ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ: ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ,Η ΜΥΘΟΣ;

Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη:
Ως το 1929, είκοσι δύο άνθρωποι οι οποίοι ανακατεύθηκαν άμεσα  ή  έμμεσα με τον Τουταγχαμών και τον τάφο του πέθαιναν πρόωρα. Οι δεκατρείς από αυτούς είχαν λάβει μέρος στο άνοιγμα του τάφου. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και οι καθηγητές Γουίνλοκ και Φουκρά και  οι αρχαιολόγοι Γκάρυ Ντείβις, Χάρκνες και Ντάγκλας Ντέρις καθώς και οι βοηθοί τους Άστορ και Κάλεντερ ενώ οι μυστηριώδεις θάνατοι  ανθρώπων που ανακατεύτηκαν με  τις ανασκαφές του τάφου του Τουταγχαμών συνεχίζονταν χωρίς σταμάτημα.
Για πρώτη φορά λόγιοι και δημοσιογράφοι άρχισαν να μιλούν σοβαρά για την κατάρα των Φαραώ και για την παράξενη στήλη που βρέθηκε και κατόπιν χάθηκε κι έγραφε πάνω της:
«Ο θάνατος θα σκοτώσει με τα φτερά του οποιονδήποτε ταράξει την ησυχία του Φαραώ..»
Τι σημαίνει άραγε αυτή η κατάρα; Μπορεί ένας άνθρωπος ακόμα και σαν ον θεοποιημένο, να επηρεάσει πραγματικά τους ρυθμούς της ζωής των άλλων ανθρώπων και ίσως ακόμα να τους σταματήσει εντελώς; Μήπως ...
στην Αρχαία Αίγυπτο  υπήρχαν τρόποι για να το κάνουν αυτό και  τους οποίους τους ανακάλυψαν  θρησκευτικοί μυστικιστές ή επιστήμονες με μεγάλο ταλέντο μα ξεχάστηκαν από τότε;
Μήπως υπήρχαν  δηλητήρια ή οργανισμοί που προκαλούσαν ασθένειες και  με τα οποία  οι φαινομενικά αθάνατοι Φαραώ πίστευαν ότι θα προστατεύσουν τα ξεκοιλιασμένα και επιχρυσωμένα σώματα τους από τα  ανθρώπινα χέρια και ήταν ικανά  να διατηρούν δραστικότητα τους κατά την διάρκεια των χιλιετιών;
Μήπως υπήρξε κάποια θανατηφόρα ακτινοβολία από σπάνια  χημικά στοιχεία ή μέταλλα τα οποία αυτοί οι «ημίθεοι» γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν για να προστατεύσουν τους μεγαλόπρεπους  πέτρινους τάφους τους;
Ή μήπως όλοι  αυτοί οι  παράξενοι και ανεξήγητοι, αλλά  όλοι αλληλένδετοι μεταξύ τους θάνατοι ,δεν είναι τίποτα περισσότερο από θέμα απλής σύμπτωσης;
Η  επιστημονική  έρευνα βέβαια για την σύμπτωση και την πιθανότητα βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα μολονότι ο άνθρωπος ενδιαφέρθηκε  και για τις δύο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να φτάσει ως  τους αρχαίους Αιγυπτίους και Βαβυλώνιους αστρονόμους που πρώτοι ανακάλυψαν τον ρυθμό που επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά την τροχιά των άστρων και αναγνώρισαν την ύπαρξη ορισμένων  σχέσεων μεταξύ της  διαδρομής ενός άστρου και της ζωής ενός ανθρώπου.
Οι παρατηρήσεις των ανθρώπων προκαλούσαν πάντοτε ερωτήματα για την σύμπτωση και σε μερικά από αυτά η συμβατική επιστήμη  κατάφερε να δώσει κάποια απάντηση. Πολλά άλλα ωστόσο παραμένουν ακόμα αινίγματα ως και σήμερα.
Είναι ωστόσο δύσκολο να πιστέψουμε πόσο ανεπτυγμένοι ήταν  αρχαίοι πολιτισμοί όπως αυτός της Αιγύπτου. Όμως παρά τις επαναστατικές τους ανακαλύψεις οι Αιγύπτιοι δεν συμμερίζονταν τις γνώσεις τους με κανένα  εκτός από λίγους επίλεκτους. Για την μάζα του λαού η επιστήμη ήταν τυλιγμένη με μυστικότητα όπως ακριβώς ήταν και οι άνθρωποι που την εφάρμοζαν. Αυτό που μια μικρή ανώτερη τάξη  έβλεπε ως γεγονός, για τους υπόλοιπους ανθρώπους ήταν έργο θεών, θαύμα, μαγεία.. Αυτή είναι και η μόνη λογική εξήγηση γιατί οι Αιγύπτιοι επιστήμονες μπόρεσαν να πάρουν τους καρπούς της εργασίας τους  μαζί τους στον τάφο. Με λίγα λόγια δηλαδή είχαν σκοπό να  εκπληρώσουν μια ορισμένη λειτουργία για περιορισμένο χρονικό διάστημα και κατόπιν  να  την εξαφανίσουν από το συναίσθημα των ανθρώπων ίσως για χιλιετηρίδες, ίσως και για πάντα.
Τι παρακίνησε όμως  τους αρχαίους Αιγυπτίους να ετοιμάζουν τους νεκρούς τους με τέτοιο τρόπο ώστε τα λείψανα τους να διατηρηθούν σχεδόν ανέπαφα. Μήπως ήταν η ακλόνητη πίστη τους στην αθανασία ή μήπως ήταν, όπως συμβαίνει και σήμερα, η πεποίθηση ότι μια μέρα η επιστήμη θα ανακάλυπτε την αθανασία..
Το 1964 ο φυσικός επιστήμονας Ρόμπερ Έτιγκερ δημοσίευσε το επίμαχο βιβλίο του «Η προοπτική της αθανασίας» η θεωρία του οποίου πρότεινε την κατάψυξη των ανθρώπων που πεθαίνουν από ανίατη ασθένεια και την επάνοδο τους στην ζωή μόλις βρεθεί θεραπεία για την πάθηση που τους σκότωσε. Οι γιατροί δέχτηκαν  την ιδέα αυτή κατ΄ αρχήν με δυσπιστία. Ωστόσο ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο:Ένας οργανισμός μπορεί να επανέλθει στην ζωή αν κατά την διάρκεια της διαδικασίας της κατάψυξης η θερμοκρασία πέσει στους 100 βαθμούς Κελσίου το λεπτό και αν η απόψυξη είναι εξ ίσου γρήγορη. Υπάρχει ασφαλώς ένας σπουδαίος λόγος που το εξηγεί αυτό:Το σοκ από το κρύο ή την θερμότητα εμποδίζει το σχηματισμό κρυστάλλων τα οποία θα κατέστρεφαν τα ζωτικά μόρια και κάνει τα σημαντικά   μόρια της πρωτείνης και του νουκλεινικού οξέος να σταθεροποιηθούν  τόσο γρήγορα ώστε το νερό των ιστών και των κυττάρων δεν κρυσταλλοποιείται αλλά μετατρέπεται απλώς σε μάζα που μοιάζει με γυαλί. Φυτά και ανθρώπινα σπερματοζωάρια έχουν ζωντανέψει ξανά αλλά κανένας άνθρωπος δεν επανήλθε ποτέ στην ζωή από την κατάψυξη κι ούτε είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει ποτέ κανείς. Εν τούτοις υπάρχουν κάμποσοι κρυονικοί σύνδεσμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες που διατηρούν κρυστόρια στο Φήνιξ της Αριζόνας, στο Λόγκ Άιλαντ και στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο στην Καλιφόρνια  όπου άνθρωποι που βρίσκονται εκεί σε κατάσταση κατάψυξης είναι αποθηκευμένοι με ετήσιο ενοίκιο 700 δολαρίων περίπου. Κι έχουν περάσει ήδη τρεις χιλιάδες χρόνια από τότε που οι άνθρωποι κατέβαλλαν τόσο μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσουν τους νεκρούς τους..
Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος που ταξίδεψε στην Αίγυπτο κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. είναι ο πρώτος και ίσως ο καλύτερα γνωστός από εκείνους που αντιμετώπισαν το μυστήριο της μουμιοποίησης. Οι αναφορές του είναι λεπτομερείς κι επομένως ακόμα κι αν δεν είναι πάντοτε ορθές είναι πάντως πολύ ενδιαφέρουσες από ιστορική άποψη.
Χωρίς αμφιβολία τελικά,  στην αρχαία Αίγυπτο η μετάβαση από την μαγεία και την δεισιδαιμονία που ήταν ίδιον των πολλών προς τις επιστημονικές γνώσεις, ίδιον των λίγων, ήταν συχνά ρευστή και είναι δύσκολο να τραβηχτούν διαχωριστικές γραμμές.
Θα ήταν παράξενο τότε ένας ιερέας που απογοητεύτηκε πικρά από τους θεούς του να στραφεί προς την επιστήμη για βοήθεια ώστε να στηρίξει την αξιοπιστία του.
Αναμφισβήτητα όμως μπορεί επίσης ιερείς και γιατροί να ήταν άκρως μπλεγμένοι και με την μαγεία.
Μια μελέτη πηγών πάντως που υπάρχει στα χέρια των ερευνητών πείθει σχεδόν απόλυτα για την χρήση της επιστήμης σαν βάση της αιγυπτιακής Θεολογίας.
Άρα είναι σαφές ότι τα επιστημονικά μυστικά είναι μέρος της εξήγησης για την κατάρα των Φαραώ .

Βιβλιογραφία: PHILIPP VANDENBERG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου