ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ο νέος δεν είναι πάντα ωραίος…

DSC00386

Στατιστικές υπηρεσίες και μέσα ενημέρωσης ανακαλύπτουν διαρκώς νέες κατηγορίες ανθρώπων στην Ελληνική κοινωνία. Ξεκίνησαν από τους νεοέλληνες, συνέχισαν με τους νεόπλουτους. Τα τελευταία 2 χρόνια με την αλλαγή πολιτικής, μας προέκυψαν οι νεόπτωχοι.

Προσφάτως αποκτήσαμε και νεοάστεγους…

Να δούμε με όλα αυτά που μας συμβαίνουν αν θα αποκτήσουμε επιτέλους  αληθινούς νεοεπαναστάτες, ή αν θα θα γίνουμε νεοραγιάδες…

Τηλέφωνο πρώτης ανάγκης για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος από τους Πολίτες κατά του Χρέους

Ενημερώνουμε τους πολίτες που έχουν πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ και όχι το χαράτσι, αν αντιληφθούν, συνεργεία της ΔΕΗ ή ιδιώτες ή εργολάβους, οι οποίοι ετοιμάζονται να κόψουν το ρεύμα να τηλεφωνούν στους Πολίτες κατά τους Χρέους, στο τηλέφωνο 6978.393868

Καλούμε επίσης τις επιτροπές των πολιτών, που έχουν συγκροτηθεί στις συνοικίες και στα χωριά ,να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να αυτοοργανωθούν.

Τέλος καλούμε όλους τους πολίτες την Κυριακή 15 του μήνα στις 5 το απόγευμα στην ανοικτή Συγκέντρωση στη πλατεία Ελευθερίας.

image

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Και αντιπρόεδρος στη ΔΕΗ, και υπάλληλος στο γραφείο του Παπανδρέου! Αυτός δεν είναι ο Θέος, είναι…ο Θεός!!!

Διττή υπόσταση πρέπει να έχει ο κος Κώστας Θέος! Και αυτό γιατί εκτός από αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΗ με αποδοχές της τάξης των … μόλις 5.000 και όχι 9.000 ευρώ μηνιαίως όπως διευκρίνησε η επιχείρηση, ο κ. Θέος είναι πλέον και διορισμένος από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου υπάλληλος στην Βουλή και, μάλιστα, στο γραφείο του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ! Και αυτό έγινε ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ κου ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ!

image

Αυτός δεν είναι άνθρωπος, είναι.. Θεός! Μπορεί να είναι σε δύο διαφορετικά γραφεία ταυτόχρονα, και να κάνει δύο διαφορετικές δουλειές!

Θα μου πείτε, αν κι εγώ έπαιρνα 5.000 ευρώ από τη ΔΕΗ (χωρίς τα έξτρα) και άλλα τόσα από τη βουλή, σαν ΘΕΟΣ θα ένιωθα (τον τόνο βάλτε τον όπου θέλετε)!!!

Πάνος Καμμένος: “Γίνονται και ατυχήματα στη ζωή, και καρκίνοι έρχονται, γι’ αυτό βγάζω τα στοιχεία στη φόρα”

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος μιλώντας στο “Marconi Radio 96,1 F.M.” του Βόλου και στην εκπομπή “Συμβαίνει Τώρα” του Αντώνη Κουμιώτη, εξηγεί γιατί βγάζει μέσω facebook και twitter στοιχεία της δικογραφίας προς τα έξω σχετικά με την υπόθεση των cds:

Η επίσημη σελίδα του Πάνου Καμμένου στο facebook είναι : http://www.facebook.com/Panos-Kammenos/  και στο twitter : https://twitter.com/#!/PanosKammenos

Το πήραμε το μαγαζί πίσω, Ηρακλειώτες!

Δεν το πιστεύω αυτό που πήγε να κάνει ο Γερουλάνος! Πήγε να παραχωρήσει το οικόπεδο του Ξενία Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης!

imageΓια να λέμε και του… Κουράκη το δίκιο, λίγο αψυχολόγητη ήταν η ενέργεια του Γερουλάνου! Μα, τόσο αγώνα είχε κάνει ο δήμαρχος Ηρακλείου για να κατεδαφίσει το Ξενία και να διαμορφωθεί ο χώρος! Τόσα δικαστήρια έχει περάσει, για να αθωωθεί τελικά, αφού ότι έκανε το έκανε “για το καλό της πόλης”! Εξάλλου, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα το ακίνητο, δε νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει σχέση η Περιφέρεια Κρήτης σε τίποτε άλλο, εκτός από …τον να εισπράττει το ενοίκιο από το κατάστημα που έχει κατασκευαστεί εκεί! Ναι, μιλάω για το “αναψυκτήριο” της πλατείας, που έχει γίνει κέντρο διασκέδασης, έχει μισθώσει και ένα μέρος της πλατείας (νομίζω 600 τετραγωνικά μέτρα) και έχει κάνει κατασκευές που αμφιβάλλω αν είναι νόμιμες!

Ευτυχώς είδε γρήγορα την αδικία που πήγε να κάνει ο Γερουλάνος, με λίγη βοήθεια από τους τοπικούς βουλευτές φυσικά, και πήρε πίσω την απόφαση! Έτσι, το αναψυκτήριο της πλατείας του πρώην Ξενία, μαζί με την πλατεία φυσικά, παραμένει στην δικαιοδοσία του Δήμου Ηρακλείου! Μπορούμε λοιπόν να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε ήρεμοι τον καφέ μας εκεί, καταβάλλοντας 4-5 ευρώ, και ο δήμος Ηρακλείου μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το ενοίκιο…

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Δ.Τ: Απών ο Δήμαρχος - Ραντεβού στο Δημοτικό Συμβούλιο

imageΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν οι Πολίτες κατά του Χρέους, σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Χερσονήσου, όπου παρέδωσαν ψήφισμα στους αντιδημάρχους κ.κ. Μαστοράκη Γιάννη και Χειρακάκη Γιώργο, λόγω απουσίας του δημάρχου.

 image

Οι συγκεντρωθέντες δήλωσαν ότι τόσο ο κ. Φούχτελ, όσο και οι εκπρόσωποι της τρόικας, είναι ανεπιθύμητοι στο νησί. Οι αντιδήμαρχοι υποστήριξαν ότι η  αίτηση του δημάρχου στον κ. Φούχτελ αφορούσε την παροχή τεχνικής βοήθειας σε τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

image Οι Πολίτες κατά του Χρέους απορρίπτουν την άποψη αυτή, εκτιμώντας ότι ο κ.Φούχτελ ως υφυπουργός της κ Μέρκελ, είναι τοποτηρητής και υπερασπιστής των γερμανικών συμφερόντων. Η συγκέντρωση των Πολιτών κατά του Χρέους έληξε, με τη δέσμευση, ότι θα παρευρεθούν στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το νέο έτος και θα ζητήσουν να συζητηθεί από το Σώμα η επιστολή του δημάρχου στον κ. Φούχτελ.

Ακολουθεί το ψήφισμα που παραδόθηκε από τους Πολίτες Κατά του Χρέους στους αντιδημάρχους Χερσονήσου:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Ανεπιθύμητος ο Φούχτελ - Όχι στην Υποτέλεια

Αξιότιμε κ. Δοξαστάκη,

εμείς, οι Πολίτες κατά του Χρέους, δηλώνουμε την έκπληξη και την αγανάκτησή μας μετά την κίνησή σας να ζητήσετε «τεχνική βοήθεια» από τον γερμανό τοποτηρητή της Μέρκελ στην Ελλάδα Χάνς Γιόαχιμ Φούχτελ. Με την επιστολή σας αυτή ανοίγετε εν γνώσει σας την κερκόπορτα των «επενδύσεων» στις γερμανικές εταιρίες που έρχονται να κατασπαράξουν το κρητικό τοπίο, με άξιο εκπρόσωπό τους τον κ. Φούχτελ.

Κύριε δήμαρχε, παραγκωνίζετε όλο το ελληνικό επιστημονικό προσωπικό και ζητάτε γερμανική «βοήθεια» για να υλοποιήσετε μελέτες, να εξασφαλίσετε επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις. Με το αζημίωτο όμως για αυτούς…

Γερμανικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από τα σχέδια για τεράστιες εγκαταστάσεις Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων στην Κρήτη, πίσω από την πρόταση για εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων αλλά και πίσω από τις επενδυτικές προτάσεις που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί για την πρώην Αμερικανική Βάση στις Γούρνες. Κατά περίεργη σύμπτωση η αίτησή σας αφορά τεχνική βοήθεια σε αυτούς ακριβώς τους τομείς («διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων», «χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός» κτλ).

Κύριε δήμαρχε, σας δηλώνουμε πως τόσο ο κ. Φούχτελ όσο και οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι ανεπιθύμητοι από τον κρητικό λαό και σας καλούμε να εγκαταλείψετε κάθε σκέψη οργάνωσης επίσκεψης του Φούχτελ στην Κρήτη και κυρίως να μην προχωρήσετε σε κανενός είδους συμφωνία μαζί του.

Βρεθήκαμε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην υποτέλεια και την κατοχή της Ελλάδας από τους γερμανούς τοποτηρητές και την Τρόικα, επιδίδοντας το παρόν ψήφισμα σε εσάς προσωπικά.

Χερσόνησος, 12.01.2012

Γίνε κι εσύ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπορείς!

Από το πουθενά ξεφυτρώνουν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες!

image

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από Χρυσοχοίδη και Λοβέρδο , την σιγουρότατη υποψηφιότητα Βενιζέλου και την πιθανότατη υποψηφιότητα Καστανίδη , και ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ!

Τόσο καημό για το ποιος θα είναι αρχηγός του κόμματος του 10% που με μαθηματική ακρίβεια θα χάσει τις επόμενες εκλογές όποτε αυτές γίνουν, δεν έχω ξαναδεί.

Βρε λέτε να ήθελε και ο Κίμωνας Κουλούρης να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, και τον έφαγαν τα μεγάλα κεφάλια, επιστρατεύοντας την ομάδα ΔΙ.ΑΣ., αφού πρώτα έμαθαν την ακριβή διαδρομή του οχήματός του και ρύθμισαν όλα τα φανάρια να είναι κόκκινα;

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο μέχρι αύριο θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και η Δήμητρα  Λιάνη-Παπανδρέου

Μειώνονται οι μισθοί, ακριβαίνουν τα προϊόντα!

Κάθε χρόνο και ακριβότερα πληρώνει ο Έλληνας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενώ ο μισθός του μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.)  του μηνός Δεκεμβρίου 2011, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2010 αυξήθηκε κατά 2,4%, έναντι αύξησης 5,2%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

image

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 2,4% το μήνα Δεκέμβριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2010, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών :
α) Κατά 4,3% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις πατάτες νωπές.
β) Κατά 4,6% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.
γ) Κατά 7,9% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των ειδών επισκευής και συντήρησης κατοικίας (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΝΝΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ!!!).
δ) Κατά 2,0% της ομάδας ‘’ Μεταφορές‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη : καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), τέλη κυκλοφορίας, αστικές συγκοινωνίες . Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα και στα εισιτήρια αεροπλάνων.
ε) Κατά 3,1% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
στ) Κατά 1,9% της ομάδας ‘’ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των ειδών ατομικής φροντίδας.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών :
α) Κατά 0,6% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση ‘’, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
β) Κατά 0,1% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των οικιακών υπηρεσιών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
γ) Κατά 0,4% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των οδοντιατρικών υπηρεσιών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των νοσοκομείων και κλινικών.
δ) Κατά 0,4% της ομάδας ‘’ Επικοινωνίες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
ε) Κατά 1,1% της ομάδας ‘’ Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των βιβλίων, γραφικής ύλης-σχολικών ειδών .
στ) Κατά 0,9% της ομάδας ‘’ Εκπαίδευση ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 11 – Δεκεμβρίου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 10 – Δεκεμβρίου 10, παρουσίασε αύξηση 3,3%, έναντι αύξησης 4,7%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

image

Όσον αφορά σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, οι κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση δεικτών του Δεκεμβρίου 2011 με το Νοέμβριο 2011 και επιπτώσεις τους στο Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

imageΚαι όλα αυτά, όταν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται και πάνω από 40%, οι συντάξεις περικόπηκαν πάνω από 20% , ενώ στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα γι’ αυτούς που ακόμα έχουν δουλειά...

Κατά τ’ άλλα, κύριο μέλημα του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας εδώ και δύο χρόνια είναι να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών!! Αλλά και σε αυτό τον τομέα φαίνεται η τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης, που για άλλη μια φορά επηρεάζει άμεσα την τσέπη μας…

Παράνομη η παρακράτηση μισθών και συντάξεων

image Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τις παρακρατήσεις μέρους μισθού ή σύνταξης από τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλων και συνταξιούχων, για οφειλές τους σε τράπεζες. 

Παρακάτω, δημοσιεύεται η άποψη ενός δικηγόρου και συγγραφέα, του κου Θοδωρή Καραγεωργίου, όπως δημοσιεύτηκε στο olympia.gr :

“Το τελευταίο διάστημα, όλο και συχνότερα, παρατηρείται το φαινόμενο διάφορες τράπεζες να παρακρατούν μέρος μισθών ή συντάξεων από πελάτες τους, οι οποίοι έχουν οφειλές προς αυτές. Το αποτέλεσμα είναι, άνθρωποι οι οποίοι έχουν ως μόνη πηγή εσόδων τους το μισθό τους ή τη σύνταξή τους, να κινδυνεύουν να μείνουν δίχως τα προς το ζην. Αγνοώντας δε το παράνομο της καταστάσεως αυτής, υποκύπτουν στις πιέσεις των τραπεζών και δεν αντιδρούν στην παρακράτηση των χρημάτων τους.   
Ο Πολίτης θα πρέπει να ενημερωθεί και να γνωρίζει ότι από την ερμηνεία των διατάξεων (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και άρθρα 451, 464 Αστικού Κώδικα) καθώς και άλλων σχετικών διατάξεων, προκύπτει ότι δεν είναι από το νόμο επιτρεπτή, αντίθετα είναι αυτοδίκαια άκυρη κάθε παρακράτηση χρημάτων από λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικούς, για ποσά οφειλόμενα από δάνεια ή κάρτες. Αντίθετα, η παραπάνω παράνομη συμπεριφορά των τραπεζών στην πράξη, συνιστά και αξιόποινη πράξη, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις του εγκλήματος της υπεξαίρεσης.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ακόμα και ο ίδιος ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος να έχει δώσει την συγκατάθεσή του υπογράφοντας σχετικό όρο σε σύμβαση, είναι και παραμένει ΑΚΥΡΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ κάθε παρακράτηση χρηματικού ποσού από τις τράπεζες. Η δε εμμονή των τραπεζών σε τέτοια παράνομη συμπεριφορά επισύρει σημαντικές έννομες συνέπειες σε βάρος τους, καθώς οι πληγέντες μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν κατά των τραπεζών την επανόρθωση κάθε ζημίας που υπέστησαν.
Στις τράπεζες Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών», διότι προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατίθετο σε αυτές.
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι ο Έλληνας πολίτης έχει χρέη και οφειλές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει αφερέγγυος. Αυτό όμως δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση δικαιολογία, για να στερείται το μισθό ή τη σύνταξή του και το δικαίωμά του να ζει ανθρώπινα.” 

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Όταν εμείς πληρώνουμε χαράτσια , το κράτος πληρώνει…αποζημιώσεις σε εργολάβους!

Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πολίτης καλείται να πληρώσει τον ένα φόρο μετά τον άλλο, τη μία αύξηση μετά την άλλη σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, που έχει μειωθεί ο μισθός και η σύνταξή του κατά 40%, που έχει χάσει τη δουλειά του, που οι εργασιακές σχέσεις έχουν έλαστικοποιηθεί και οι συλλογικές συμβάσεις τείνουν να καταργηθούν,  το Ελληνικό κράτος πληρώνει αποζημιώσεις σε εργολάβους επειδή… δεν μπόρεσε να προχωρήσει έγκαιρα απαλλοτριώσεις για να κατασκευαστούν έργα, για τα οποία έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις!

Η εταιρία “Ολυμπία Οδός Α.Ε.” που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, και εισπράττει διόδια για ένα ημιτελή δρόμο, λαμβάνει και από το Υπουργείο Υποδομών ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΥΨΟΥΣ 91 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ λόγω καθυστέρησης της έναρξης παραχώρησης ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

Παρακάτω βλέπετε την 3η εντολή πληρωμής για αποζημιώσεις ποσού 27.335.700 ευρώ,που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” στις 28-12-2011. Έχουν ήδη πληρωθεί άλλες δύο εντολές ύψους  22.779.750 ευρώ η πρώτη και 13.667.850 ευρώ η δεύτερη, ενώ απομένουν ακόμα 27.335.700 ευρώ! ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ!

image

Να που πάνε τα χρήματα του ελληνικού λάου! Να ποιες είναι οι σπατάλες του δημοσίου, και όχι οι μισθοί των υπαλλήλων και οι συντάξεις των γερόντων! Μόνο από ένα έργο αν ήταν σωστοί και έτρεχαν τις διαδικασίες για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις, δε θα χρειαζόταν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις!

Αλλά τέτοια κάνουν, και μετά λένε ότι δεν πιάνουν τους στόχους και ότι δε μειώθηκε αρκετά το έλλειμμα! Και μας εκβιάζουν με έξοδο από το ευρώ, ή νέα μέτρα! Πόσο απατεώνες είναι τελικά;;;

Υ.Γ.: Λεφτά υπάρχουν τελικά! Αλλά μόνο για τους Μεγαλοεργολάβους !

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ανεπιθύμητος ο Φούχτελ για τους Πολίτες Κατά του Χρέους!

Λέμε όχι στην Υποτέλεια - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Χερσονήσου

image Οι Πολίτες κατά του Χρέους, δηλώνουμε την έκπληξη και την αγανάκτησή μας μετά την κίνηση του δημάρχου Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη να ζητήσει «τεχνική βοήθεια» από τον γερμανό τοποτηρητή της Μέρκελ στην Ελλάδα Χάνς Γιόαχιμ Φούχτελ.

Ο δήμαρχος με την επιστολή του ανοίγει εν γνώσει του την κερκόπορτα των «επενδύσεων» στις γερμανικές εταιρίες που έρχονται να κατασπαράξουν το κρητικό τοπίο με άξιο εκπρόσωπό τους τον κ. Φούχτελ.

Ο δήμαρχος παραγκωνίζει όλο το ελληνικό επιστημονικό προσωπικό και ζητά γερμανική «βοήθεια» για να υλοποιήσει μελέτες, να εξασφαλίσει επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις. Με το αζημίωτο όμως για αυτούς…

Γερμανικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από τα σχέδια για τεράστιες εγκαταστάσεις Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων, από την πρόταση για εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη και από τις επενδυτικές προτάσεις που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί για την πρώην Αμερικανική Βάση στις Γούρνες. Κατά περίεργη σύμπτωση η αίτηση του δημάρχου αφορά τεχνική βοήθεια σε αυτούς ακριβώς τους τομείς («διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων», «χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός» κτλ).

Υπάρχουν πληροφορίες για έλευση του Φούχτελ στην Κρήτη, η οποία κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Εμείς δηλώνουμε πως τόσο ο κ. Φούχτελ όσο και οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι ανεπιθύμητοι από τον κρητικό λαό και καλούμε τον δήμαρχο να εγκαταλείψει κάθε σκέψη οργάνωσης επίσκεψης του Φούχτελ στην Κρήτη.

Θα βρεθούμε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το δημαρχείο Χερσονήσου για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην υποτέλεια και την κατοχή της Ελλάδας από τους γερμανούς τοποτηρητές και την Τρόικα επιδίδοντας σχετικό ψήφισμα στον δήμαρχο.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σχετικά με την αμοιβή των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία

image Πάγια θέση του συλλόγου μας αλλά και του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων στην υγεία, είναι η κατηγορηματική μας αντίθεση στο χαράτσι των 5 ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς ως εξέταστρο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Και αυτό, γιατί όπως επισημάναμε από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, το 5ευρω αποτελεί άλλον έναν τρόπο μεταφοράς του κόστους λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τσέπες των ασθενών. Είναι απαράδεκτο να ξαναπληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα ήδη πληρωμένα μέσω των κρατήσεων που τους γίνονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ο λόγος που θέτουμε τις λεπτομέρειες για το ζήτημα της πληρωμής των 5ευρω, είναι γιατί θεωρούμε ότι σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για το τί ισχύει σχετικά, ώστε να μην πληρώνει το 5ευρω κανένας από όσους δεν πρέπει σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους (Υ4α/οικ.1329/4-1-2011 και Υ4α/οικ.4456/14-1-2011).

Οι εργαζόμενοι στα ταμεία των νοσοκομείων δεν είναι εισπρακτικοί ράμπο. Οι γιατροί δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός και υποχρεούνται να εξετάζουν τον ασθενή που έρχεται στο ιατρείο τους,  ανεξάρτητα αν αυτός έχει πληρώσει ή όχι τα 5ΕΥΡΩ. Δηλαδή, αν κάποιος ασθενής δεν έχει πληρώσει τα 5 ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του επιτρέπεται η εξέταση. Αν παρεμποδιστεί η εξέτασή του λόγω της μη καταβολής των 5 ευρώ, αυτό είναι παράνομο.

Θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποιες σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τα όσα ισχύουν σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχει αποστείλει το Υπουργείο Υγείας:

1. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει πληρώσει το 5ευρω και κατόπιν παραπεμφθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας εντός της ημέρας, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΡΟ.

2. Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ όσοι προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά.

3. Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι κάτοχοι βιβλιαρίων πρόνοιας ή πιστοποιητικών κοινωνικής προστασίας.

4. Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι Χρόνιοι πάσχοντες, δηλαδή ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ, ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ, ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ AIDS KAI ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ, ΣΥΦΙΛΗ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ κλπ), ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ, ΤΥΦΛΟΙ, ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΚΟΙ, ΣΑΧΑΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ (ΧΑΠ), ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΙ, ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ, ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ (ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΝΟΣΟΣ ADISSON KAI CUSHING, ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ, ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ κλπ), ΑΝΟΙΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ( πχ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙΣ, ΗΜΙΠΛΗΓΙΑ, ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ), ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (πχ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ,) και άλλα πολλά. Για την εξαίρεση απαιτείται βεβαίωση από το ιατρείο του Νοσοκομείου, στο οποίο παρακολουθείται ο ασθενής και ισχύει για το συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

5. Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι πολιτικοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αλλοδαποί.

Οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι του Υπουργείου για το θέμα είναι οι παρακάτω και θα αναρτηθούν από το σύλλογο μας στο χώρο αναμονής του γραφείου κίνησης των εξωτερικών ιατρείων:

Υ4α/οικ.1329 - 4/1/2011Υ4α/οικ 4456 - 14/1/2011

Υ4α/οικ 8459 - 25/7/2011

Επαιτεία με εκμετάλλευση ανηλίκου, παρεμπόριο και … δημοτική αστυνομία!

Σήμερα, περπατώντας στο κέντρο του Ηρακλείου, και με διαφορά μερικών μόλις λεπτών, έγινα μάρτυρας δύο περιστατικών επέμβασης της δημοτικής αστυνομίας που θεωρώ ότι αξίζουν σχολιασμού:

Στη Λ. Δικαιοσύνης, απέναντι από τα δικαστήρια, και ενώ ο καιρός ήταν βροχερός, ήταν ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο ένας επαίτης.  Συνηθισμένη εικόνα θα μου πείτε. Το τραγικό όμως ήταν ότι αυτός ο άνθρωπος, είχε μαζί του ως “δόλωμα” για να εξυπηρετήσει το σκοπό του, ένα παιδί!

dimotiki1

Οι δύο δημοτική αστυνομικοί που τον είδαν , τον σήκωσαν πάνω και του μίλησαν. Και απ’ ότι κατάλαβα, προσπάθησαν να εξακριβώσουν αν το παιδί είναι δικό του. Δεν είδαν βέβαια τα χαρτιά του, αλλά του έκαναν σύσταση να μην έχει το παιδί μαζί του και να μη ζητιανεύει, και μετά έφυγαν.  Ρώτησα την κοπέλα “τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; “Απλά τους κάνουμε σύσταση, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”, μου απάντησε…

Προχωρώντας προς την πλατεία Ελευθερίας , έξω ακριβώς από το ξενοδοχείο Αστόρια, βλέπω να σταματάει ένα τζιπ της δημοτικής Αστυνομίας. Βγαίνουν έξω δύο παλληκάρια, και πιάνουν από το μπράτσο ένα αλλοδαπό (πιθανότατα Πακιστανό) που πουλούσε ομπρέλες. Αφού κατάσχεσαν τις ομπρέλες και τις έβαλαν στο τζιπ, τον οδήγησαν σε ένα λεωφορείο με αστυνομικούς που ήταν σταθμευμένο απέναντι από την πλατεία ελευθερίας, στην ανώνυμη οδό. Βέβαια οι αστυνομικοί ήταν εκεί τόση ώρα, έβλεπαν τον αλλοδαπό να πουλάει παράνομα ομπρέλες, και δεν έκαναν τίποτα. Και μάλλον με απροθυμία δέχτηκαν να τον παραλάβουν από τους δημοτικούς αστυνομικούς και να τον κρατήσουν στο λεωφορείο!

dimotiki2dimotiki3Πραγματικά είναι η πρώτη φορά που βλέπω μέσα σε λίγα μόλις λεπτά τη Δημοτική Αστυνομία του Ηρακλείου να ασχολείται με δύο ζητήματα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην πόλη μας: την επαιτεία με εκμετάλλευση ανηλίκων και το παρεμπόριο! Φαινόμενα που και τα δύο έχουν παραγίνει πια στο Ηράκλειο!

Η καταπολέμηση του παρεμπορίου έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς και το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα από φόρους, και τα έσοδα των καταστημάτων μειώνονται με όποιες συνέπειες έχει αυτό στην οικονομία και στην αύξηση της ανεργίας. Και, μπορεί και οι αλλοδαποί που προωθούν παράνομα προϊόντα, που τις περισσότερες φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας,  να αναζητούν και αυτοί το μεροκάματο, όμως δεν παύουν να παρανομούν εις βάρος των νόμιμων επιχειρηματιών. Και η συμβολή της δημοτικής αστυνομίας σε αυτό τον τομέα μπορεί αν είναι σημαντική, αρκεί να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση.

Όσον αφορά την εκμετάλλευση ανηλίκων, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, αλλά και πιο πολύπλοκα. Σε κάθε βήμα, σε κάθε φανάρι, βλέπουμε και κάποιο παιδάκι να τραβιέται με το ζόρι από κάποιον ενήλικο που επαιτεί. Το φανάρι της Ικάρου έξω από τα MacDonald’s είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς απλά κουνάμε το κεφάλι μας στεναχωρημένοι, και τελικά αδιαφορούμε. Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγε το «Χαμόγελο του Παιδιού», 70% των παιδιών των φαναριών είναι προς «ενοικίαση», ενώ όταν δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ικανοποιητικά χρηματικά ποσά, τιμωρούνται από τους προστάτες τους με ξύλο και εξαναγκασμό σε ολονύκτια εργασία. Κατά την ίδια έρευνα, παιδιά ηλικιών νηπιαγωγείου και δημοτικού ακούσια και βίαια «ρίχνονται στον δρόμο» και σε όλους τους κινδύνους που υπάρχουν, όπως δυσμενή καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε κινδύνους από κάθε είδους χαρακτήρες ανθρώπων από τους οποίους θα ζητιανέψουν μερικά ευρώ. Και όποιος νομίζει ότι το φαινόμενο αυτό είναι αποκλειστικότητα “ξένων” , είναι γελασμένος! Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (ΓΑΔΑ), η επαιτεία είναι σχεδόν το μόνο έγκλημα στο οποίο έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αγγίζοντας αύξηση της τάξης του 52%. Περισσότερα από 3.500 χιλιάδες παιδιά βρίσκονται σε αυτό το «σκοτεινό τούνελ» και από αυτά 11,5% είναι ελληνόπουλα, που οδηγούνται στην επαιτεία λόγω της κρίσης!

Δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι η λύση σε αυτό το πολύπλευρο πρόβλημα, που έχει να κάνει με τη φτώχεια, την εκμετάλλευση ανηλίκων, την επαιτεία, το δουλεμπόριο, την έλλειψη στέγης, την έλλειψη κοινωνικών δομών του κράτους και φυσικά την έλλειψη παιδείας. Όμως η εξάρθρωση των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται ανήλικα παιδιά θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα των εισαγγελικών αρχών του Ηρακλείου και των άλλων πόλεων της χώρας μας, όπως και της αστυνομίας. Φυσικά όμως με  παράλληλη ενίσχυση των κοινωνικών δομών, ώστε αυτές να μπορούν να δεχτούν τα κακοποιημένα παιδιά, και να τους προσφέρουν την ελάχιστη προστασία.

Βέβαια, και η σημερινή παρέμβαση των δημοτικών αστυνομικών δεν είχε κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα, εκτός του προς στιγμήν εκφοβισμού του άσπλαχνου αυτού πατέρα(;) που κουβαλούσε το παιδί στη βροχή και στους δρόμους για να ζητιανεύει. Και αυτό γιατί δεν είναι στις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας  να καταπολεμήσει ούτε την επαιτεία, ούτε το δουλεμπόριο, ούτε την παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Ήταν απλά μια κίνηση από δύο νέα παιδιά, που ανθρώπινα νοιάστηκαν για το παιδάκι που είδαν ξαπλωμένο στο πεζοδρόμιο.

Σ’ ένα κράτος όμως που η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου είναι πλημμέλημα, και οι ποινές για τους άσπλαχνους γονείς είναι σχεδόν μηδαμινές, καλό είναι να συμβάλλουμε όλοι με την καθημερινή μας συμπεριφορά στη μείωση παρόμοιων φαινομένων, είτε φοράμε στολή είτε όχι.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Να γιατί έκλεψαν τον Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη!

image Βουίζει ολόκληρη η Ελλάδα αλλά και η υφήλιος , από την κλοπή που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Εθνική Πινακοθήκη, που βρίσκεται στη Βασ. Κωνσταντίνου 50, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον.

Οι δράστες κατάφεραν να αρπάξουν δύο πίνακες και ένα σχέδιο μεγάλης αξίας, και να διαφύγουν ανενόχλητοι. Οι πίνακες που εκλάπησαν είναι:  Το «Γυναικείο Κεφάλι» του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, ένας πίνακας  του ζωγράφου Πιέτ Μοντριάν, που απεικονίζει έναν ανεμόμυλο και το έργο του Ιταλού Guglielmo Caccia ( Moncalvo ) που απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala.

Όλοι νομίζουν ότι η κλοπή έγινε “κατά παραγγελία”, και για οικονομικό όφελος. ΛΑΘΟΣ!  Η εξήγηση για την κλοπή του Πικάσο είναι απλή:

Το «Γυναικείο Κεφάλι» του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso , φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 . Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.  Είδαν κι απόειδαν στις μέρες μας οι φιλότεχνοι Γάλλοι, ότι ο Ελληνικός λαός παραδίνεται άνευ όρων στη Νέα Γερμανική Κατοχή της χώρας του, και αποφάσισαν ότι δεν του αξίζει πλέον να έχει στην κατοχή του τον πίνακα αυτό! Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, τον πήραν πίσω!!! Και για ξεκάρφωμα, πήραν και τα άλλα δύο έργα!

Μετά και τη σημερινή εξέλιξη, από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ανακοινώθηκε ότι δικαιώθηκαν πλήρως για την απόφασή τους να μην επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας τα κλέψουν μέσα από τα χέρια μας!

“Μέρες Απεργίας”. Δείτε το!

Ενόψει του ερχομού των εκπροσώπων της Τρόικα στη χώρα μας, και της συζήτησης που έχει ανοίξει για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, με πιθανή κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, επαναδιαπραγμάτευση εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας  και γενικά ευελιξίας της εργασίας, είναι σκόπιμο να παρακολουθήσουμε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που αναρτήθηκε στο blog “aplhrotoiergazomenoi”.

Έχει τίτλο “Μέρες Απεργίας”. Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την απεργία στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο. Για περισσότερους από 2 μήνες, σχεδόν 300 εργαζόμενοι αγωνίζονται για τα αυτονόητα: το 8ωρο, το πενθήμερο και έναν αξιοπρεπή μισθό.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η εταιρία δεν είχε κανένα πρόβλημα, η παραγωγή τα τελευταία 2 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 70 χιλιάδες τόνους, και μάλιστα λίγο πριν τους ανακοινωθεί η πρόταση για 5ωρη εργασία “υπήρχαν τμήματα που δούλευαν 14 και 16 ώρες την ημέρα για να βγάλουν έξω το σίδερο”!

Σενάριο - Συνεντεύξεις: Κώστας Καλλέργης, Γιάννης Βάκρινος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου
Μοντάζ: Θεοδώρα Κατριμπούζα, Ηλίας Τσιαμπούρης
Μουσική: Ανδρέας Κουλούρης (από το soundtrack της ταινίας "Το Ρόδι" του Χρήστου Καρτέρης)

Αν πραγματικά νοιαζόμαστε, ας τολμήσουμε.

image Εγκατάλειψη. Ένα δυνατό, πολύ δυσάρεστο συναίσθημα. Το βλέπεις καθαρά στα κόκκινα δακρυσμένα μάτια ενός παιδιού που κλαίει με λυγμούς γιατί δεν θέλει να γυρίσει πίσω στο ίδρυμα, γιατί θέλει να μείνει εδώ μαζί σου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Δεν έχει νόημα να μιλήσει κανείς με αριθμούς. Δεν έχει σημασία αν είναι ένα ή αν είναι κάποιες εκατοντάδες τα παιδιά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ιδρύματα. Δεν θα γίνει αναφορά στις συνέπειες που μπορεί να έχει για ένα παιδί ο ιδρυματισμός, στις συνθήκες διαβίωσης ή επιβίωσης, όπως θέλετε πείτε το. Ούτε και το πόσο δύσκολα μπορεί να περνούσε πριν αυτό το παιδί ζώντας με την οικογένειά του, ούτε αυτό είναι το θέμα μας. Στο συναίσθημά σας σκοπεύω να μιλήσω. Αυτό είναι το θέμα μου. Χωρίς λαϊκισμό, δεν έχω κανένα λόγο άλλωστε.

Εθελοντισμός. Κάποιο παιδί εκεί μέσα δεν έχει κάποιον να το επισκέπτεται, να το βγάλει μια βόλτα, να του δώσει σημασία, να απαντήσει στα γιατί του, να το πάρει αγκαλιά και να το κοιμίσει στα χέρια του. Ένα απόγευμα την εβδομάδα και μια θέση στο Κυριακάτικο τραπέζι μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά σου, δεν κοστίζει παρά μόνο λίγο απ’ το χρόνο σου. Γι' αυτό το παιδί όμως είναι πολύτιμος ο χρόνος αυτός. Θα μετράει τις μέρες και θα περιμένει πως και πως να ρθει η ώρα που θα σε δει.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη θα σας το περιγράψω ακριβώς όπως το βίωσα εγώ, απόψε. Είμαι εθελόντρια σε ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά που βρίσκονται εκεί με εισαγγελική παρέμβαση. Το τελευταίο δίμηνο έχω αναλάβει ένα κοριτσάκι πεντέμισι χρονών το οποίο είναι περισσότερο από ένα χρόνο στο ίδρυμα και δεν είχε πριν επαφή εντατικά με συγκεκριμένο εθελοντή, παρά μόνο μέσα από ομαδικές δραστηριότητες. Στις δραστηριότητες του παιδιού με τον εθελοντή προβλέπεται και η φιλοξενία του παιδιού στο σπίτι του εθελοντή. Την πήρα χτες το πρωί και σήμερα στις 9 το βράδυ έπρεπε να έχουμε επιστρέψει στο ίδρυμα. Όταν πια είχε έρθει η ώρα να ετοιμαστούμε για να γυρίσουμε, αφού κατάλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, άρχισε να κλαίει. Μη φανταστείτε τίποτα υστερίες, φωνές και χτυπήματα. Απλώς έκλαιγε με λυγμούς στην αγκαλιά μου στρέφοντας αλλού το πρόσωπό της από ντροπή που δεν μπορούσε να κρύψει το συναίσθημά της. Δύο ώρες αργότερα, αφού την άφησα αναγκαστικά καθώς απαγορευόταν να είμαι στο χώρο, έκλαιγε ακόμα. Δεν ήταν ότι δε με άφηνε να φύγω, πολύ ώριμα δέχτηκε να αφήσει την αγκαλιά μου για να την κρατήσει η νηπιοκόμος, στα μάγουλά της έτρεχαν ποτάμι τα δάκρυα όμως. Η μητέρα μου που την πήρα τηλέφωνο κλαίγοντας κι εγώ μετά, αναρωτιόταν αν τελικά όλο αυτό κάνει καλό στα παιδιά ή τα πληγώνει περισσότερο. Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι όταν είμαστε μαζί περνάει καλά, μαθαίνει πράγματα, αλλάζει παραστάσεις και είναι χαρούμενη κι αυτό δεν μπορεί να ναι κακό.

Σκέφτομαι ένα παιδί να μεγαλώνει μόνο του, σε ένα ίδρυμα με κάμποσα παιδιά ακόμη, το καθένα με τη δική του ιστορία μέσα του. Όση τρυφερότητα κι αν προσπαθούν να προσφέρουν οι νηπιοκόμοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι και οι υπάλληλοι των ιδρυμάτων, δεν μπορούν με τίποτα να αντικαταστήσουν την αποκλειστικότητα που ζητάει ένα παιδί στην προσοχή σου, στην αγάπη σου, στην αγκαλιά σου, στο ενδιαφέρον σου. Όσοι έχετε παιδιά είναι πιο εύκολο να το αισθανθείτε. Πολλοί το έχουν σκεφτεί, κάποιοι το θέλουν, λίγοι έχουν μπει στη διαδικασία να το ψάξουν. Οι διαδικασίες είναι απλές,συνήθως μια αίτηση και μια βεβαίωση από παθολόγο.

(Το παραπάνω κείμενο ανήκει σε ανώνυμη εθελόντρια).

Υπάρχουν ιδρύματα στην πόλη μας όπου θα μπορούσαμε όλοι μας να βοηθήσουμε με τον δικό του τρόπο ο καθένας. Αν πραγματικά νοιαζόμαστε, ας τολμήσουμε.

πηγή: minoistas

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ξανά στις πλατείες οι Έλληνες στις 15 του Γενάρη!

Μια νέα πρωτοβουλία για ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας οργανώνεται αυτές τις ημέρες μέσω του διαδικτύου.

image

Ενόψει των νέων μέτρων που ήδη συζητιούνται από κυβέρνηση, δανειστές και κοινωνικούς εταίρους, η ομάδα του blog troktiko.eu ανέλαβε την πρωτοβουλία της οργάνωσης των συγκεντρώσεων στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 15 ΓΕΝΑΡΗ 2012 ΣΤΙΣ 18:00, ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ.

Όπως αναφέρουν στη σχετική σελίδα οι διοργανωτές,  οι λόγοι για τους οποίους δηλώνουν εξαρχής ότι είναι πίσω από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι, πρώτον για μην μπορέσει κανείς να ισχυριστεί πως οι συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα (ώστε να προλάβουν όσους επιχειρήσουν να πνίξουν τις συγκεντρώσεις με επιχειρήματα όπως ότι πίσω από τις συγκεντρώσεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και άλλα τέτοια που όλοι ακούγαμε το καλοκαίρι) & δεύτερον για να μπορέσουν μέσω της  αναγνωσιμότητας του blog και των 56.000 φίλων που έχουμε στο facebook να δώσουν μία αρχική ώθηση στις συγκεντρώσεις, αφού  πιστεύουν πως είναι ο μόνος τρόπος να σωθεί η χώρα μας από την ολοκληρωτική χρεοκοπία των πολιτών της.

“Δεν το έκανε κανείς άλλος τόσους μήνες (ούτε οι παλιοί εμπνευστές των αγανακτισμένων, οι οποίοι ελπίζουμε να ξυπνήσουν), και τελικά αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς το πρώτο κάλεσμα”, αναφέρει το σχετικό κάλεσμα. “ Πιστεύουμε πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ολοκληρωτική καταστροφή και αν δεν εκφράσουμε τη φωνή μας ΑΜΕΣΑ δεν θα υπάρχει πισογυρισμός”.

Και το κάλεσμα συνεχίζει ως εξής:

Το μόνο που θέλουμε & πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας σας ξεχωριστά (ώστε να προφυλαχθεί από οποιονδήποτε προσπαθήσει να πνίξει τις συγκεντρώσεις) είναι το εξής:

Αν δεν πάμε στις πλατείες, αν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μόνοι μας τα πράγματα και να εκφράσουμε τη φωνή μας, πιστεύετε πως αυτοί οι πολιτικοί θα μας βγάλουν από την κρίση;

Αν η απάντηση είναι ΟΧΙ τότε τη Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 στις 18:00 είναι υποχρέωση σας να είστε στην Πλατεία Συντάγματος.

Αν τώρα πιστεύετε πως οι πολιτικοί μας θα σώσουν την πατρίδα μας, αράξτε στον καναπέ σας για όσο σας επιτρέψουν να το κάνετε ακόμη αυτό…

Μην πιστεύετε πως θα αλλάξουν τα πράγματα μόνα τους, μην πιστεύετε πως η κρίση κάπως θα περάσει..

Αν δεν επανέρθουμε στις πλατείες είμαστε καταδικασμένοι να πεινάσουμε ΟΛΟΙ εκτός από τους υπαίτιους.

Ο Θεός να μας βοηθήσει όλους & μακάρι να κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον… το δικαιούμαστε και είναι το χρέος μας απέναντι στις γεννιές που έρχονται, αλλά και χρέος στους ευατούς μας & απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε”.

Προσωπικά δε με ενδιαφέρει αν το κάλεσμα αυτό έχει και το στοιχείο της αυτοπροβολής του blog, το οποίο για να είμαι ειλικρινής δεν παρακολουθώ τόσο τακτικά. Όμως συμφωνώ απόλυτα στο ότι ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΠΛΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ. Γιατί καμία σωτηρία δε διαφαίνεται μέχρι σήμερα από τις προθέσεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον για τους πολίτες αυτής της χώρας .

ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΘΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ (πρώτα ο θεός), ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 17:ΟΟ μ.μ. Ελπίζω να είστε κι εσείς!

Πληροφορίες για την εκδήλωση βρήκα στην παρακάτω σελίδα στο facebook: http://www.facebook.com/events/217092965042212/?notif_t=event_invite

Για τις υπόλοιπες συγκεντρώσεις:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: http://www.facebook.com/events/128458730604989/

ΒΟΛΟΣ: http://www.facebook.com/events/303398449701940/

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: http://www.facebook.com/events/258672104200432/

ΠΑΤΡΑ: http://www.facebook.com/events/249265735142165/

ΚΡΗΤΗ: http://www.facebook.com/events/217092965042212/

Αλεξανδρούπολη: http://www.facebook.com/events/172517386183415/

Άρτα: http://www.facebook.com/events/162298450539923/

Δράμα: http://www.facebook.com/events/342070109153832/

Καρδίτσα: http://www.facebook.com/events/351066911586164/

Κεφαλονιά: http://www.facebook.com/events/355304804486135/

Κέρκυρα: http://www.facebook.com/events/216405841779169/

Κοζάνη: http://www.facebook.com/events/172240056211223/

Λαμία: http://www.facebook.com/events/336073919744811/

Πρέβεζα: http://www.facebook.com/events/249356221802670/

Πύργο: http://www.facebook.com/events/324183130949188/

Σέρρες: http://www.facebook.com/events/297510206962067/