωστικά, και μάλιστα με μεγάλα για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα ποσά – φανταστείτε ότι για ανύπαντρο μισθωτό των 1000 ευρώ το μήνα αναλογεί φόρος 700 ευρώ, ενώ πέρσι δεν πλήρωνε καθόλου – η υπηρεσιακή κυβέρνηση σκέφτηκε να δώσει την ευκαιρία στον Έλληνα που όλα τα κάνει την τελευταία στιγμή, να πάει στο ταμείο της εφορίας μετά της εκλογές. Γιατί, αν έκανε τη φορολογική δήλωση πριν από αυτές, και διαπίστωνε αμέσως μέσω taxisnet ότι θα πληρώσει αρκετά μεγάλο φόρο, σίγουρα θα πήγαινε στην κάλπη με άλλο ένα λόγο να καταψηφίσει την πολιτική του μνημονίου.
Έτσι, μετά τα κανάλια, τις εφημερίδες, τους ευρωπαίους αξιωματούχους, τους βιομήχανους, έχουμε και άλλη μια παρέμβαση υπέρ της πολιτικής του μνημονίου, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση αυτή τη φορά. Γιατί η χορήγηση παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων σε μια περίοδο που τα έσοδα είναι πιο απαραίτητα από ποτέ, μόνο ως τέτοια μπορεί να εκληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου